Θ. Καμπαγιάννης: Η πορεία του Πολυτεχνείου δεν είναι απαγορευμένη

Μοιραστειτε το

Πορεία για την 46η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

Ο έγκριτος νομικός αντικρούει την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου που έγινε δια στόματος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Κατηγορηματικός ότι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, εμφανίστηκε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, κάνει αναφορά στην προκαταρκτική που διέταξε η εισαγγελέας στη Θεσσαλονίκη σε βάρος της γιατρού και προέδρου της ΕΝΙΘ Δάφνης Κατσίμπα για «πρόκληση σε διέγερση» με αφορμή δηλώσεις της που καλούσαν στην πορεία του Πολυτεχνείου λέγοντας πως «ήταν η πρώτη καμπάνα της κρατικής αυθαιρεσίας». Αναφορά κάνει και στις συλλήψεις πέντε αγωνιστριών και αγωνιστών επειδή μοίραζαν φυλλάδια, σημειώνοντας πως αυτό «είναι η συνέχεια».

Αγόρευση του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη εκ μέρους της ομάδας των συνηγόρων των Αιγύπτιων αλιεργατών, στην δίκη της Χρυσής Αυγής. 

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Όπως αναφέρει ο γνωστός δικηγόρος «τη στιγμή που μιλάμε, η πορεία του Πολυτεχνείου δεν ειναι απαγορευμένη και άρα καμία “πρόκληση σε διέγερση” δεν συνιστά μια δήλωση ή ένα φυλλάδιο που καλεί σ’ αυτή. Μια πράξη απαγόρευσης πρέπει να έχει έναν συγκεκριμένο νόμιμο τύπο, προκειμένου να καταστεί και δικαστικά ελέγξιμη. Προς το παρόν έχουμε ένα δελτίο τύπου του Χρυσοχοϊδη και κάποια τηλέφωνα σε αρχηγούς κομμάτων».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης σημειώνει πως «το γεγονός ότι εισαγγελείς και αστυνομία δρουν ως αν να συνιστούσε κρατική απόφαση η ανάρτηση μιας δήλωσης στον ιστότοπο ενός υπουργείου δείχνει τον πειρασμό του ολοκληρωτισμού στον οποίο διολισθαίνει η κυβέρνηση. Και αυτό είναι άσχετο με την μία ή την άλλη άποψη για την πορεία ή την πανδημία. Η κρατική αυθαιρεσία πρέπει άμεσα να καταγγελθεί, χωρίς ναι μεν αλλά» καταλήγοντας: «Εκτός αν έχουμε περάσει από το κράτος δικαίου στο κράτος εξαίρεσης. Αλλά τότε και η πλαισίωση της συζήτησης είναι τελείως διαφορετική».

Κουτσούμπας: «Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να απαγορεύσει την πορεία»

Κατηγορηματικός ότι η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου μπορεί να πραγματοποιηθεί με τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, εμφανίστηκε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, παρουσιάστηκε απόλυτος ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαγορεύσει την πορεία. 

EUROKINISSI / ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΚΙΑΣ

Ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι εδώ και 47 χρόνια το Πολυτεχνείο ήταν πάντα μία «αγωνιστική διεκδίκηση» και ποτέ μια «κυβερνητική γιορτή». Στο ίδιο ύφος τόνισε ότι την «αντιιμπεριαλιστική πορεία» προς την αμερικάνικη πρεσβεία «δεν την οργάνωνε ποτέ η κυβέρνηση», αλλά τα εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων, Βασανισθέντων κατά τη δικτατορία, οι φοιτητικοί σύλλογοι, η εκπαιδευτική κοινότητα, «όλοι αυτοί οι μαζικοί φορείς, και τα πολιτικά κόμματα φυσικά και οι πολιτικές νεολαίες».

Αφού ξεκαθάρισε ότι αυτό που τονίζει η επιστημονική κοινότητα είναι ότι πρέπει να τηρούνται τα μέτρα όταν ο κόσμος είναι στους δρόμους ή τις πλατείες («γιατί μπορεί να περπατήσει, δεν έχουμε στρατιωτικό νόμο όπως στη δικτατορία»), επισήμανε ότι η πορεία μπορεί να γίνει με τη χρήση μασκών, αντισηπτικά, προβλεπόμενες αποστάσεις και απουσία των ευπαθών ομάδων. 

Πρέπει να γίνει πορεία Πολυτεχνείου;

«Σίγουρα όχι με τον τρόπο που γινόταν» απαντά ο δικηγόρος, Γιώργος Λογοθέτης, με άρθρο του στο ellinofreneianet.gr προτείνοντας «μέτρα προστασίας ΕΥΛΑΒΙΚΑ, με την στενή μπαμπινιώτικη έννοια, αυτήν της θρησκευτικής ευλάβειας. Με αποστάσεις τόσο μεγάλες, που αν και λιγότεροι θα φαινόμαστε πολλοί. Τόσο μεγάλες που κανείς να μην μπορεί να υπονοήσει ότι υπήρξε η παραμικρή μετάδοση του covid».

EUROKINISSI

► Οι δημόσεις τοποθετήσεις έρχονται στη σκιά της χθεσινής αστυνομικής καταστολής στο Πολυτεχνείο και την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Ζωγράφου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...