Η χορήγηση πλάσματος πρέπει να γίνεται το συντομότερο για να είναι αποτελεσματική | newsbreak

Μοιραστειτε το

Την ώρα που η θεραπεία με χορήγηση πλάσματος αίματος από αναρρώσαντες σε βαριά ασθενείς με Covid-19 δίνει συνεχώς ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ερευνητές από τον Καναδά και τις ΗΠΑ αναδεικνύουν τη σημασία της λήψης του πλάσματος «το συντομότερο δυνατόν», ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητά της.

Κι αυτό διότι ανακάλυψαν ότι τα αντισώματα αρχίζουν να εξαφανίζονται μόλις τρεις μήνες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων των ασθενών. Η μικρή μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ρενέ Μπαζέν του πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Blood», παρακολούθησε 15 αναρρώσαντες δότες πλάσματος. Οι δωρεές πλάσματος -τέσσερις έως εννέα φορές από κάθε δότη- είχαν γίνει 33 έως 114 μέρες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Οπως ανέφερε η Μπαζέν, η έρευνα είναι μία από τις πρώτες που δείχνουν ότι όσοι παράγουν αντισώματα κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 έπειτα από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα δεν έχουν πια ανιχνεύσιμα αντισώματα στο σώμα τους. Η σταδιακή μείωση των αντισωμάτων δεν φαίνεται να σχετίζεται με τον μικρότερο ή μεγαλύτερο αριθμό δωρεών πλάσματος από το ίδιο άτομο.

Αντισώματα

Ομως όλοι οι δότες εμφάνισαν μείωση αντισωμάτων σχεδόν ταυτόχρονα, περίπου 88 μέρες (σχεδόν τρεις μήνες) μετά τα πρώτα συμπτώματα του Covid-19. Μέσα στις επόμενες 21 μέρες είχαν εξαφανιστεί περίπου τα μισά από τα αρχικά αντισώματά τους.

«Τα αντισώματα εξαφανίζονται γρήγορα, συνεπώς όσοι αναρρώνουν από Covid-19 και θέλουν να δωρίσουν πλάσμα αίματος δεν πρέπει να περιμένουν πολύ» ανέφερε η δρ Μπαζέν. «Με βάση τα ευρήματά μας, ιδανικά οι γιατροί θα έπρεπε να χρησιμοποιούν πλάσμα το οποίο έχει συλλεχθεί νωρίς μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, θα πρέπει να ελέγχουν για παρουσία αντισωμάτων προτού χορηγήσουν το πλάσμα σε έναν ασθενή» πρόσθεσε.

Μια άλλη εξέταση 282 δωρητών πλάσματος έδειξε ότι σχεδόν το 7% δεν είχε ανιχνεύσιμα αντισώματα ήδη από την πρώτη δωρεά, ποσοστό που ήταν διπλάσιο για τους αναρρώσαντες που έκαναν την πρώτη δωρεά πλάσματος έπειτα από 11-12 εβδομάδες.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

Πηγή
Author: Ch-newsroom

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα