Η στάση των κομμάτων για τις διερευνητικές

Μοιραστειτε το

Κάλπικο το δίλημμα «διερευνητικές ή πόλεμος»

Ξεκάθαρο είναι το ΚΚΕ όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας που ξεκινά (για 61η φορά) η κυβέρνηση: «Η κυβέρνηση προχωρά σε αυτές, αναμασώντας την επικοινωνιακή “καραμέλα” πως “σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερα να μιλάμε με τους γείτονες” – κάτι που σε γενικές γραμμές αποδέχονται όλα τα άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Από τη μεριά μας ωστόσο θέτουμε το ερώτημα: Ολα τα προηγούμενα χρόνια, την περίοδο που αυξήθηκαν ραγδαία οι τουρκικές διεκδικήσεις, που είχαμε τις χιλιάδες παραβιάσεις, τις “γκρίζες ζώνες” κ.ο.κ., τότε δεν μας έλειπε η “επαφή” με τους γείτονες; Δεν είχαμε ήδη 60 γύρους διαβουλεύσεων; Δεν υπήρχαν “επαφές” διπλωματών, στρατιωτικών κ.ά. στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.;» αναφέρει σχετικά ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του κόμματος.

Για το ΚΚΕ, λοιπόν, το ζήτημα δεν έγκειται στην «έλλειψη επαφής» μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών, αλλά στο ότι ακριβώς εξαιτίας της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ αλλά και στην Ε.Ε. και της στρατηγικής σχέσης των δύο αυτών με τις ΗΠΑ, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο κ. Βαγενάς εξηγεί: «Στο όνομα της “σφυρηλάτησης” της ενότητας του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, στο όνομα της ανάγκης κοινού “νατοϊκού μετώπου” έναντι των ανταγωνιστών του (Ρωσία, Κίνα, Ιράν), της διατήρησης της Τουρκίας στη “δυτική φαμίλια” και μακριά από “κακόβουλες επιρροές”, κι ακόμη για να διεισδύσουν ευκολότερα τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στη μεγάλη τουρκική αγορά κι από εκεί στη Μέση Ανατολή, μπαίνουν στο “κρεβάτι του Προκρούστη” δικαιώματα της χώρας, που κάτω από άλλες κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών».

Οσο για τη βαθύτερη αιτία όλων των παραπάνω, «είναι φανερό ότι στο υπόβαθρο αυτού του γεωπολιτικού “καμβά” δεν βρίσκεται κάτι άλλο από την αχόρταγη όρεξη (και φαγωμάρα) μεγάλων ξένων και ντόπιων μονοπωλιακών συμφερόντων, που “απλώνουν χέρι” στον ορυκτό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου, στους δρόμους των εμπορευμάτων, στα μερίδια της αγοράς. Μάρτυρες (στην κυριολεξία) είναι τα τελευταία χρόνια οι λαοί Συρίας, Λιβύης, Ντονμπάς».

Εν κατακλείδι, το δίλημμα «διερευνητικές ή πόλεμος» είναι, σύμφωνα με το ΚΚΕ, κάλπικο. «Ούτε οι “διερευνητικές”, ούτε το Δικαστήριο της Χάγης μπορούν να εξασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια των λαών», δηλώνει ο κ. Βαγενάς. «Δεν μπορεί να μπαίνει ως δίλημμα αν θα σε σφάξουν “με το ξουράφι ή το μπαμπάκι” – πολύ περισσότερο όταν το ένα δεν αποκλείει το άλλο! Η Λιβύη π.χ. είχε κερδίσει δίκες στα διεθνή δικαστήρια αλλά ο λαός της δεν σώθηκε όταν βρέθηκε στις “μυλόπετρες” σφοδρών ανταγωνισμών.

Οι κινήσεις και οι θέσεις της σημερινής κυβέρνησης δεν μας καθησυχάζουν, ούτε και η προσπάθεια ωραιοποίησης των διερευνητικών συνομιλιών. Ο λαός μας πρέπει να έχει αυστηρά κριτήρια, γιατί δικαιούται να ζήσει όπως του αξίζει, ειρηνικά με τους γείτονες λαούς, εξαρθρώνοντας τους παράγοντες που βάζουν σε κίνδυνο τον ίδιο και τα δικαιώματά του, ώστε να εξυπηρετηθούν συμφέροντα των λίγων, των εκμεταλλευτών και των συμμάχων τους» καταλήγει.

ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ

Πηγή
Author: Μπάμπης Αγρολάμπος

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...