Θα κάνουμε καιρό να δούμε νέες ταινίες στα σινεμά…

Μοιραστειτε το

Μόνο από το σπίτι θα μπορούμε να παρακολουθούμε ταινίες μετά την απόφαση για κλείσιμο των αιθουσών στους κινηματογράφους. Οι προτάσεις μας για αυτή την εβδομάδα.

Χωρίς κινηματογραφικές αίθουσες θα ζήσουν η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις για τον επόμενο μήνα – τουλάχιστον. Ξανά, μετά το ολικό lockdown της άνοιξης. Αγνωστο για πόσο.

Αυτό, από τη μια πλευρά, σημαίνει τη μερική ή ολική καταστροφή αιθουσών που δεν θ’ αντέξουν στην παύση μιας ολόκληρης σεζόν: εκείνο που, προς το παρόν, έχει προβλεφθεί από την κυβέρνηση είναι ένα πλαίσιο βοήθειας μέσω της αγοράς από το κράτος εισιτηρίων, τα οποία στα επόμενα χρόνια θα τα επιστρέψουν ως κοινωνικά εισιτήρια οι επιχειρηματικές αυτές μονάδες, μέθοδος που ήδη ακολουθήθηκε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα προβλεφθεί για τις εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών, που επίσης πασχίζουν να επιβιώσουν και για όλα τα παρελκόμενα επαγγέλματα.

Από την άλλη, αυτό σημαίνει πως, χωρίς τις δύο κύριες και κινητήριες πόλεις της κινηματογραφικής αλυσίδας, θα κάνουμε καιρό να δούμε να βγαίνει νέα ταινία στις αίθουσες.

Ωστόσο, τα σινεμά εξακολουθούν να λειτουργούν στις περιοχές που ανήκουν στο Επίπεδο Α (Επιτήρησης), βεβαίως με υποχρεωτική χρήση μάσκας στην είσοδο, έξοδο και προβολή, με έκδοση μόνο ηλεκτρονικού εισιτηρίου και με πληρότητα 50%, πράγμα που σημαίνει πως ταινίες που κάνουν τον κύκλο της επαφής τους με το κοινό συνεχίζουν, έστω περιορισμένα, την πορεία τους στην περιφέρεια, προς το παρόν τουλάχιστον κι έστω κι αν πολλές από τις περιοχές αυτές είναι νησιά, στα οποία λίγοι είναι οι κλειστοί κινηματογράφοι και οι λέσχες.

Ετσι κι αλλιώς, η χειμερινή σεζόν ξεκίνησε τραυματισμένη. Αν η Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου, σήμανε την ολοκλήρωση αυτής της πρώτης φάσης λειτουργίας των σινεμά, ακόμα με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη μέσα στο πλάνο, τα συνολικά εισιτήρια που κόπηκαν, πανελλαδικά, το τετραήμερο της Πέμπτης 29 Οκτωβρίου ώς και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου, αγκομαχώντας έφτασαν τα 7.833.

Για «ιστορικούς» λόγους και για τη σύγκριση, να θυμηθούμε ότι πέρσι τέτοια εποχή, το τετραήμερο 31/10-3/11, μόνο το «Joker», στην πέμπτη, τότε, εβδομάδα προβολής του, είχε κάνει 41.342 εισιτήρια πανελλαδικά.

Αρα, για το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας… επιστροφή στο σπίτι και σε μια μικρότερη οθόνη. Γι’ αυτήν την εβδομάδα, 5 προτάσεις για να γεμίσετε τον χρόνο σας με εικόνες, διαλόγους και σκέψεις.

● «Το γκαμπί της βασίλισσας» των Σκοτ Φρανκ, Αλαν Σκοτ

Η ωραιότερη μίνι-σειρά που είδαμε τελευταία. Η γοργά και τόσο δίκαια ανερχόμενη Ανια Τέιλορ-Τζόι είναι η Μπεθ, ένα κορίτσι που τη δεκαετία του 1950-60 μεγαλώνει στο ορφανοτροφείο και σε μια θετή οικογένεια, με δυσκολίες και με σκοτεινές συγκρούσεις με τον εαυτό της, η οποία, ωστόσο, είναι ιδιοφυΐα στο σκάκι, αποφασισμένη να κατακτήσει την επιτυχία σ’ ένα ανδροκρατούμενο σύμπαν. Καλογραμμένο, με υπέροχο σκηνογραφικό κι ενδυματολογικό, δυνατές ερμηνείες, ζοφερό κατά στιγμές, αλλά όχι χωρίς υπαρξιακή κάθαρση κι ένα ακαταμάχητο μαύρο χιούμορ, στα επτά επεισόδιά του, το «The Queen’s Gambit» είναι τόσο εθιστικό που σε κάνει να θέλεις, τουλάχιστον, να μάθεις σκάκι άμεσα.
▶ (Η μίνι σειρά προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.)

