Θα μπει η Τουρκία στη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ;

Μοιραστειτε το

Photo 82115403 © Zerbor | Dreamstime.com

Φαίνεται ότι η realpolitik θα αποτρέψει την Τουρκία από την… προσχώρηση στη μαύρη λίστα της ΕΕ για φορολογικούς παραδείσους εκτός της ΕΕ – προς το παρόν. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Συμβούλιο θα αποφασίσουν σήμερα εάν μπορούν να οριστικοποιήσουν μια απόφαση έως την επόμενη εβδομάδα, υποθέτοντας ότι μπορούν να συμφωνήσουν για το πόσο θυμωμένη πρέπει να είναι η επιστολή που θα στείλουν στην Άγκυρα.

Τι έχει συμβεί; Αξιωματούχοι του Συμβουλίου προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να αποφύγουν να βάλουν την Τουρκία σε μαύρη λίστα παρά την επανειλημμένη αποτυχία της Άγκυρας να κοινοποιήσει φορολογικά στοιχεία σε έξι χώρες της ΕΕ – Αυστρία, Βέλγιο, Κύπρος, Γαλλία, Γερμανία και Κάτω Χώρες. Αυτή η αποτυχία θα έπρεπε να είχε οδηγήσει την Τουρκία στη μαύρη λίστα, η οποία θα είχε διοικητικές κυρώσεις από τις πρωτεύουσες της ΕΕ και θα έβλεπε τη χώρα να αποκόπτεται από ορισμένα κονδύλια της ΕΕ.

Αυτό αναμφίβολα θα είχε επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας – ένα ανησυχητικό σενάριο όπως σημειώνει το POLITICO, λαμβάνοντας υπόψη τις συνεχιζόμενες προσπάθειες μεταξύ των δύο πλευρών για εξομάλυνση των εντάσεων εν όψει συνάντησης ηγετών της ΕΕ τον επόμενο μήνα όπου θα συζητήσουν τις σχέσεις με την Τουρκία. «Δεν μπορούμε να δώσουμε κανένα προνόμιο» στην Τουρκία, αλλά ταυτόχρονα να συμπεριληφθεί η Άγκυρα στη μαύρη λίστα «θα ήταν σαν να επιβάλουμε νέες κυρώσεις», υποστήριξε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Το να χειροτερέψουν οι σχέσεις με την Τουρκία είναι κάτι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αποφύγει, και την περασμένη εβδομάδα κάλεσε τους ανθρώπους του Συμβουλίου πίσω από κλειστές πόρτες να κρατήσουν πίσω για χάρη της διατήρησης των διπλωματικών δεσμών της ΕΕ με την Άγκυρα. Η πλειονότητα των χωρών της ΕΕ συμφωνεί, αλλά κάποιες χώρες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα. Ως συμβιβασμός, οι αξιωματούχοι προσπαθούν να συμφωνήσουν σχετικά με το πόσο επιθετικά θα πρέπει να είναι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με το θέμα και ποιες απαιτήσεις πρέπει να θέσουν για την Άγκυρα για να αποφευχθεί η καταχώρισή της στη μαύρη λίστα για τώρα.

Εάν συμφωνήσουν στα σωστά λόγια τις επόμενες εργάσιμες ημέρες, οι πρεσβευτές της ΕΕ θα μπορούσαν να υπογράψουν την απόφαση την επόμενη εβδομάδα. Αυτό πρέπει να δώσει στην Τουρκία έως τον Οκτώβριο για να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις και να αποφύγει τη μαύρη λίστα. Εάν όχι, δεν θα υπάρξει έλεος – εκτός αν, φυσικά, η… realpolitik παρέμβει ξανά.

Πηγή
Author: Μαρία Ψαρά

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...