Η ώρα του εμβολίου πλησιάζει: Θα είναι δωρεάν και προαιρετικό – Τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες | in.gr

Μοιραστειτε το

Και αφότου ασκούσαμε τις ανακοινώσεις των εταιριών για το εμβόλιο ήρθε η ώρα να μάθουμε πως αυτό θα έρθει στην Ελλάδα και πως θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε, όταν έρθει η ώρα.

Έτσι, ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσίασε σήμερα το εθνικό σχέδιο για τον εμβολιασμό στην Ελλάδα.

Πώς θα εμβολιαστούν οι Έλληνες

Έτσι λοιπόν, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα πραγματοποιείται σε 1.018 σημεία σε όλη τη χώρα, κατόπιν ραντεβού.

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι οι προμήθειες του εμβολίου θα γίνουν κεντρικά και επισήμανε ότι θα εμβολιάζονται 2.117.440 πολίτες το μήνα, προσθέτοντας ότι «υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης θα χρειαστεί 10 λεπτά για να εμβολιαστεί».

«Ο εμβολιασμός θα γίνεται με ραντεβού, για να υπάρχει τάξη» συμπλήρωσε και εξήγησε ότι κάθε πολίτης θα μπορεί να κλείσει ραντεβού με sms, online, ενώ και θα υπάρχουν και τηλεφωνικά κέντρα.

Φυσικά, όπως είχε γίνει γνωστό, απόλυτη προτεραιότητα θα έχει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κατόπιν οι ευπαθείς ομάδες και τέλος ο γενικός πληθυσμός.

«Τα εμβόλια θα είναι όλα δωρεάν», είπε, υπογραμμίζοντας πως όταν εμβολιάζεται ένας πολίτης, έχει ανοσία.

«Η ΕΕ θα προμηθευτεί 1,2 δισ. δόσεις για όλες τις χώρες. Θα δοθούν την ίδια ημερομηνία, ανάλογα με τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή. Η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί με έξι εταιρείες. Με τις τέσσερις έχει υπογράψει».

Πώς θα φτάσουν τα εμβόλια στην Ελλάδα

Τα εμβόλια θα φτάσουν στην Ελλάδα από τα εργοστάσια και θα τοποθετηθούν σε κεντρικές αποθήκες.

«Από εκεί στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα και μετά στον πληθυσμό. Θα μπορούμε να εμβολιάσουμε 2.117.440 πολίτες το μήνα. Θα υπάρχουν δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα, Κυριακή ρεπό. Υπολογίζουμε ότι κάθε πολίτης χρειάζεται 10 λεπτά για να εμβολιαστεί. Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία» είπε.

«Το εμβόλιο θα είναι προαιρετικό και στόχος μας είναι να πείσουμε όλους τους πολίτες», είπε ο κ. Κικίλιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. «Θα κάνω το εμβόλιο πρώτος για να δώσω το καλό παράδειγμα» υπογράμμισε.

«Είναι μεγάλο όπλο αλλά δεν αποτελεί πανάκεια»

«Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα μεγάλο όπλο μας κατά του κοροναϊού, ωστόσο δεν αποτελεί πανάκεια, δεν θα φέρει δηλαδή άμεση επίλυση των προβλημάτων» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το σχέδιο εμβολιασμού στη χώρα, η ίδια σημείωσε ότι κάθε εμβόλιο θα πρέπει να τηρεί τρεις βασικούς κανόνες για να λάβει έγκριση:

  • Να είναι ανοσογόνο, δηλαδή να προκαλεί αντισώματα στον οργανισμό
  • Να είναι αποτελεσματικό
  • Να είναι ασφαλές

Όπως είπε, μέχρι σήμερα ορισμένα εμβόλια δείχνουν να πληρούν αυτές προϋποθέσεις και βρίσκονται «στο κατώφλι της έγκρισης». Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι θα υπάρξει εγκεκριμένο εμβόλιο για τον νέο ιό τους επόμενους ένα με δύο μήνες.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξε, ότι θα πρέπει να αρχίσουμε «να σκεφτόμαστε θετικά όσον αφορά τον εμβολιασμό καθώς φτάνουμε κοντά στο σημείο της πραγμάτωσης».

Σημείωσε ωστόσο ότι θα υπάρξει προτεραιοποίηση όσον αφορά στον εμβολιασμό, με την ελπίδα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού αν υπάρξει και η αντίστοιχη διαθεσιμότητα.

Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer

Την ίδια στιγμή σημειώνεται ότι η τελική ανάλυση της Φάσης 3 των κλινικών δοκιμών δείχνει ότι το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech προσφέρει αποτελεσματικότητα 95% στην πρόληψη της Covid-19, ακόμα και μεταξύ των ηλικιωμένων, χωρίς να προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Τα ευρήματα αυτά υπερβαίνουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα 90% που είχε ανακοινώσει η Pfizer σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα -μια είδηση που άναψε φως στην άκρη του τούνελ της πανδημίας.

«Η αποτελεσματικότητα που μετρήσαμε είναι σταθερή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες […] στους ενηλίκους άνω των 65 ετών ξεπερνά το 94%» αναφέρει κοινή ανακοίνωση των δύο εταιρειών.

Η είδηση έρχεται την ίδια μέρα με την ανακοίνωση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων για το εμβόλιο της κινεζικής Sinovac Biotech, το οποίο φαίνεται πως προκαλεί επαρκή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσα σε 14 ημέρες.

Αποτελεσματικότητα άνω του 90% στην πρόληψη της λοίμωξης από τον κοροναϊό SARS-CoV-2 προσφέρουν επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα, το εμβόλιο της Moderna και το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: pkaissaratos

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Πόλεμος: Τι θα συνέβαινε αν η Ρωσία δολοφονούσε τον Ζελένσκι

«Μια δολοφονία δεν άλλαξε ποτέ την ιστορία του κόσμου»,...