«Θερίζει» η ανεργία σε Γαλλία και Βρετανία

Μοιραστειτε το

Το ποσοστό της ανεργίας στη Γαλλία αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία INSEE, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο από την κρίση της COVID-19.

Η INSEE ανακοίνωσε ότι το ποσοστό ανεργίας κατέγραψε άλμα στο 9,0% από το 7,1% το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2018.

Η INSEE ανακοίνωσε ότι αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη, μεμονωμένη τριμηνιαία αύξηση που έχει καταγραφεί από το 1975. Ωστόσο, η στατιστική υπηρεσία είχε ήδη προειδοποιήσει νωρίτερα φέτος ότι τα στοιχεία για την ανεργία στη Γαλλία για τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2020 δεν αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα λόγω του lockdown από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που τεχνικά κατατάσσονται στην κατηγορία των ανέργων καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να αναζητήσουν απασχόληση.

Η αύξηση αυτή δημιουργεί τον κίνδυνο να καταστεί ανέφικτος ο στόχος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για μείωση της ανεργίας στο 7% έως τα τέλη της θητείας του το 2022. Ο Μακρόν κληρονόμησε ποσοστό ανεργίας 9,5% όταν ανήλθε στην εξουσία το 2017.

Η Γαλλία κατέγραψε τη χειρότερη μεταπολεμική της ύφεση το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο λόγω του lockdown, αλλά η οικονομία επανήλθε στη ζωή το τρίτο τρίμηνο –πριν από το δεύτερο lockdown που επιβλήθηκε στις 30 Οκτωβρίου για να περιοριστεί ένα νέο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού.

Ρεκόρ τετραετίας και στη Βρετανία

Η ανεργία στη Βρετανία «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016 τον Σεπτέμβριο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού ανάγκασε αρκετούς εργοδότες να απολύσουν εργαζόμενους, σύμφωνα με το Εθνικό Γραφείο Στατιστικής.

Το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 4,8%, αυξημένο κατά 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μία μονάδα σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Αυτό το ποσοστό υπολείπεται ακόμα του «υψηλού» 8,5% που είχε φθάσει στα τέλη του 2011, μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κυρίως λόγω του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της εργασίας στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι κυβερνητικοί περιορισμοί στην οικονομία και στην κοινωνική διάδραση προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού έχει μειώσει τις πωλήσεις για τα μαγαζιά, τα εστιατόρια και τις παμπ, αναγκάζοντας πολλές επιχειρήσεις να απολύσουν εργαζόμενους και άλλους να κατεβάσουν ρολά οριστικά. Οι εργοδότες προειδοποιούν ότι μπορεί να υπάρξει και νέος γύρος περικοπών θέσεων εργασίας, μετά την επιβολή του δεύτερου λοκντάουν στη Βρετανία μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ και Associated Press
 

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...