Η Τουρκία βγάζει στο Αιγαίο το «Τσεσμέ» – Τι επιδιώκει;

Μοιραστειτε το

Από σήμερα η ισχύς της τουρκικής NAVTEX και μέχρι και τις 2 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας η Άγκυρα σκοπεύει να βγάλει στο Αιγαίο το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» πυροδοτώντας νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex, το Τσεσμέ θα επιχειρήσει να πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Λήμνο, Άγιο Ευστράτιο και Σκύρο, από σήμερα μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Το νέο «μήνυμα» της Αγκυρας δείχνει ότι στόχο έχει να ενοχλήσει την Αθήνα και να υπογραμμίσει την τουρκική παρουσία και τις διεκδικήσεις στην περιοχή, με τρόπο – σχετικά – ανώδυνο, ισορροπώντας στα όρια της πρόκλησης και της παρανομίας.

Σημειώνεται ότι η νέα εστία έντασης έρχεται τη στιγμή που η ελληνική πλευρά έχει προτείνει ημερομηνίες για τον 62ο γύρο των διερευνητικών που θα διεξαχθούν στην Αθήνα και αναμένει επί σειρά ημερών την επίσημη απάντηση της Αγκυρας. Ημερομηνίες που σύμφωνα με πληροφορίες είναι ακριβώς την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Η πρώτη συνάντηση –στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη- διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες και σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, η Άγκυρα έθεσε στο τραπέζι πολλά ζητήματα, όπως το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, γκρίζες ζώνες, Θράκη, εναέριο χώρο, ενώ πρότειναν και μηχανισμό για το μεταναστευτικό.

Στο ενδεχόμενο που δεν κλιμακωθεί η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών, η επόμενη συνάντηση αναμένεται να λάβει χώρα στην Αθήνα, πιθανότατα τον Μάρτιο.

Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να μην αντιδράσει στην έκδοση NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης για έξοδο του Τσεσμέ στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα δε συνιστούν ενέργεια που αντιτίθεται στο Δίκαιο της Θάλασσας όταν αφορούν έρευνες στην επιφάνεια της θάλασσας.

Η παρατυπία της συγκεκριμένης τουρκικής ναυτικής αναγγελίας συνίσταται στο γεγονός ότι εκδόθηκε από τις τουρκικές αρχές και όχι από τις ελληνικές που έχουν την αρμοδιότητα.

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...