Η πρόβλεψη για αριθμό των κρουσμάτων μέχρι το τέλος του έτους

Μοιραστειτε το

© Erllre | Dreamstime.com

Με αργού ρυθμούς και ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα εξελίσσεται η μάχη για τον περιορισμό εξάπλωσης των μολύνσεων από κορονοϊό στη χώρα μας. Κάνοντας χρήση των μαθηματικών μοντέλων επιδημιολογικής διασποράς ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρουσίασε τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Για αργή πτώση των κρουσμάτων μίλησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ και ειδικός σε μαθηματικά μοντέλα επιδημιολογικής διασποράς, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, παρουσιάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων ανά εβδομάδα μέχρι το τέλος του έτους.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Σαρηγιάννη, στις 8 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν διαμορφωθεί στα 1.475 κρούσματα ανά ημέρα. Στις 15 Δεκεμβρίου η χώρα θα μετρά 1.100 κρούσματα. Στις 22 Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν υποχωρήσει περίπου στα 900 και στο τέλος του χρόνου στα 770 κρούσματα.

«Τα κρούσματα δε συνάδουν με τον στόχο που είχε θέσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας που ήταν τα 500 κρούσματα για να ανοίξει η αγορά.  Οι προσομοιώσεις μας  δείχνουν ότι αν ανοίξουν τα καταστήματα και δεν τηρηθούν τα μέτρα, 15-20 μέρες μετά θα δούμε μια αναζωπύρωση. Επομένως οποιοδήποτε άνοιγμα θα είναι πρόωρο», υπογράμμισε (ΣΚΑΪ) ο κ. Σαρηγιάννης.

Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 και ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη 

Χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ παρατηρήθηκε νέα μείωση των κρουσμάτων, όμως οι ΜΕΘ εξακολουθούν να ασφυκτιούν. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 1.667 νέα κρούσματα, 612 διασωληνωμένοι και 98 θάνατοι.

Την ίδια ώρα, πολύ υψηλό παραμένει το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη, παρότι η πόλη βρίσκεται ήδη σε καθεστώς lockdown εδώ και πάνω από ένα μήνα, με τα αστικά λύματα να μαρτυρούν πως ο ιός δεν πρόκειται να υποχωρήσει άμεσα.

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ, σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, από τις τελευταίες μετρήσεις προκύπτει τάση σταθεροποίησης στα πολύ υψηλά επίπεδα των αρχών Νοεμβρίου, όταν δηλαδή η Θεσσαλονίκη έμπαινε στη γκρι ζώνη των πιο επιβαρυμένων επιδημιολογικά περιοχών της χώρας.

Το ανησυχητικό είναι πως στις τελευταίες τέσσερις δειγματοληψίες – από τις 25 Νοεμβρίου έως και τις 2 Δεκεμβρίου – παρατηρείται ότι έχει ανακοπεί η τάση μείωσης που ξεκίνησε να καταγράφεται στις τέσσερις πιο προηγούμενες μετρήσεις, των δειγματοληψιών από 16 έως 23 Νοεμβρίου.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...