Η «σκοτεινή» ιστορία πίσω από την σπάνια φωτογραφία της NASA με τα «ποτάμια χρυσού» Αμαζονίου | ΣΚΑΪ

Μοιραστειτε το

Ότι λάμπει, δεν είναι χρυσός, λέει το ρητό, όπως αποδεικνύεται από μια νέα φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Αυτό που φαίνεται να είναι τα ποτάμια χρυσού που διασχίζουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου στην πολιτεία Madre de Dios στο ανατολικό Περού είναι στην πραγματικότητα λάκκοι, που πιθανότατα άφησαν ανεξάρτητοι ανθρακωρύχοι, σύμφωνα με το Earth Observatory της NASA, το οποίο δημοσίευσε τη φωτογραφία που τραβήχτηκε από έναν από τους αστροναύτες της.

Οι λάκκοι συνήθως δεν φαίνονται στις φωτογραφίες του ISS, αλλά ξεχωρίζουν σε αυτό το πλάνο λόγω του αντανακλώμενου ηλιακού φωτός.

Η εικόνα δείχνει τον ποταμό Inambari και έναν αριθμό λάκκων που περιβάλλονται από αποψιλωμένες περιοχές με λασπώδη λεία.

Η ανεξάρτητη εξόρυξη χρυσού υποστηρίζει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην περιοχή Madre de Dios, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες μη καταχωρισμένες βιομηχανίες εξόρυξης στον κόσμο, σύμφωνα με τη NASA.

Η εξόρυξη είναι επίσης ο μεγαλύτερος μοχλός της αποψίλωσης στην περιοχή και ο υδράργυρος χρησιμοποιείται για την εξόρυξη χρυσού που ρυπαίνει τις υδάτινες οδούς, πρόσθεσε το πρακτορείο.

Η αναζήτηση χρυσού στην περιοχή έχει επεκταθεί από τα εγκαίνια της οδικής σύνδεσης μεταξύ Βραζιλίας και Περού  το 2011 που κατέστησε την περιοχή πιο προσιτή.

Η μόνη οδική σύνδεση μεταξύ Βραζιλίας και Περού είχε ως στόχο την ενίσχυση του εμπορίου και του τουρισμού, αλλά “η αποψίλωση των δασών μπορεί να είναι το μεγαλύτερο αποτέλεσμα της εθνικής οδού”, δήλωσε η NASA.

Η φωτογραφία, που κυκλοφόρησε δημόσια νωρίτερα αυτό το μήνα, τραβήχτηκε στις 24 Δεκεμβρίου.

Το Madre de Dios είναι ένα παρθένο κομμάτι του Αμαζονίου για το μέγεθος της Νότιας Καρολίνας, όπου ευδοκιμούν μακώ και πίθηκοι, ιαγουάροι και πεταλούδες. Ωστόσο, ενώ ορισμένα τμήματα του Madre de Dios, όπως το Εθνικό Καταφύγιο Tambopata, προστατεύονται από την εξόρυξη, εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια τροπικού δάσους στην περιοχή έχουν μετατραπεί σε άδενδρες, τοξικές χερσαίες περιοχές.

Οι αυξήσεις στην τιμή του χρυσού τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν αναδυόμενα πορνεία και μάχες όπλων, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο το Περού συμμετείχαν σε μια σύγχρονη χρυσή επίθεση.

Τον Ιανουάριο του 2019, μια επιστημονική μελέτη διαπίστωσε ότι η αποψίλωση εξόρυξης χρυσού κατέστρεψε περίπου 22.930 στρέμματα του Αμαζονίου του Περού το 2018, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης του έργου Amazon Andean, γνωστό ως MAAP.

Αυτό είναι το υψηλότερο ετήσιο συνολικό ρεκόρ που χρονολογείται από το 1985, βάσει έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Επιστημονικής Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Wake Forest.

Η αποψίλωση των δασών το 2018 έκλεισε το προηγούμενο υψηλό ρεκόρ από το 2017, όταν περίπου 22.635 στρέμματα δάσους κατέρρευσαν από ανθρακωρύχους χρυσού, σύμφωνα με το MAAP.

Αυτό σημαίνει ότι για πάνω από δύο χρόνια, η εξόρυξη χρυσού αποδεκάτισε το ισοδύναμο του πάνω από 34.000 αμερικανικά γηπεδα ποδοσφαίρου του Περουβιανού Τροπικού δάσους του Αμαζονίου, σύμφωνα με την ανάλυση του MAAP.

Πηγή: CNN

Πηγή
Author: amarouli

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βίντεο-σοκ στη Νιγηρία: Η στιγμή που ελικόπτερο πέφτει έξω από τράπεζα στο Λάγκος – Τέσσερις τραυματίες

Το ελικόπτερο συνετρίβη στην Ικέτζα, μια πολυσύχναστη συνοικία της...

Αμερικανοί βουλευτές καταδικάζουν την επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον της UNFICYP

Γκας Μπιλιράκης, Κρις Πάπας, Νικόλ Μαλλιωτάκη και Ντίνα Τίτους...

«Η ΑΕΚ θα δώσει 3 εκατ. ευρώ για Ραμάλιο – Θα υπάρξει συμφωνία με Αϊντχόφεν»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Ολλανδία, οι «κιτρινόμαυροι» ενδιαφέρονται...