Θεόδωρος Σκυλακάκης στο Newsbomb.gr: Δεν πρέπει να κλείσει ξανά η οικονομία

Μοιραστειτε το

Κατηγορηματικός ότι δεν πρέπει να κλείσει ξανά η οικονομία εμφανίστηκε στο Newsbomb.gr ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική πολιτική και το Ταμείο Ανάκαμψης, Θεόδωρος Σκυλακάκης- Τι είπε για τις φοροαπαλλαγές και το ενδεχόμενο διαγραφής χρεών της πανδημίας

Για το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, το ενδεχόμενο νέου lockdown και το αν το αντέχει η οικονομια, τις πιθανές νέες φοροαπαλλαγές και τις διαπραγματεύσεις για τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας μίλησε στο Newsbomb.gr και την Αμαλία Κάτζου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης

Δείτε τη συνέντευξη του Θεόδωρου Σκυλακάκη στο Newsbomb.gr.

Ο κ. Σκυλακάκης αρχικά ρωτήθηκε για τον προβληματισμό που δημιουργεί η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού λέγοντας ότι «η εικόνα που έχουμε είναι ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το στέλεχος μέσα από τον μαζικό εμβολιασμό».

«Δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από αυτή, να επωφεληθούμε από τους μήνες του καλοκαιριού που είναι μήνες με ύφεση και να φτάσουμε τον χειμώνα με ποσοστά που να είναι πιο κοντά στο 90% όσον αφορά τους εμβολιασμένους και να είμαστε πιο ασφαλείς από τη νόσο» τόνισε ο ίδιος.

«Δεν γίνεται να ξανακλείσει η οικονομία θα είναι τεράστιο το κόστος και στην κοινωνία και την οικονομία, δεν πρέπει να φτάσουμε εκεί και δεν θα φτάσουμε εκεί» ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης.

Νέες φοροαπαλλαγές

Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο νέων φοροαπαλλαγών ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι «ο τρόπος για να δούμε νέες φοροαπαλλαγές είναι διπλός: πρώτον να προχωρήσουν ταχύτατα οι μεταρρυθμίσεις και δεύτερον να πετύχουμε υψηλές απορροφήσεις από το Ταμείο Ανάπτυξης»

«Μεγάλη σημασία έχει τι θα συμβεί και το 2021» συμπλήρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών λέγοντας ότι «είχαμε ένα δυσμενές σενάριο με ανάπτυξη 3,6% αλλά το πρώτο τρίμηνο του 2021 είχαμε καλύτερο σενάριο και θα περιμένουμε να δούμε και το δεύτερο τρίμηνο».

«Γιατί αν πάμε σε καλύτερη ανάπτυξη από 3,6% στο 5% τότε δημιουργείται πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος σε όλα τα επόμενα χρόνια» εξήγησε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ταμείο Ανάπτυξης

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης αρχικά ξεκαθάρισε ότι «τα πρώτα χρήματα τα δαπανούμε ήδη» προσθέτοντας ότι «αρχίζει η πραγματική δύσκολη φάση να μην χάσουμε ούτε μια ημέρα και να προχωρήσουμε σε απορροφήσεις και το αποτέλεσμα θα το δείξει η πραγματικότητα».

Όπως εξήγησε «1.5 δισ. από τα χρήματα αυτά απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ένα άλλο κομμάτι είναι δημόσια έργα που θα έχουν πρόσβαση αρκετές μικρές επιχειρήσεις και υπάρχει το κομμάτι δανείων όπου οι μικρές επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικό προφίλ σε επίπεδο απασχόλησης»

«Εδώ δεν πρόκειται για δάνεια κινήσεως αλλά επενδυτικά. Από την ώρα που θα φύγουν αυτά τα δάνεια η οικονομία θα προχωρήσει με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Αυτό που κάνουμε με τα δάνεια δεν το κάνει κανείς από όσα σχέδια έχω δει άλλων Ευρωπαίων» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης.

Όπως διευκρίνισε «οι προηγούμενες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις είχαν χαμηλή μόχλευση. Δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν μια μικρή συμβολή στο βαθμό που έχουν πετύχει αναπτυξιακά. Αυτό το σχέδιο που έχουμε τώρα είναι ότι κατά τα 2/3 έχει ιδιωτικές επενδύσεις που δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας και 68 μεταρρυθμίσεις που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα».

Ρύθμιση χρεών της πανδημίας

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και ο πτωχευτικός κώδικας είναι η λύση που απελευθερώνει για το ενδεχόμενο πλειστηριασμών

Στην ερώτηση, δε, για το αν θα υπάρξει ρύθμιση χρεών της πανδημίας απάντησε ότι «θα χρειαστεί υπομονή» καθώς, όπως είπε, «έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα επίσκεψη των θεσμών αλλά η απόφαση είναι θέμα συνολικά της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ».

Σε κάθε περίπτωση είπε ότι «διαγραφές χρεών δεν υπάρχουν παρά μόνο μέσα από τις διαδικασίες που υπάρχουν» χωρίς να κλείνει το παράθυρο για ρύθμιση των χρεών που δημιούργησε η πανδημία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πρόεδρος ΕΟΔΥ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο lockdown σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...