Η ώρα των ποινών για τους ναζί

Μοιραστειτε το

Μεγάλη μέρα ξημέρωσε σήμερα για τη μεγάλη δίκη, καθώς η Μαρία Λεπενιώτη ανακοινώνει τις ποινές που επιβάλλει στους 57 καταδικασθέντες της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή ● Η εισαγγελέας πρότεινε 13ετή κάθειρξη για τους διευθύνοντες, 7ετή στα μέλη που δεν έχουν ελαφρυντικά, ισόβια στον Ρουπακιά.

Στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη θα ανακοινώσει τις ποινές για τους 57 καταδικασθέντες χρυσαυγίτες και θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον επίλογο της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης.

Το τελευταίο ζήτημα που θα απασχολήσει το δικαστήριο είναι εάν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση και σε ποιους κατηγορούμενους, οι οποίοι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό. Και σε αυτό το στάδιο τον λόγο θα έχει πρώτη η εισαγγελέας, θα ακολουθήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί η απόφαση των δικαστών.

Χθες, στην πρότασή της για τις ποινές η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να επιβληθεί κάθειρξη δεκατριών (13) ετών στους διευθύνοντες την εγκληματική οργάνωση, δηλαδή στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Η ανώτατη ποινή που προβλέπει ο νόμος για το συγκεκριμένο αδίκημα είναι 15 έτη αφού το δικαστήριο έχει αποφασίσει να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό στον Αρχηγό και τον στενό πυρήνα του.

Την ώρα που γινόταν γνωστή η εισαγγελική πρόταση, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός αναχωρούσε αεροπορικώς για τις Βρυξέλλες και λίγο αργότερα δήλωνε από το Ευρωκοινοβούλιο ότι «το δικαστήριο απεφάνθη ότι υπάρχει καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητας των κατηγορουμένων. Αυτό σημαίνει ότι κανονικά όλη η δίκη τινάζεται στον αέρα».

Προφανώς έλεγε ψέματα αφού το δικαστήριο δεν απεφάνθη κάτι τέτοιο και γι’ αυτό απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης του δικαστηρίου που υπέβαλε ο Λαγός μέσω του συνηγόρου του Κων/νου Πλεύρη. Αλλά ο ευρωβουλευτής στην αμέσως επόμενη πρόταση αυτοδιαψευδόταν λέγοντας ότι «δεν περιμέναμε δικαιοσύνη στον απόλυτο βαθμό, όμως καταφέραμε να μπορούμε να προσφύγουμε από δω και πέρα σε ευρωπαϊκό δικαστήριο». Την ώρα που ο Λαγός ονειρευόταν ότι θα δικαιωθεί σε ευρωπαϊκό δικαστήριο, ο Ηλίας Κασιδιάρης παρομοίαζε τον εαυτό του με τον Θεμιστοκλή και τον Κολοκοτρώνη και σχολίαζε στο twitter ότι «όσοι μάχονται έντιμα για την Ελλάδα –από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι και σήμερα– φυλακίζονται, εξορίζονται, δολοφονούνται».

Ενταξη

Για τους υπόλοιπους πρώην βουλευτές που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και δεν τους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό (Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, Νίκος Κούζηλος και Δημήτρης Κουκούτσης) ο νόμος προβλέπει πλαίσιο ποινών 5 έως 10 ετών και η εισαγγελέας πρότεινε επταετή κάθειρξη. Αντίθετα, σε όσους έχει αναγνωριστεί ελαφρυντικό (Νίκος Μίχος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος και Μιχαήλ Αρβανίτης) η Αδ. Οικονόμου πρότεινε φυλάκιση πέντε ετών (με ανώτατη ποινή τα έξι έτη).

Ισόβια κάθειρξη ήταν η πρόταση για τον Γιώργο Ρουπακιά, που καταδικάστηκε για την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, ενώ για τους συνεργούς στην ανθρωποκτονία που δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό ζητήθηκε ποινή οκτώ ετών (ο νόμος προβλέπει έως δεκαπέντε χρόνια). Σε όσους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό, η πρόταση της εισαγγελέως ήταν λίγο χαμηλότερη, στα έξι χρόνια.

