Θαλάσσιος θησαυρός σε ψαροχώρι της Βενεζουέλας ξυπνά μνήμες και θρύλους πειρατών

Μοιραστειτε το

Στη Γουάκα της Βενεζουέλας η ζωή ενός νεαρού ψαρά πήρε μια εντυπωσιακή στροφή έπειτα από μία πρωινή επίσκεψη στην… τουαλέτα. Επιστρέφοντας στην καλύβα του ο Γιολμάν Λάρες είδε κάτι να λάμπει στην άκρη της ακτής. Βάζοντας το χέρι του μέσα στην άμμο ανακαλύπτει ένα χρυσό μενταγιόν το οποίο έφερε την εικόνα της Παναγίας.

Το χωριό τους Γουάκα ήταν κάποτε στο επίκεντρο της αλιευτικής βιομηχανίας της χώρας της Λατινικής Αμερικής, αλλά τώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατη κρίση εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και του κλεισίματος των περισσότερων από τις μικρές βιοτεχνίες.

Μέσα σε μια τέτοια μίζερη κατάσταση, το πολύτιμο εύρημα έμοιαζε με θαύμα. «Άρχισα να τρέμω, έκλαψα από χαρά. Ήταν η πρώτη φορά που κάτι τόσο ξεχωριστό μου συμβαίνει» αναφέρει ο 25χρονος Λάρες στους New York Times. Στο σπίτι, ο Λάρες είπε στον πεθερό του για το εύρημα και τα νέα γρήγορα εξαπλώθηκαν στο χωριό των 2.000 κατοίκων προκαλώντας ένα φρενήρες κυνήγι θησαυρού.

Οι φτωχοί ψαράδες άρχισαν να χτενίζουν κάθε σπιθαμή του αιγιαλού, φθάνοντας σε σημείο να κοιμούνται και στην παραλία για να προστατεύσουν τον νέο πλούτο που εμφανίστηκε στις ζωές τους. Από τα τέλη Σεπτέμβρη οι έρευνές τους έχουν αποκαλύψει εκατοντάδες χρυσά και ασημένια κοσμήματα, στολίδια, αλλά και ράβδους χρυσού που έχουν ξεβραστεί στις ακτές.

Ορισμένοι, μάλιστα, φέρονται να έχουν ήδη πουλήσει ορισμένα από αυτά λαμβάνοντας χρηματικές αμοιβές έως και 1.500 δολαρίων. Για αρκετούς, άλλωστε, αυτό το αναπάντεχο δώρο είναι ένα μήνυμα ελπίδας. «Αυτός είναι ο Θεός που σώζει την παρτίδα» σχολιάζει ο Τσίρο Κουιχάδα με νόημα.

Κανένας δεν ξέρει από πού προήλθε ο χρυσός και πως κατέληξε στις ακτές της Γουάκα, όμως το μυστήριο έχει ήδη φέρει στο επίκεντρο μύθους και εκδοχές που θυμίζουν τους πειρατές της Καραϊβικής, τις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις, αλλά και την καχυποψία απέναντι στην κυβέρνηση Μαδούρο.

Η ακτογραμμή της Γουάκα στην χερσόνησο Παρία της Βενεζουέλας είναι γεμάτη με όρμους και νησάκια που αποτελούσαν πάντα καταφύγιο για τυχοδιώκτες.

Σε αυτή τη χερσόνησο το 1498 ο Χριστόφορος Κολόμβος έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε πόδι στην Λατινική Αμερική, πιστεύοντας ότι βρήκε την είσοδο για τον Κήπο της Εδέμ. Αργότερα στην περιοχή έκαναν επιδρομές Ολλανδοί και Γάλλοι, ενώ σήμερα είναι καταφύγιο για εμπόρους ναρκωτικών, λαθρεμπόρους καυσίμων και σύγχρονους πειρατές που επιτίθενται σε ψαράδες.

Μήπως κάποια καταιγίδα διέλυσε κάποιο σεντούκι σε μια βυθισμένη αποικιακή γαλέρα; Μήπως ο θησαυρός προήλθε από σύγχρονους λαθρέμπορους που πήγαιναν στο Τρινιντάντ; Εδώ και εβδομάδες η περιοχή της Γουάκα ήταν γεμάτη φήμες.

