«Η τακτική της Άγκυρας, δικαιώνει την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019»

Μοιραστειτε το

Σε δήλωση που έκαναν οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θοδωρής Δρίτσας, Νεκτάριος Σαντορινιός, με αφορμή τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, σχολιάζουν το θέμα της έρευνας και της διάσωσης τονίζοντας πως αποτελεί την κορυφαία αρμοδιότητα μιας χώρας στη θάλασσα.

Για δικαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 ως το 2019 έκαναν λόγο οι οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θοδωρής Δρίτσας, Νεκτάριος Σαντορινιός σε δήλωση που έκαναν με αφορμή τη νέα αυθαίρετη ανακοίνωση της Τουρκίας για τις περιοχές έρευνας και διάσωσης που διεκδικεί ακόμα και μέσα στο Αιγαίο, με τη συνοδεία των σχετικών χαρτών.

Οι τομεάρχες Εξωτερικής Πολιτικής, Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζουν πως προκύπτει κεντρικό πρόβλημα με τη νέα κλιμάκωση λόγω της αναθεωρητικής και επιθετικής τακτικής της Άγκυρας. «Η έρευνα και κυρίως η διάσωση στο θαλάσσιο χώρο, αποτελεί κορυφαία αρμοδιότητα στη θάλασσα για μία χώρα, που αναβαθμίζει το κύρος της και το ρόλο της, όχι μόνο στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και στην απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία της διεθνούς ναυτιλίας -χώρος στον οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί- αλλά και στον κρίσιμο τομέα της έρευνας-διάσωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, όταν αυτοί κινδυνεύουν στη θάλασσα», τόνισαν.

Παράλληλα, υπογράμμισαν πως «το επιτελικό αλλά και στρατηγικό “δόγμα” του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και είναι πάντα το τρίπτυχο προστασία της εθνικής κυριαρχίας – ανθρωπισμός – τήρηση Διεθνών Συνθηκών, με επαγγελματισμό και αποτελεσματικότητα». Στη δήλωση των τριών αναφέρεται πως «η διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι εθνική αρμοδιότητα την οποία έχει αναλάβει η χώρα μας και την οποία οφείλει να υπερασπίζεται στην πράξη, ταυτόχρονα ως ανθρωπιστική υποχρέωση και ως κυριαρχικό δικαίωμα».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως τόσο στη Βουλή όσο και σε γραπτά κείμενα, σε επίσημα κείμενα υπουργείων προς επιτελικά υπηρεσιακά στελέχη, έλεγαν ότι όσες και όσους περισσότερους μετανάστες και πρόσφυγες που κινδυνεύουν στη θάλασσα καταφέρνει να τους διασώσει ελληνική θαλάσσια υπηρεσία (Λιμενικό, Ακτοφυλακή), τόσο περισσότερο κανείς, κυρίως η Τουρκία, δεν μπορεί να αμφισβητήσει την προνομιακή αρμοδιότητα – δικαίωμα της χώρας.

Οι Κατρούγκαλος, Δρίτσας και Σαντορινιός προσθέτουν επίσης πως «η σκόπιμη απουσία της Κυβέρνησης της ΝΔ από την ανταπόκριση σε αυτήν την υποχρέωση, ονομάζοντας μάλιστα τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως “εισβολείς”, έχει αφήσει ήδη ένα κενό, το οποίο πέρα από την ανθρωπιστική διάσταση που υποτιμά εγκληματικά, οδηγεί ευθέως και στην υπονόμευση εθνικών συμφερόντων».

Κλείνοντας, υπογραμμίζουν πως «η χώρα μας για να αποκρούσει αποτελεσματικά αυτή τη νέα πρόκληση της Τουρκίας, οφείλει έμπρακτα να ανταποκριθεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο στην υποχρέωσή της, να ερευνά και να διασώζει ζωές που κινδυνεύουν στο θαλάσσιο χώρο της ελληνικής επικράτειας και να σταματήσει τα κακόγουστα παιχνίδια, για το αν στη θάλασσα υπάρχουν σύνορα ή όχι».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στρατιωτική θητεία: Επισπεύδεται η αύξηση στον Στρατό Ξηράς λόγω Τουρκίας -Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Κύπρος: Στην Αθήνα αύριο η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου

Διαδοχικές συναντήσεις της προέδρου του ΔΗΣΥ Αννίτας Δημητρίου με...