Θεόδωρος Μαργαρίτης στο Newsbomb.gr: Η κυβέρνηση θα προσγειωθεί απότομα στα εργασιακά

Μοιραστειτε το

Μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες θα «προσγειώσουν» απότομα την κυβέρνηση, εκτιμά ότι θα φέρει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο Θόδωρος Μαργαρίτης, συμπληρώνοντας πως αποτελεί «μεγάλο σφάλμα».

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής σημειώνει ότι με το άναρχο άνοιγμα της οικονομίας, χωρίς μέτρα προστασίας, κινδυνεύουμε να βρεθούμε από την αρχή «πρώτα ο άνθρωπος», στο «πρώτα η οικονομία».

Αν και αναγνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η «ατμομηχανή» του ΚΙΝΑΛ, στέκεται κάθετα αντίθετος στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το όνομα του κόμματος της κεντροαριστεράς, σημειώνοντας πως «η εμμονή στο παρελθόν, η αγωνία για την ιστορική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι από μόνα τους ένα σχέδιο για το μέλλον».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Θόδωρου Μαργαρίτη στο Newsbomb.gr

Κύριε Μαργαρίτη, μετά από έξι μήνες σκληρού λοκ ντάουν, η πανδημία παραμένει παρούσα. Τι πιστεύετε ότι πήγε λάθος και βρισκόμαστε στο σημείο αυτό;

H πανδημία θα καταγραφεί ως την πιο μεγάλη περιπέτεια του αιώνα μας. Επομένως είναι λογικό να μην έχουμε έτοιμες λύσεις και σίγουρες απαντήσεις. Όλος ο πλανήτης κινήθηκε σε «αχαρτογράφητα νερά». Και είναι επίτευγμα της επιστήμης ότι μέσα στην ιδία χρονιά με την εξάπλωση της νόσου βρέθηκαν τα εμβόλια για την αντιμετώπιση της.

Η Ελλάδα κινήθηκε με τα ίδια θετικά και αρνητικά βήματα με όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης. Με τις ίδιες αντιφάσεις. Αν πρέπει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα και κάποιές αξιολογήσεις, αυτές αφορούν τις πολιτικές δημόσιας υγείας και την σημασία του Κοινωνικού κράτους. Πολιτικές που είχαν βρεθεί στο περιθώριο από το κυρίαρχο νεοφιλελεύθερο αφήγημα.

Η Ευρωπαϊκή Δεξιά και η ΝΔ προσγειώθηκαν απότομα από την υγειονομική κρίση. Ξαφνικά ο δημοσιονομικός κορσές, η λατρεία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, το κακό δημόσιο και όλες επαγγελίες του νεοφιλελευθερισμού έπεσαν σε βράχο. Καταλάβαμε από πρώτο χέρι την αξία του Κοινωνικού κράτους. Την προτεραιότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ακόμα και τα εμβόλια που κατασκεύασαν οι ιδιωτικές φαρμακευτικές εταιρείες έγιναν με σοβαρή κρατική οικονομική στήριξη.

Έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Ο ιδιωτικός τομέας Υγείας κρύφτηκε, έκανε πίσω. Σε ορισμένες περιπτώσεις κοίταξε να τα «κονομήσει» (τιμές για rapid test και μοριακό έλεγχο) χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες φάνηκαν ανίσχυρα περίπτερα και οι έμποροι ιδιωτικών συμβολαίων υγείας έγιναν απλοί πλασιέ. Όσοι έδιναν μάχες για το αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα το βούλωσαν και όσοι από αυτούς νόσησαν έτρεχαν στα δημόσια νοσοκομεία για να τα καταφέρουν. Αυτή η συζήτηση πρέπει να μπει στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου και λιγότερο η φλυαρία γύρω από τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα.

Πως κρίνετε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην άρση ορισμένων περιοριστικών μέτρων στην οικονομία; Θεωρείτε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση;

Η βασική αρχή που ευτυχώς κυριάρχησε σε όλο τον Δυτικό κόσμο από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ήταν το «πρώτα ο άνθρωπος». Λογικά βρέθηκε σε δεύτερο επίπεδο η πορεία της Οικονομίας. Τώρα κινδυνεύουμε να πάμε στο άλλο άκρο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται προσοχή. Το ΚΙΝΑΛ έχει προτείνει να υπάρχουν αυστηρά μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Συνεργεία του ΕΟΔΥ είναι χρήσιμο να μεταβαίνουν σε μαζικούς χώρους εργασίας και να ασκούν έλεγχο για την υγειά των εργαζομένων με τα self test και την παρακολούθηση των επιχειρήσεων σχετικά με τα μέσα φροντίδας της υγείας στους απασχολούμενους.

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ποια είναι η θέση σας για την εν λόγω πρωτοβουλία;

Έλεγα πριν πως οι δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Δεξιάς και η ΝΔ προσγειώθηκαν απότομα στην ανάγκη για σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές με αφορμή την υγειονομική κρίση. Πήραν το «μάθημα» τους έστω και αν δεν είναι καλοί μαθητές.

Τώρα έρχεται η ώρα να προσγειωθούν απότομα και στα εργασιακά. Στην προσπάθεια δηλαδή να πληρώσουν τα σπασμένα της Οικονομίας οι εργαζόμενοι και να προφυλαχθούν οι οικονομικά ισχυροί. Θα προσγειωθούν από τις αντιδράσεις. Οι κοινωνικές αντιδράσεις θα είναι σοβαρές. Τα εργασιακά μέτρα που εισηγείται η κυβέρνηση και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία δεν έχει αποκατασταθεί η λεγόμενη κανονικότητα αποτελούν μεγάλο σφάλμα και ως προς το timing και ως προς την ουσία.