Πολέμιοι της κυβέρνησης, μάλιστα, έφτασαν στο σημείο να πουν ότι αξιωματούχοι έριξαν το χρυσάφι στην ακτή για να καλοπιάσουν τους ντόπιους και να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες για τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης. Άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα στείλει τον στρατό για να κατάσχει τα ευρήματα.

Ορισμένοι από τους ντόπιους αποκαλούν το χρυσάφι ευλογία, όμως άλλοι το θεωρούν κατάρα που θα καταδικάσει όποιον το αγγίξει.

Από τη στιγμή που αναρτήθηκε στο Facebook η πρώτη φωτογραφία από τα ευρήματα τα νέα διαδόθηκαν σε όλη τη χώρα, όμως η περιοχή είναι απομακρυσμένη και οι ελλείψεις σε καύσιμα μεγάλες για να προκληθεί κυνήγι θησαυρού σε πανεθνικό επίπεδο.

Οι New York Times έστειλαν ένα κομμάτι από χρυσή αλυσίδα για χημική ανάλυση η οποία έδειξε ότι κατασκευάστηκε πιθανότατα κάπου στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίας.

Το τεστ καταγράφει ότι η χρυσή αλυσίδα είναι υψηλής ποιότητας, 18 καρατίων, κάτι ασυνήθιστο για την παραγωγή κοσμημάτων στη Βενεζουέλα. Το κράμα αυτό θα ήταν πολύ δύσκολο να έχει κατασκευαστεί σε παλαιότερες εποχές δηλώνει ο δρ. Γκι Ντεμορτιέ, Βέλγος αναλυτής με εξειδίκευση στα κοσμήματα.

Ο Κρις Κόρτι, ειδικός στις κατασκευές κοσμημάτων στη Βρετανία εξέτασε φωτογραφίες από πολλά αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στην Γουάκα και εκτιμά ότι έχουν δημιουργηθεί στα μέσα του 20ου αιώνα. Προειδοποίησε, πάντως, ότι απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για να υπάρξουν τελικά συμπεράσματα για την ηλικία και την καταγωγή του θησαυρού.

Η προέλευση του θησαυρού της Γουάκα μπορεί να μην γίνει ποτέ γνωστή, όμως οι περισσότεροι από τους κατοίκους του χωριού πούλησαν τα αντικείμενα που βρήκαν σχεδόν αμέσως.

Οι οικονομικές συνθήκες στις οποίες ζουν οι ψαράδες είναι τραγικές και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να κάνουν κουπί για να βγουν στα ανοιχτά ή να μένουν για μέρες πάνω στις βάρκες τους ψαρεύοντας, αντιμέτωποι με την θάλασσα, τη δίψα, αλλά και τους πειρατές. «Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καθόλου γα εμάς. Τους δίνουμε ψάρια, αλλά δεν παίρνουμε τίποτα ως αντάλλαγμα» δηλώνει ο Χοσέ Κάμπος στους ΝΥΤ.

O 25χρονος Λάρες αναφέρει ότι έβγαλε 125 δολάρια από την πώληση του θησαυρού, η μεγαλύτερη αμοιβή που έχει εισπράξει ποτέ.

Χρησιμοποίησε τα χρήματα για να αγοράσει τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες, ενώ αναφέρει ότι ο θησαυρός έδωσε ξανά τη δυνατότητα στον ίδιο και την οικογένειά του να τρώνε δύο φορές τη μέρα ξανά.

Η ζωή των ψαράδων της Γουάκα, πάντως, δεν άλλαξε ριζικά, καθώς, παρά τη μεγάλη οικονομική ανάσα, οι περισσότεροι επέστρεψαν στην κανονική τους ρουτίνα, βγαίνοντας κάθε πρωί για ψάρεμα και κυνηγώντας κυρίως σαρδέλες.

Όμως ο θησαυρός, όπως αναφέρει ο κ. Λάρες τους θύμισε ότι κάτι καλό μπορεί να συμβεί. «Συνέβη μια φορά, μπορεί να συμβεί ξανά».

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...