«Η Τουρκία με τις ενέργειές της υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ»

Μοιραστειτε το

Νίκος Δένδιας

Costas Baltas/Pool via AP

Η τουρκική προκλητικότητα ήταν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, εν όψει της επικείμενης τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του Συμφώνου το διήμερο 1 και 2 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε διεξοδικά τον Γενς Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά, τονίζοντας ότι όχι μόνο αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής, αλλά παράλληλα υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. 

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες αντιβαίνουν θεμελιώδεις αρχές και αξίες της Συμμαχίας, όπως το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αναφέρεται, ενημέρωσε για την παρουσίαση, κατά τη διάρκεια της Υπουργικής Συνάντησης, της έκθεσης της ομάδας ειδικών που είχε ορίσει νωρίτερα ο ίδιος στο πλαίσιο της διαδικασίας διαλογισμού για το «ΝΑΤΟ 2030». Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, σε αυτή την έκθεσε ειδικών, όπου συμμετέχει και Τούρκος αξιωματικός, επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι κρίνεται επιβεβλημένη για την ενότητα και συνοχή του ΝΑΤΟ ο σεβασμός από το σύνολο των κρατών-μελών των θεμελιωδών αρχών που διέπουν τον Οργανισμό, καθώς και η αποφυγή χρήσης του για ιδιοτελείς πολιτικούς σκοπούς.

Ωστόσο, σημειώνουν, η Τουρκία, εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί το δικαίωμα αρνησικυρίας που διαθέτει κάθε μέλος της Συμμαχίας προκειμένου να «τιμωρήσει» χώρες με τις οποίες έχει διμερείς διαφορές, δημιουργώντας έτσι συνεχή προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, υπενθυμίζοντας ότι μεταξύ των χωρών αυτών είναι η Αίγυπτος, η Αρμενία, η Αυστρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ. 

Στον κατάλογο αυτό, αναφέρουν οι πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πρέπει να προστεθούν και οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ, καθώς η Τουρκία προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να αποκλείσει την Κύπρο από τη συνεργασία αυτή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα φέρνει στους κόλπους του ΝΑΤΟ το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να θυμίσουμε ότι η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί να κάνει διάλογο με την Άγκυρα αλλά αυτό αν δεν καταστεί εφικτό, οι διαφορές θα πρέπει να επιλυθούν στο δικαστήριο της Χάγης.

Το θέμα της Τουρκίας αναμένεται να συζητηθεί και στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. της 10ης Δεκεμβρίου, όπου η Αθήνα επιθυμεί να ληφθούν κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...