Ικανοποίηση Μητσοτάκη για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό – Τι δήλωσε μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Μοιραστειτε το

Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες εμφανίστηκε ικανοποιημένος για την υιοθέτηση της πρότασης για το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού σε πανευρωπαϊκή κλίμακα ενώ αναφέρθηκε στην πορεία των εμβολιασμών και τις επιπλέον δόσεις που εξασφάλισε η ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης, που από τη Δευτέρα (24.05) έκανε σαφές προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θα έπρεπε να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στη Λευκορωσία, ενώ την Τρίτη έκανε παρέμβαση σχετικά με τη διαδικασία του τουρισμού στην ΕΕ, αναμενόταν να τοποθετηθεί προς τους εκπροσώπους του Τύπου με τη συνέντευξη να μεταδίδεται σε ζωντανή μετάδοση.

Εν τέλει, αυτό δεν έγινε «λόγω τεχνικού προβλήματος», όπως ανέφερε η σύντομη ενημέρωση. Ο πρωθυπουργός μίλησε στους Έλληνες δημοσιογράφους που βρίσκονται στις Βρυξέλλες για τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα συμπεράσματα.

«Εξέφρασα την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid έγινε αποδεκτή», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την προσδοκία το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό να τεθεί σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατόν με ενιαίους κανόνες.

Ο κ. Μητσοτάκης επίσης δήλωσε ικανοποιημένος από το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα ενώ είπε πως είναι θετικό που περισσότερα του ενός εμβόλια εγκρίνονται. Αναφερόμενος στον εμβολιασμό μικρότερων ηλικιών είπε ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό», ανέφερε.

Επίσης σημείωσε ότι η Κομισιόν έχει εξασφαλίσει συμπληρωματικές δόσεις εμβολίων για το 2022 και το 2023, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως να χρειαστεί μία ενισχυτική δόση 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό. «Αυτές τις δόσεις τις έχουμε στη διάθεσή μας», διαβεβαίωσε ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα φτάσουμε στην Ελλάδα στο επιθυμητό τείχος ανοσίας.

Αισιοδοξία για την πανδημία σύμφωνα με τον Σαρλ Μισέλ

Η πανδημία μπορεί να νικηθεί μόνο εάν κινητοποιηθούμε όλοι μέσα από διεθνή συνεργασία τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την συνέντευξη τύπου μετά την Σύνοδο Κορυφής, ενώ υπογράμμισε ότι οι ηγέτες χαιρέτισαν την συμφωνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επανεξέταση της σύστασης για τα ταξίδια εντός ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν μιας μορφής αισιοδοξία σε σχέση με την πανδημία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει πρόοδος στην Ευρώπη ωστόσο πρέπει «να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση».

Φον ντερ Λάιεν: Στον σωστό δρόμο για ανοσία άνω του 70% στην ΕΕ

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι στην ΕΕ έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί. Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη, λέγοντας ότι αναμένεται τον Ιούνιο να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη 400 εκατ. δόσεις εμβολίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει επάρκεια για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου. Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου, σημείωσε.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.

Τόνισε, επίσης, ότι τα εμβόλια κατά της COVID19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. Τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ, με εμβόλια, προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για να αναπτυχθούν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

Σχετικά με τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δείχνει ότι χτίζει μια «καθαρή και ευημερούσα οικονομία». Όπως είπε, σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο για το κλίμα, που είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ως το 2030.

ΕΕ: Eπανεξέταση της σύστασης για τα ταξίδια τον Ιούνιο- Επαγρύπνηση για τις μεταλλάξεις

Την επιτάχυνση του εμβολιασμού στην ΕΕ και τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης που θα επιτρέψουν το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας, υπογραμμίζουν στα συμπεράσματά τους για την πορεία της COVID-19, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, τονίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων που υιοθέτησαν οι «27» στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, θα πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις, ώστε να ληφθεί δράση αν κριθεί απαραίτητο.

«Κλειδί θα είναι η εν εξελίξει εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής των εμβολίων και η διασφάλιση επαρκούς διανομής τους σε όλη την ΕΕ», τονίζουν οι «27».

Σε ό,τι αφορά το Πιστοποιητικό COVID, οι Eυρωπαίοι ηγέτες επισημαίνουν ότι «οι προσπάθειες για τη διασφάλιση μιας συντονισμένης προσέγγισης πρέπει να συνεχιστούν πριν από το καλοκαίρι».

Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη συμφωνία που επετεύχθη για το Ευρωπαϊκό Πράσινο Πιστοποιητικό Covid και καλεί για την άμεση υιοθέτησή του. Επίσης, με προοπτική τη διευκόλυνση της ελεύθερης μετακίνησης στην ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί για την αναθεώρηση των συστάσεων του Συμβουλίου για τα ταξίδια εντός της ΕΕ στα μέσα Ιουνίου.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι «ο αντίκτυπος της πανδημίας θα περιοριστεί μόνο μέσω μιας ολοκληρωμένης παγκόσμιας αντίδρασης». «Η ΕΕ είναι παγκοσμίως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων κατά της Covid-19 και θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να αυξηθούν οι δυνατότητες παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως για να καλυφθούν οι παγκόσμιες ανάγκες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί να προχωρήσει το έργο που διασφαλίζει την παγκόσμια και ισότιμη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της Covid-19 και στηρίζει τον ηγετικό ρόλο του μηχανισμού COVAX για αυτό το σκοπό», τονίζουν οι «27».

Επισημαίνεται, τέλος, ότι η ΕΕ και τα κράτη-μέλη δεσμεύονται να επιταχύνουν τη διανομή εμβολίων για να στηρίξουν τις χώρες που το έχουν ανάγκη, με στόχο να δωρίσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δόσεις ως το τέλος του χρόνου και να συμβάλουν στην ανάπτυξη τοπικής παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Παγκόσμιας Διάσκεψης Κορυφής για την Υγεία που έγινε στη Ρώμη.

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μυτιλήνη: Κατέληξε η 63χρονη που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...