Η Ρωσία και η AstraZeneca συνδυάζουν τα εμβόλια τους

Μοιραστειτε το

Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Οι δημιουργοί του ρωσικού εμβολίου κατά του κορονοϊού Sputnik V ανακοίνωσαν τη Δευτέρα την υπογραφή συμφωνίας με την AstraZeneca προκειμένου να δοκιμάσουν έναν συνδυασμό του ρωσικού εμβολίου και του βρετανικού εμβολίου με τη σφραγίδα της Οξφόρδης.

Τον προηγούμενο μήνα οι Ρώσοι δημιουργοί του Sputnik V είχαν προσεγγίσει σχετικά την AstraZeneca, υποστηρίζοντας ότι ο συνδυασμός θα μπορούσε να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του βρετανικού εμβολίου. 

Η εταιρεία ανακοίνωσε στις 11 Δεκεμβρίου μια μελέτη για τη δοκιμή του συνδυασμού και τη Δευτέρα υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με το ιατρικό ερευνητικό κέντρο της Μόσχας, το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια, το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και τη ρωσική φαρμακοβιομηχανία  R-Pharm.

Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη για την υπογραφή του μνημονίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρέτισε τη συνεργασία μεταξύ της AstraZeneca και των Ρώσων επιστημόνων, λέγοντας ότι «θα καταστήσει δυνατή την επίτευξη μιας ανακάλυψης ενώ εργαζόμαστε σε εμβόλια και σε ορισμένα άλλα σημαντικά φάρμακα».

Οι δοκιμές αναμένεται να ξεκινήσουν «στο εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τον Κίριλ Ντιμίτριεφ, επικεφαλής του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων.

Η Ρωσία δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις για την έγκριση του Sputnik V τον Αύγουστο αφού το εμβόλιο δοκιμάστηκε μόνο σε μερικές δεκάδες άτομα. Αυτό το μήνα, οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν μαζικούς εμβολιασμούς με το Sputnik V, παρόλο που εξακολουθεί να υποβάλλεται σε μελέτες μεταξύ δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που χρειάζονται για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του.

Οι δημιουργοί του εμβολίου δήλωσαν ότι τα δεδομένα της μελέτης δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι κατά  91% αποτελεσματικό, ένα συμπέρασμα που βασίστηκε σε 78 λοιμώξεις μεταξύ σχεδόν 23.000 συμμετεχόντων. Πρόκειται για πολύ λιγότερες περιπτώσεις συγκριτικά με αυτές που έλεγξαν οι δυτικές φαρμακοβιομηχανίες κατά την τελική δοκιμή προτού αναλύσουν την αποτελεσματικότητα τους.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι ασφαλές και κατά περίπου 70% αποτελεσματικό. Αξιωματούχοι υγείας σε όλο τον κόσμο ελπίζουν να βασιστούν στο βρετανικό εμβόλιο λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους, της διαθεσιμότητας και της ευκολίας χρήσης. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ατόμων άνω των 55 ετών.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...