Η χαμένη ευκαιρία μιας ιστορικής συμφωνίας

Μοιραστειτε το

ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ. Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέσα από το νέο βιβλίο του «Συνοπτική Θεώρηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας», αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες από τις διαπραγματεύσεις με τον Αλέξη Τσίπρα για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας. Υποστηρίζει ότι για τη συμφωνία ήταν ενήμερος και είχε συναινέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με επίσημη εντολή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), η οποία ήταν πλήρως ενήμερη, κι όχι εν κρυπτώ και παραβύστω, όπως υποστηρίχθηκε αργότερα από πολλούς ιεράρχες, πραγματοποιήθηκε η διαπραγμάτευση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, για τη διευθέτηση των οικονομικών σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους.

Οι ιεράρχες γνώριζαν, παρότι εν τέλει ματαίωσαν το τολμηρό εγχείρημα μιας συμφωνίας, η οποία με πυρήνα την επίλυση του θέματος της εκκλησιαστικής περιουσίας θα μπορούσε να δρομολογήσει και τη διαδικασία αυτονόμησης των δυο θεσμών.

Αυτό αποκαλύπτεται με τη δημοσίευση των επίσημων συνοδικών πρακτικών στο νέο βιβλίου του αρχιεπισκόπου «Συνοπτική Θεώρηση της Εκκλησιαστικής Περιουσίας» (σελ. 127,) αποσπάσματα του οποίου προδημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.». Τα πρακτικά δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για την πλήρη γνώση των ιεραρχών σχετικά με το περιεχόμενο της ιστορικής συνάντησης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β′ με τον τ. πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου 2018, με τη συμμετοχή δυο Συνοδικών Σύνεδρων, των μητροπολιτών Ιωαννίνων Μαξίμου και Πατρών Χρυσοστόμου, εκπρόσωπου Τύπου της ΔΙΣ τότε, καθώς και του Επισκόπου Σαλώνων, διευθυντή της εκκλησιαστικής κεντρικής υπηρεσίας Οικονομικών.

Διάλογοι

Στο τελευταίο από τα 7 κεφάλαια του βιβλίου με τίτλο, «Η τελευταία προσπάθεια», ο αρχιεπίσκοπος δεν παραθέτει μόνο τα πρακτικά, που έχουν ξεχωριστή αξία, ούτε μόνο τους διαλόγους που διημείφθησαν στη συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα. Αποκαλύπτει, επίσης, μέσα από την παράθεση των διαλόγων στη ΔΙΣ που ακολούθησε την επομένη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, την επιμονή του να μην εμπλακεί το θέμα στα «γρανάζια των κομματικών αντιπαραθέσεων», αλλά και το γεγονός ότι η συμφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ήταν ενήμερος για τις συζητήσεις και συμφωνούσε, δημιουργούσε βάσιμες προσδοκίες πως η συμφωνία με τον Τσίπρα θα προχωρήσει.

«Σκεπτόμενος αυτές τις ώρες και ημέρες ποια εμπόδια θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μετά τη δημόσια κοινή ανακοίνωση για την πρόθεση της Συμφωνίας, είχα προβληματισθεί για τα εξής δυο ζητήματα: Το πρώτο, μήπως γίνει η υπόθεση αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης. Ευτυχώς αυτό δεν έγινε και ανακουφίστηκα όταν άκουσα χθες το βραδύ τον κ. Μητσοτάκη να λέει ότι επικροτεί η Νέα Δημοκρατίας και θα βοηθήσει», αναφέρει ο κ. Ιερώνυμος και προσθέτει: «Φαίνεται, λοιπόν, ότι θα υπάρξει μια συνεργασία γι’ αυτό το ζήτημα, έστω και αν κάποιους δεν βολεύει, άλλοι κοιτάζουν κάτι να κερδίσουν, αλλά το ζήτημα είναι να μην εμπλακούμε εμείς σ’ αυτά τα γρανάζια των αντιπαραθέσεων».

Το βιβλίο, πίσω από την αναλυτική ιστορική καταγραφή ενός θέματος όπως η εκκλησιαστική περιουσία, που εμπεριέχει τις ιδεολογικές διαμάχες και τις δυσκολίες διαχωρισμού του Κράτους από την Εκκλησία, και μάλιστα από έναν συγγραφέα με ενασχόληση πάνω από 50 χρόνια στο θέμα, φανερώνει και τη ματιά των ίδιων των ιεραρχών ή κάποιων από αυτούς, καθώς και του κ. Ιερώνυμου απέναντι στην προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα. Να τι γράφει στον πρόλογο του τελευταίου κεφαλαίου για τη γνωριμία και τις συζητήσεις τους:

«Με τον τέως Πρωθυπουργό γνωριστήκαμε μέσω του μακαριστού δημάρχου Λεβαδείας, Χρήστου Παλαιολόγου. Στα πλαίσια αυτής της γνωριμίας συναντηθήκαμε ευκαιριακά δυο-τρεις φορές και όπως ήταν φυσικό οι συζητήσεις μας αναφέρονταν στα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας και της πατρίδoς μας.

Mετά την εκλογή του ως Πρωθυπουργού της χώρας με επισκέφθηκε εθιμοτυπικά και μεταξύ άλλων εθίγη και το θέμα, κατά την έκφρασή του, του “εξορθολογισμού” των σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας. Μάλιστα ενθυμούμαι την πρόταση του “το Κράτος να επιστρέψει στην Εκκλησία τα ακίνητα που η ίδια του είχε παραχωρήσει από 1-1-1945 για να αναλάβει αυτό τη μισθοδοσία του Κλήρου”. Οι σκέψεις και οι προτάσεις του Πρωθυπουργού με έπεισαν ότι ο έγκριτος και διακεκριμένος επιστήμων καθηγητής, κ. Νίκος Αλιβιζάτος, με τους συνεργάτες του, είχαν κάνει “σπουδαίο έργο”».

«Ο Πρωθυπουργός από την αρχή μέχρι το τέλος είχε μια στάση βαθέος σεβασμού απέναντι στον Μακαριώτατο και σε μας και στην Εκκλησία γενικά, η οποία στάση του, προσωπικά με εξέπληξε», αναφέρει και ο Μητροπολίτης Πατρών μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. «Δεν είχα μιλήσει μαζί του, ούτε τον είχα ακούσει ποτέ να διαπραγματεύεται με τον Μακαριώτατο. Εξέφρασε τον σεβασμό του προς τον Αρχιεπίσκοπο και ετόνισε ότι η Εκκλησία και η πίστη είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ταυτότητος του Λαού μας…

Αρχισε να μιλάει για τα θέματα τα αφορώντα στην εκκλησιαστική περιουσία και είπε ότι έχει την διάθεση να βοηθήσει ώστε οι εκκρεμότητες και οι αφερεγγυότητες -αυτές τις φράσεις ακριβώς χρησιμοποίησε- του Κράτους έναντι της Εκκλησίας να θεραπευτούν κι έτσι να προχωρήσουμε», επισήμανε ο Μητροπολίτης Πατρών ενημερώνοντας τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Πηγή
Author: Χριστίνα Κοψίνη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...