Η Eurostat και η πανδημία

Μοιραστειτε το

Η Eurostat, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, είναι και για τη συγκυρία της Covid-19 το επίσημο παρατηρητήριο της Ε.Ε. για όλες τις εξελίξεις και τις παρενέργειες στην οικονομία. Ο ρόλος της Eurostat – με την οποία είναι συνδεμένες και όλες οι ανεξάρτητες στατιστικές αρχές των χωρών της Ε.Ε. – όπως και η ελληνική ΕΛΣΤΑΤ, έχει γίνει αντιληπτός στη χώρα μας ακόμη και με οδυνηρό τρόπο, όταν για παράδειγμα το 2010 χρειάστηκε να επικυρώσει τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009 στο 15% του ΑΕΠ, που αποτέλεσε και την απαρχή της ελληνικής κρίσης χρέους.

Η Eurostat, που εποπτεύεται από την Κομισιόν και τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, διαμορφώνει ενιαία στατιστική μεθοδολογία σε όλα τα κράτη-μέλη, ιδιαίτερα στους βασικούς μακροοικονομικούς και δημοσιονομικούς δείκτες βάσει των οποίων συντάσσονται οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της διαδικασίας του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Σχεδόν καθημερινά ανακοινώνει στοιχεία για κάθε είδους οικονομική, δημοσιονομική ή δημογραφική εξέλιξη, ενώ στη διάρκεια του εννεαμήνου της πανδημίας έχει δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία για τις πιο προφανείς αλλά και τις πιο απροσδόκητες επιδράσεις της πανδημίας, από την απασχόληση μέχρι τις εισαγωγές μασκών ή την αύξηση των παραγγελιών αθλητικού εξοπλισμού. Παραθέτουμε μερικά χαρακτηριστικά γραφήματα.

Ατζέντα

  • ΔΕΥΤΕΡΑ 16/11

ΥΓΕΙΑ: Συζήτηση με την επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδη για τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές στην υγεία, την ανανέωση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς και την πρόταση για οικοδόμηση μιας Ευρωπαϊκής Ενωσης Υγείας.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ: Συζήτηση με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον και τη γερμανική προεδρία για «την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο».

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Ψηφίζονται οι ενισχύσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών που σχετίζονται με τον COVID-19. Πάνω από 132 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν στην Κροατία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ως προκαταβολή για την κάλυψη εξόδων που αφορούν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

  • ΠΕΜΠΤΗ 19/11

ECON: Ακρόαση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Θέμα, η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της Ε.Ε.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ & ΑΣΥΛΟ: Θα μετάσχουν οι πρόεδροι του Ε.Κ. και της Ε.Ε., Νταβίντ Σασόλι και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, του πορτογαλικού Κοινοβουλίου, Eντουάρντο Φέρο Ροντρίγκες, και του Κοινοβουλίου της Σλοβενίας, Ιγκορ Ζόρτσι Χάι, ο ύπατος αρμοστής Φιλίπο Γκράντι και ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Aντόνιο Βιτορίνο.

Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη στη διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/8257efae-81ed-bee9-ccab-e143deae5ea2


► Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» θα ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Επιμέλεια: Χριστίνα Κοψίνη [email protected]

Πηγή
Author: Χριστίνα Κοψίνη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...