Η πρόταση Τσίπρα που αλλάζει τα πάντα – Τι θέλει να κερδίσει και τι να «τελειώσει»

Μοιραστειτε το

Μία έκπληξη πρώτου μεγέθους, την οποία γνώριζε μόνο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού στενοί του συνεργάτες, περίμενε τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός τους κατέθεσε την πρόταση για εκλογή του προέδρου του κόμματος, αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση και όχι από το Συνέδριο. Η εισήγηση Τσίπρα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την πλειοψηφία των μελών του οργάνου, όχι όμως και από τα στελέχη της «Ομπρέλας», δηλαδή της εσωκομματικής μειοψηφίας, τα οποία αντέδρασαν έντονα.

Αποφασισμένος

Είναι αλήθεια ότι μία τόσο ρηξικέλευθη πρόταση για τα δεδομένα ενός κόμματος της ελληνικής -και όχι μόνο- Αριστεράς, θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις και διαφωνίες, καθώς σε αυτά είθισται το Συνέδριο να είναι το μόνο αρμόδιο να εκλέγει πρόεδρο και καθοδηγητικά όργανα.

Φαίνεται, όμως, ότι η «παράδοση» αυτή ουδόλως απασχόλησε τον Αλέξη Τσίπρα. Ούτε και οι διαφωνίες που εκφράστηκαν. Γι αυτό και δεν έκανε ούτε ένα βήμα πίσω από την αρχική εισήγηση του, παρά τις έντονες διαφωνίες μερίδας συντρόφων του, βάζοντας το θέμα σε ψηφοφορία όταν αυτό ζητήθηκε από τα μέλη της «Ομπρέλας» – την οποία και κέρδισε με χαρακτηριστική ευκολία, με 28 υπέρ και 11 κατά.

Τι κερδίζει

Το ερώτημα προς τους στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, είναι το τι περιμένει να κερδίσει από αυτή την επιλογή. Όπως είπαν στο Newsbomb.gr πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του, το μεγάλο ζήτημα είναι η κινητοποίηση της κομματικής βάσης.

Ναι, το Συνέδριο είναι από μόνο του μία τεράστια εσωκομματική διαδικασία, η οποία και θα δώσει τη δυνατότητα στα μέλη του κόμματος να «ξεσκουριάσουν» πολιτικά μετά από σχεδόν δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, φαίνεται να εκτίμησε ότι στην παρούσα φάση ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται να γίνει ένα «ανοιχτό» κόμμα, όπου η συμμετοχή της βάσης δεν θα αρχίζει και θα τελειώνει στην Οργάνωση Μελών που ανήκει το κάθε μέλος, ούτε καν στην ψηφοφορία εκλογής των συνέδρων. Πλέον, θα έχει γνώμη για τον ίδιο τον πρόεδρο και τα πρόσωπα που θα καθοδηγούν το κόμμα.

Και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο εγγραφής μελών και συμμετοχής στις κομματικές διαδικασίες για τους φίλους του κόμματος και ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν ότι η συμμετοχή τους έχει νόημα, καθώς συνδιαμορφώνουν τις κρίσιμες αποφάσεις.

Με απλά λόγια, ευελπιστεί ότι με αυτό τον τρόπο θα καταφέρει να πετύχει μία μεγαλύτερη ισορροπία στο ισοζύγιο του «κομματικού» με τον «εκλογικό» ΣΥΡΙΖΑ.

Αν, δε, υποθέσουμε ότι βρισκόμαστε και σε προεκλογική χρονιά, τότε η όλη συζήτηση γύρω από αυτή την πρόταση Τσίπρα θα ενισχύσει την παρουσία της Κουμουνδούρου στην καθημερινότητα των πολιτών, όχι μόνο των κομματικών μελών.

Όλα τα παραπάνω έρχονται πολύ κοντά στο όραμα του Αλέξη Τσίπρα, που εδώ και χρόνια μιλάει για την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα κόμμα μαζικό και συμμετοχικό, με ένα μοντέλο συμμετοχικής δημοκρατίας και ψηφιακής κινητοποίησης των μελών.

Πολύ σημαντικό, επίσης, είναι και το γεγονός ότι τα μέλη του κόμματος δεν θα συμμετέχουν μόνο στις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων για το Συνέδριο και οργάνων των τοπικών οργανώσεων, αλλά θα μπορούν να διοργανώνουν προκριματικές εκλογές, στις οποίες δύναται να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τι «τελειώνει»

Όλα αυτά τα χρόνια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «έρμαιο» των υποομάδων που υπάρχουν στο εσωτερικό του και οι οποίες παλεύουν για να κερδίσουν έδαφος στις θέσεις εξουσίας μέσα στο ίδιο το κόμμα.

Αν και αυτή η ερμηνεία της ύπαρξης των τάσεων είναι κάπως επιφανειακή, καθώς αυτός ο τρόπος λειτουργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα κόμματα της Αριστεράς που δεν αποδέχονται τον «Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό» στον τρόπο λειτουργίας του, εν μέρη εμπεριέχει μία κάποια αλήθεια.

Δεν είναι λίγες οι φορές που η γραμμή του κόμματος ή επιλογή προσώπων σε θέσεις κλειδιά, διαμορφώθηκαν από την ανάγκη διατήρησης των εσωκομματικών συσχετισμών. Αυτό ακριβώς το «παιχνίδι» των μηχανισμών επιχειρεί να σπάσει ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγηση του για συμμετοχή της βάσης σε όλες τις διαδικασίες.

Πάντως, υπάρχουν φωνές και εκτός «Ομπρέλας», που σημειώνουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να δυναμώσουν με αυτό τον τρόπο οι μηχανισμοί και να διαχυθούν σε ολόκληρο το κόμμα, καθώς κανένα μέλος δεν θα μπορεί να εκλεγεί στα όργανα, αν δεν είναι «τηλεαστέρας» ή στην «αγκαλιά» κάποιος τάσης.

Όπως και να έχει, η τομή αυτή που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να «ξυπνήσει» τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, προσφέροντας τους μία ακόμα ώθηση για να ξαναζωντανέψουν το κόμμα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...