Η Τουρκία εμπόδισε τον έλεγχο ύποπτου πλοίου από γερμανική φρεγάτα

Μοιραστειτε το

Θάλασσα ανοιχτά της Λιβύης – φωτ. αρχείου

AP Photo/Renata Brito

Ακόμη ένα περιστατικό που δείχνει ότι η Τουρκία επιμένει να προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο σημειώθηκε ανοιχτά της Λιβύης. Σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel» η Άγκυρα εμπόδισε γερμανική φρεγάτα, που συμμετέχει στην αποστολή «IRINI» να ελέγξει ύποπτο για μεταφορά όπλων τουρκικό φορτηγό πλοίο. 

Πριν από μερικούς μήνες, η Τουρκία, που στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης στον λιβυκό εμφύλιο, είχε εμποδίσει γαλλική φρεγάτα να ελέγξει πλοίο, το οποίο ήταν ύποπτο ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, προκαλώντας σοβαρή κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο πλευρών. Να σημειωθεί ότι το νέο περιστατικό έρχεται μόλις μερικές εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. (10 Δεκεμβρίου), στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. 

Ο έλεγχος απετράπη την τελευταία στιγμή, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της, παρά το γεγονός ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A». Έτσι, υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Το «Der Spiegel» επισημαίνει ότι η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση “IRINI” ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της Άγκυρας». 

Επίσης, το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στη Λιβύη και επιβεβαιώθηκε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...