Η Φώφη Γεννηματά «έφαγε» τον Λοβέρδο

Μοιραστειτε το

«Mπαίνουμε σε μια νέα περίοδο για την αντιπολιτευτική μας στάση», σχολίαζαν από τη Χαριλάου Τρικούπη ● Οι λόγοι και το παρασκήνιο που οδήγησαν στο διαζύγιο.

Σημαντικές εξελίξεις με εσωκομματικό και ευρύτερο πολιτικό ενδιαφέρον φέρνει η νέα χρονιά στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς χθες η Φώφη Γεννηματά αφαίρεσε την αρμοδιότητα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου από τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην πραγματικότητα και για τους γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στη Χαριλάου Τρικούπη, η απόφαση αυτή της προέδρου του κόμματος δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ηταν το αποτέλεσμα ώριμων σκέψεων που έκανε το τελευταίο διάστημα και εμπιστευτικών συζητήσεων με στενούς συνεργάτες της, ιδίως από τη στιγμή που ο καρατομηθείς πλέον κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, συγκεκαλυμμένα ή δημόσια, φανέρωνε τη διαφοροποίησή του από τις κεντρικές επιλογές, θολώνοντας την κομματική γραμμή. Γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή εξέλιξη και το οποίο είχε δημιουργήσει από καιρό ψυχρότητα στις σχέσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Μάλιστα, οι αποστάσεις που φρόντιζε να κρατά ο κ. Λοβέρδος αλλά και τα βέλη που άφηνε για την τακτική της ηγεσίας γίνονταν ολοένα και πιο συχνά και επιθετικά, προκαλώντας αναβρασμό αλλά και την έντονη ενόχληση της επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ορισμένα από τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το αιχμηρό τουίτ του Ανδρέα Λοβέρδου, «τελικά συγκυβερνάμε με τον Μητσοτάκη αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέραμε», με αφορμή τη διεκδίκηση της θέσης της γενικής γραμματέως του ΟΟΣΑ από την Αννα Διαμαντοπούλου. Επίσης, τη δυσφορία της Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε η έκδοση βιβλίου από τον κ. Λοβέρδο για τη Νοβάρτις, για το οποίο μίλησαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

ΑντιΣΥΡΙΖΑ θέσεις

Επιπλέον, ο πρώην υπουργός, που ως γνωστόν διακρίνεται για τις αντιΣΥΡΙΖΑ θέσεις του, καθιστώντας σαφή τη διαφωνία του με τη στρατηγική της Φώφης Γεννηματά, είχε δηλώσει ότι θα θέσει στα κομματικά όργανα ζήτημα αλλαγής πλεύσης του κεντροαριστερού φορέα. Με άλλα λόγια, άφηνε να εννοηθεί ότι δεν τον βρίσκει σύμφωνο η πολιτική της σκληρής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και της απομάκρυνσης από το άρμα πρόσδεσης στη Ν.Δ., που προωθεί η νυν αρχηγός.

Φυσικά, πέρα από τη αντιτιθέμενη πολιτική τους οπτική, ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα του Κινήματος Αλλαγής, διαδραμάτισε και η εκπεφρασμένη πρόθεση του Ανδρέα Λοβέρδου να διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος στις προσεχείς εκλογές, που θα διεξαχθούν ώς τις αρχές του 2022. Υπό το πρίσμα αυτό, η Φώφη Γεννηματά βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και σε συνάντηση που είχε με τον κ. Λοβέρδο τού ανακοίνωσε ότι τον παύει από κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, αναθέτοντας τα καθήκοντα στους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη.

Το μάλλον αναμενόμενο και βελούδινο διαζύγιο αποδεικνύεται πάντως από τον συναινετικό τρόπο με τον οποίο αντέδρασαν αμφότεροι. «Η αντικατάστασή μου υπήρξε επιλογή της προέδρου», τόνισε ο κ. Λοβέρδος, ευχαριστώντας την κ. Γεννηματά για τα 5,5 έτη της θητείας του. «Με την έναρξη της νέας χρονιάς μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο για την αντιπολιτευτική μας στάση και προχωράμε σε αυτή την αλλαγή στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των στελεχών», σχολίαζαν κύκλοι του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Κατά συνέπεια, με την ενέργεια αυτήν η Φ. Γεννηματά δείχνει ότι διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων και ο Ανδρ. Λοβέρδος «απελευθερώνεται» σε ό,τι αφορά τις μελλοντικές επιδιώξεις του. Στέλνει δε ένα μήνυμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά προς την πτέρυγα που επιθυμεί τον διάλογο με την Κεντροαριστερά και θεωρούσε εμπόδιο, παλαιότερα τον Ευάγγ. Βενιζέλο (τον είχε θέσει εκτός ψηφοδελτίων η κ. Γεννηματά) και σήμερα τον κ. Λοβέρδο, που θα είναι απλώς ένας βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Πηγή
Author: Δημήτρης Κουκλουμπέρης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...