Ιαπωνία: γυναίκες που οφείλουν να είναι σιωπηλές

Μοιραστειτε το

Ο σεξιστής Γιοσίρο Μόρι, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Yoshikazu Tsuno via AP

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το κυβερνών κόμμα έχει μόνο 2 γυναίκες στο 12μελές Πολιτικό του Γραφείο και 3 στο 25μελές Εθνικό Συμβούλιό του.

Οι σεξιστικές δηλώσεις του 83χρονου Γιοσίρο Μόρι, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, πως «οι γυναίκες στην επιτροπή μιλούν υπερβολικά πολύ», μπορεί να οδήγησαν στην παραίτησή του, αλλά δεν συνιστούν εξαίρεση στην ιαπωνική πολιτική σκηνή.

Αυτό δείχνει η απόφαση που έλαβε λίγες μόλις ημέρες μετά την παραίτηση του Μόρι το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (ΦΔΚ). Θέλοντας να αλλάξει κάπως την εικόνα που έχει ως ένα «μονολιθικό κλαμπ γερασμένων αντρών», όπως το κατηγορούν, αποφάσισε να αυξήσει την παρουσία γυναικών στις συνεδριάσεις των οργάνων του, με την προϋπόθεση να μη μιλούν!

Το ΦΔΚ, που κυβερνά την Ιαπωνία σχεδόν αδιάλειπτα εδώ και 65 χρόνια, έχει μόνο 2 γυναίκες στο 12μελές Πολιτικό του Γραφείο και 3 στο 25μελές Εθνικό Συμβούλιό του. Ως απάντηση στις επικρίσεις αλλά και στο αίτημα ομάδας βουλευτριών του για αύξηση της γυναικείας εκπροσώπησης σε καίριες κομματικές θέσεις, ανακοίνωσε πως θα επιτρέψει σε πέντε ακόμη γυναίκες να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις αυτών των οργάνων ως παρατηρήτριες, χωρίς δικαίωμα λόγου.

Απαντώντας στις νέες επικρίσεις για τη φίμωση των γυναικών, ο 82χρονος γενικός γραμματέας του κόμματος, Τοσιχίρο Νικάι, εξήγησε πατερναλιστικά πως αυτό θα βοηθήσει περισσότερες γυναίκες να δουν πώς παίρνονται οι αποφάσεις, κάτι που φαίνεται πως στην αντίληψή του ξέρουν «από τη φύση τους» μόνο οι άντρες. «Είναι σημαντικό να καταλάβουν πλήρως τι είδους συζητήσεις γίνονται… Ελάτε να δείτε περί τίνος πρόκειται», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, υποτιμώντας τη νοημοσύνη, την κατάρτιση και το πολιτικό δυναμικό των γυναικών.

Αν -ο μη γένοιτο, λέμε τώρα- οι φιμωμένες παρατηρήτριες έχουν κάποια άποψη που θεωρούν ότι πρέπει να εκφράσουν, αντί να την ξεστομίσουν πάραυτα και άνευ προβληματισμού, θα πρέπει να την καλοσκεφτούν και να την καταθέσουν μεταγενέστερα και εγγράφως στη Γραμματεία! Ακόμη μια φαεινή πρωτοβουλία που εξηγεί γιατί η χώρα βρίσκεται στην 121η θέση (ανάμεσα σε 153 χώρες) στον δείκτη ισότητας φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Πηγή
Author: Χριστίνα Πάντζου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...