Δεν είναι λίγα εκείνα τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ, που υποστηρίζουν ότι πρέπει να πρέπει να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ. Συμφωνείτε με αυτή τη λογική;

Το ΚΙΝΑΛ συγκροτήθηκε το 2017 με την συμμετοχή 210.000 πολιτών στην ανάδειξη αρχηγού και στην συνέχεια με τα συνέδριο το 2019 ως ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Ένα κόμμα που μαζί με το ΠΑΣΟΚ συμπαρατάχθηκαν το ΚΙΔΗΣΟ, η πολιτική κίνηση ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, η ΕΔΕΜ, οι ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για την Σοσιαλδημοκρατία, τα στελέχη που προέρχονται από το ΠΟΤΑΜΙ.

Αυτό το εγχείρημα είναι μια προσπάθεια για καινούργιες απαντήσεις της σοσιαλδημοκρατίας. Η εμμονή στο παρελθόν, η αγωνία για την ιστορική δικαίωση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι από μόνα τους ένα σχέδιο για το μέλλον. Δεν απευθύνονται στις νέες γενιές, στα δυναμικά στρώματα. Το ΠΑΣΟΚ είναι η ατμομηχανή του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ.

Μαζί με άλλες δυνάμεις επιδιώκει να οικοδομήσει έναν σύγχρονο φορέα της Σοσιαλδημοκρατίας. Άλλωστε όπως έχει πει ο Διονύσης Σαββόπουλος «παράδοση είναι να δημιουργείς εκ του μηδενός». Και σήμερα η συνέχεια στην ιστορία της Δημοκρατικής παράταξης είναι ένα νέο πλατύ κίνημα της Κεντροαριστεράς.

Σε μερικούς μήνες, θα ξεκινήσει η κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η εικόνα όμως που λαμβάνουμε όσοι είμαστε εκτός κόμματος, είναι πως η παράταξη βρίσκεται εδώ και μήνες σε μία άτυπη προεκλογική περίοδο..

Οι διαδικασίες για ανάδειξη ηγεσίας είναι καταστατικά προσδιορισμένες για τον Νοέμβριο. Αρκετά μακριά από σήμερα. Κατά συνέπεια κάθε εσωστρέφεια είναι επιβλαβής για το ΚΙΝΑΛ. Τώρα πρέπει να επικεντρωθεί στην μάχη της αντιπολίτευσης, στις θέσεις και τις προτάσεις για τα προβλήματα των πολιτών, στην συμμετοχή στα κοινωνικά κινήματα. Κάθε άλλη περιπλοκή ευνοεί τους πολιτικούς μας αντίπαλους

Υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες που θα μπορέσουν να ανατρέψουν τον σημερινό πολιτικό συσχετισμό δύναμης, υπέρ του ΚΙΝΑΛ;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε μία υψηλή κοινωνική ανοχή. Σήμερα φαίνεται να μπαίνει σε διαδικασίες φθοράς και αποδόμησης. Ωστόσο η υπόθεση «Ποια αντιπολίτευση» είναι το κλειδί για την αλλαγή των συσχετισμών. Μία γραμμή αντιπολίτευσης πού δεν επικεντρώνεται στα ταξικά χαρακτηριστικά της κυβερνητικής πολιτικής είναι σημαντικό λάθος.

Δηλαδή στα φαινόμενα στήριξης των οικονομικά ισχυρών (τράπεζες, ιδιωτικές κλινικές, φορολογία). Σε αυτό το πεδίο η κυβέρνηση της ΝΔ έχει σαφή προσανατολισμό. Είμαστε σε εποχή πού επανέρχονται οι κατασχέσεις, γίνονται κόλπα στην Τράπεζα Πειραιώς, προστατεύεται μονόπλευρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας, η Αegean. Βρίσκονται διευκολύνσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Αντίστροφα μία αντιπολίτευση “ότι κάτσει” δεν συγκροτεί πειστική εναλλακτική λύση. Όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Είτε ξεκινά με την αμφισβήτηση του γιατρού Δ.Τσιόδρα, είτε ποντάρει στην επιδείνωση της πανδημίας, είτε ψάχνει ροζ σκάνδαλα, είτε χαϊδεύει τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας με την διασπορά της νόσου, είτε υποτιμά τα θέματα δημόσιας ασφάλειας. Σε αυτή την ατζέντα ευνοείται η γραμμή του Μητσοτάκη.

Κατά την γνώμη μου το ΚΙΝΑΛ σε αυτό το επίπεδο είναι πολύ πιο προσεκτικό και θέτει κυρίαρχα τα ζητήματα των κοινωνικών ανισοτήτων και της ανεργίας. Υπάρχουν λοιπόν οι συνθήκες που ευνοούν τις μετριοπαθείς απόψεις, τις σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, την ανάγκη για λύσεις οι οποίες δεν στηρίζονται σε ακραίες επιλογές. Είναι στο χέρι του Κινήματος Αλλαγής να αλλάξει τους συσχετισμούς. Με λιγότερη εσωστρέφεια και ανοιχτές παρεμβάσεις στην κοινωνία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Πρεμιέρα» για την εστίαση: Ανοίγει σήμερα μετά από lockdown έξι μηνών

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...