● «The Undoing» του Ντέιβιντ Ι Κέλι 

Μετά την τεράστια (εμπορική και ουσιαστική) επιτυχία του «Big Little Lies», η παραγωγός και πρωταγωνίστρια Νικόλ Κίντμαν, στα καλύτερα της καριέρας της στα 53 χρόνια της, συνεργάζεται ξανά με το βαρύ πυροβολικό της αμερικανικής τηλεόρασης, τον Ντέιβιντ Ι Κέλι και με την HBO για μια νέα μίνι σειρά έξι επεισοδίων, που είναι βέβαιο πως θα συζητηθεί. Η Κίντμαν και ο συμπρωταγωνιστής της, Χιου Γκραντ (σε δεύτερους ρόλους και οι Ντόναλντ Σάδερλαντ και Εντγκαρ Ραμίρεζ) υποδύονται την Γκρέις και τον Τζόναθαν Φρέιζερ, ένα υπερεπιτυχημένο, εύπορο, ερωτευμένο, παντρεμένο ζευγάρι. Ενας βίαιος θάνατος θα πυροδοτήσει την αποκάλυψη φοβερών μυστικών και η Γκρέις θα αναγκαστεί να σβήσει και να ξαναγράψει τη ζωή της από την αρχή.
▶ (Η μίνι σειρά προβάλλεται στο Vodafone TV με ελληνικούς υπότιτλους, μ’ ένα νέο επεισόδιο κάθε Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την Αμερική.)

● «Ρεβέκκα» του Μπεν Γουίτλι

Μεταξύ των επιτυχιών του, σαν το «High Rise» και το «Free Fire», και του «Tomb Raider 2» που πρόκειται να σκηνοθετήσει, ο εκλεκτικός Βρετανός δημιουργός παρουσιάζει τη δική του βερσιόν του μυθιστορήματος της Δάφνης Ντι Μοριέ (και όχι τόσο της κλασικής, ομότιτλης ταινίας του Χίτσκοκ), με ίσως λίγο λιγότερο σκοτάδι και ουσία στην ψυχή της, αλλά μεγάλη λάμψη στην εικόνα της, επιπλέον χάρη στο πρωταγωνιστικό ζεύγος, Αρμι Χάμερ και Λίλι Τζέιμς.
▶ (Η ταινία προβάλλεται στο Netflix με ελληνικούς υπότιτλους.)

● «Borat Subsequent Moviefilm» του Τζέισον Γουόλινερ

Ο ιδιοφυής Σάσα Μπάρον Κόεν φορά και πάλι την περσόνα του Καζάκου Μπόρατ και ζει, μαζί με τη 15χρονη κόρη του, μια νέα περιπέτεια στην Αμερική, εκθέτοντας την εγκληματική υποκρισία της ρεπουμπλικανικής κυβέρνησης. Αν έχει χάσει το στοιχείο της έκπληξης κι αν η κωμικότητα είναι άνιση μεταξύ των σκετς, η νέα ταινία του Κόεν έχει αδιαμφισβήτητα ισχυρό το στίγμα της επικαιρότητας και του έξυπνου ακτιβισμού.
▶(Η ταινία προβάλλεται στο Amazon Prime.)

● 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το #TIFF61 ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 5 Νοεμβρίου, online, στο filmfestival.gr. Η χρήση είναι πανεύκολη, οι ταινίες πάνω από 170 κι εκεί συμπεριλαμβάνονται από τους ηχηρούς τίτλους των Διαγωνιστικών Τμημάτων, ώς τις πρεμιέρες των νέων ελληνικών ταινιών της χρονιάς, ώς το λιγουρευτό αφιέρωμα «Προφητείες από έναν άλλο κόσμο: Sci-fi και Cli-fi (1950-1990)».
▶Τα εισιτήρια κοστίζουν 3 ευρώ ανά ταινία, ενώ υπάρχει επιλογή πολλών εκπτωτικών πακέτων.

Πηγή
Author: Λήδα Γαλανού

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...