Η χαμένη αίγλη του lunch break και πώς θα την επαναφέρουμε | in.gr

Μοιραστειτε το

Από τη στιγμή που εισάγεται κανείς στον επαγγελματικό στίβο το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας ονομάζεται lunch break. Είναι δύο σε ένα, είναι και μεσημεριανό γεύμα και διάλειμμα. Θεωρείται το πιο παρεξηγημένο απ’ όλα, σύμφωνα και με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2018  για λογαριασμό της εταιρίας Tork, η οποία έδειξε ότι επιχειρήσεις και εργαζόμενοι δεν βλέπουν με καλό μάτι το lunch break.

Συγκεκριμένα, το 20% των εργαζομένων πιστεύει ότι οι ανώτεροί τους θα θεωρήσουν ότι είναι τεμπέληδες, αν κάνουν καθημερινά διαλείμματα από τη δουλειά. Το 13% ανησυχεί ότι θα τους ασκήσουν κριτική οι συνάδελφοί τους, ενώ το 28% τονίζει ότι δεν τους ψήνει καν να κάνουν lunch break. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το 22% των επιχειρηματιών που πήραν μέρος στην έρευνα, τόνισε ότι οι υπάλληλοι που κάνουν καθημερινά lunch break δεν δουλεύουν σκληρά.

Και όμως, ένα διάλειμμα για φαγητό έχει πολλά οφέλη και στην υγεία των εργαζομένων και στην απόδοσή τους: με το lunch break ο εγκέφαλος ξεκουράζεται από την συνεχόμενη ρουτίνα του γραφείου, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η μνήμη, η εστίαση και  η δυνατότητα λήψης πιο σωστών αποφάσεων. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Αυστραλίας 2 στους 3 εργαζομένους είπαν ότι το lunch break τους έκανε πιο χαρούμενους. Μια άλλη έρευνα, όμως, δείχνει ότι  το συντριπτικό ποσοστό του 79% δεν διακόπτει την δουλειά για να φάει και αντιθέτως ξοδεύει αυτόν τον χρόνο στα social media ή σε άλλες μικροδουλειές.

Το διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό είναι στιλ και άποψη, εκτός από ανάγκη

Είναι καλύτερο να συνοδεύσετε τον δεύτερο καφέ της ημέρας με ένα νόστιμο τσιμπολόγημα, ακόμα και με ένα late brunch.

Μερικοί genltemen και gentlewomen γύρω από ένα τραπέζι γεμάτο καλούδια που συζητούν είναι, αναμφιβόλως, θέαμα υψηλής ποιότητας. Ένα ποτήρι μπίρα ή κρασί μας χαλαρώνει, μας φέρνει κοντά, αφού τσουγκρίζουμε και ενεργοποιεί το κέφι μας. Γιατί να έχουμε την δουλειά συνδεδεμένη αποκλειστικά με κάτι ρουτινιάρικο και συμβατικό;

Δεν χρειάζονται υπερβολές. Μία ώρα break είναι αρκετή. Τα γεύμα που θε επιλέξουμε δεν πρέπει να είναι βαρύ: σάλτσες και ζυμαρικά είναι καλύτερο να λείπουν από το τραπέζι σας.

Θα μου πείτε, ποιο τραπέζι μας; Τώρα με τον κορωναϊό έχει καταλυθεί πλήρως η έννοια του lunch break.

Θα σας απαντήσω ότι και πριν τον ιό ήταν δύσκολα τα πράγματα. Ελάχιστα εστιατόρια στο κέντρο λειτουργούν με κουζίνα διαθέσιμη από τις 12:00 και οι περισσότερες εταιρείες δεν έχουν τις υποδομές για ένα in house, αξιοπρεπές lunch break. Πάντα, όμως, βρίσκατε τους τρόπους, σωστά;

Συναντούσατε συνεργάτες εκτός γραφείου, κερνούσατε μια καλή πελάτισσα ή βρίσκατε χρόνο για λίγο πολύτιμο φλερτ με τον συνάδελφο του άλλου τμήματος. Και τώρα, τι;

Και πάλι τρώτε. Έστω ένα σάντουιτς από το coffee shop απέναντι από την εταιρεία. Ε, λοιπόν, φάτε το μαζί με κάποιον συνάδελφο στο σημείο όπου καπνίζετε, κάπου κάτω ή έξω από το κτήριο. Βρείτε έναν χώρο στο γραφείο που είναι συνήθως άδειος και δημιουργήστε την δική σας lunch γωνιά.

Φέρτε φαγητό από το σπίτι και μοιραστείτε το με τους συναδέλφους σας εκείνους οι οποίοι  καταφέρνουν να μένουν πάντα νηστικοί. Αντί για μια ακόμα κούπα καφέ, προσφέρετέ τους λίγη γεύση και χόρταση από τα χεράκια σας. Δεν είναι έγκλημα να φυλάτε και λίγο κρασί στο ψυγείο της κουζίνας του γραφείου. Είπαμε, ένα ποτήρι μπορεί να κάνει την διαφορά και, χάρη σε αυτό, να κατεβάσετε την επόμενη καλή ιδέα που σας χρειαζόταν για να προχωρήσετε ένα βήμα παρακάτω!

Αργά ή γρήγορα, η εστίαση θα ανοίξει και πάλι. Τότε, δεν θα έχουμε την δικαιολογία των κλειστών μαγαζιών. Σε ορισμένους θα έχει λείψει φοβερά η συνάντηση μες στην αστική τύρβη με μερικούς ανθρώπους που «τα λένε καλά» γύρω από ένα τραπέζι με μεζέδες και καλούδια. Το lunch break είναι γενεσιουργό σφιχτότερων δεσμών, καινούργιων ανακαλύψεων, πιο διαυγούς σκέψης και, φυσικά, ένας μικρός, αλλά διόλου ασήμαντος μοχλός της οικονομίας.

Ένα περιποιημένο πιάτο φαγητό δεν μας αξίζει μόνο σε μια επέτειο ή σε μια έξοδο με το ταίρι μας-κάθε μέρα, μας πρέπει να ζούμε όμορφα και ποιοτικά, στον βαθμό που το μπορούμε. Ακόμα, όμως, και ένα σουβλάκι να θέλουμε ή να αντέχουμε να φάμε το μεσημέρι, η αξία του lunch break, η ουσία της ιεροτελεστίας του, είναι στο μοίρασμα, στο «μαζί».

Το lunch break δεν είναι μόνο για εργαζόμενους σε δουλειές γραφείου. Είναι ανάγκη και δικαίωμα όλων.

Βάλτε το στο πρόγραμμά σας, λοιπόν και, κυρίως, μην το παραλείπετε εσείς που, αυτές τις ημέρες, δουλεύετε από το σπίτι. Καλή σας όρεξη!

Πηγή
Author: Γεωργία Δρακάκη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...