Πέντε είναι οι χρυσαυγίτες που καταδικάστηκαν για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ, αλλά στους τέσσερις το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Γι’ αυτούς η εισαγγελέας πρότεινε ποινή επτά ετών, ενώ για τον Τάσο Πανταζή (που καταδικάστηκε και για την επίθεση στο ΠΑΜΕ) δέκα χρόνια. Ολοι οι παραπάνω έχουν καταδικαστεί και για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, οπότε το άθροισμα θα είναι μεγαλύτερο μετά τη συγχώνευση ποινών.

Πολύ χαμηλές ήταν οι ποινές που πρότεινε η Αδ. Οικονόμου για την επίθεση στο ΠΑΜΕ, με δεδομένο ότι για την πλημμεληματική κατηγορία της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης θα μπορούσε να προτείνει ώς και πέντε έτη. Ομως, η εισαγγελέας ζήτησε φυλάκιση τριάντα μηνών για τρεις κατηγορούμενους που δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό και δεκαοκτώ μηνών για τον κατηγορούμενο που του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Δύο από τους τέσσερις δράστες έχουν καταδικαστεί και για ένταξη και θα βρεθούν αντιμέτωποι με μεγαλύτερες ποινές.

Για την πλημμεληματική κατηγορία της απλής οπλοκατοχής η εισαγγελέας επέβαλε 18 μήνες και πρόστιμο 800 ευρώ στον Νίκο Μιχαλολιάκο, 12 μήνες και 800 ευρώ στον Γιάννη Λαγό, 8 μήνες και 600 ευρώ στον Ηλία Κασιδιάρη, 10 μήνες και 600 ευρώ στον Γιώργο Γερμενή.

Ανάμεσα σε όσους έχουν καταδικαστεί για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση και δεν τους αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό είναι η ανθυπαστυνόμος Βενετία Πόπορη, οι καταδικασθέντες για την ανθρωποκτονία του Σαχζάτ Λουκμάν, Διονύσης Λιακόπουλος και Χρήστος Στεργιόπουλος, οι καταδικασθέντες γα την επίθεση στο στέκι «Αντίπνοια», Βασίλης Σιατούνης και Αθανάσιος Στράτος, ο πρώην γραμματέας της Τοπικής Πειραιά Θωμάς Μπαρέκας, που έχει καταδικαστεί και για την επίθεση στο Συνεργείο, και το πρώην στέλεχος της οργάνωσης στην Ιεράπετρα, Αριστόδημος Δασκαλάκης, που έχει καταδικαστεί για την επίθεση σε βάρος μεταναστών στο χωριό Βαϊνιά. Για όλους αυτούς –και πολλούς άλλους– η εισαγγελέας πρότεινε ποινή επτά ετών.

Ολοι οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν τη χαμηλότερη προβλεπόμενη ποινή για τους εντολείς τους, ενώ κάποιοι άφησαν αιχμές στην πρόεδρο σχετικά με το ότι δεν αιτιολόγησε την απόφαση για την ενοχή ή για τα ελαφρυντικά.

Ανάμεσά τους ήταν ο συνήγορος του Ν. Μιχαλολιάκου και αδερφός του, Τάκης Μιχαλόλιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην Αδαμαντία Οικονόμου. «Η κυρία εισαγγελέας ήτο, σε εισαγωγικά, γενναιόδωρη με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και την οικογένειά του γιατί ήταν αναντίστοιχη με τη λογική, τη δικαστηριακή πρακτική, να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος είναι αθώος και παρά ταύτα να προτείνει την οροφή της ποινής», είπε και εξέφρασε τον προβληματισμό του αν η εισαγγελέας δεν εμμένει πλέον στη γνώμη της περί αθωότητας των χρυσαυγιτών ή αν «επικράτησαν στη συνείδησή της οι κραυγές». Μένει να δούμε αν η εισαγγελέας θα νιώσει πάλι την ανάγκη να απολογηθεί στους χρυσαυγίτες για την πρότασή της επί των ποινών, όπως έκανε μετά την πρότασή της για τα ελαφρυντικά.

Πηγή
Author: Γιώτα Τέσση

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...