Η Πορτογαλία στο τιμόνι της Ε.Ε.

Μοιραστειτε το

Μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να υλοποιηθούν τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης των ομολόγων από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Αν υπήρξε ακόμη ένας πρωθυπουργός που ανακουφίστηκε ιδιαίτερα από τη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο για την οριστική αποχώρησή του στις 31 Δεκεμβρίου 2020 χωρίς τη βάσανο μιας ακόμη παράτασης στη μεταβατική περίοδο, που ήδη διήνυε, αυτός σίγουρα ήταν ο Αντόνιο Κόστα, ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, επικεφαλής της συμμαχικής κυβέρνησης (Σοσιαλιστών-Κομμουνιστών και Μπλοκ της Αριστεράς).

Mε φωτισμένη την αψίδα Rua Augusta στη Λισαβόνα στα χρώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου και διαβεβαιώνοντας για την προσήλωσή του στην επίτευξη μιας «δίκαιης, πράσινης και ψηφιακή ανάκαμψης», ο Πορτογάλος πρωθυπουργός σηματοδότησε την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο μιας εξαιρετικά κρίσιμης περιόδου κατά την οποία το φορτίο των ανοιχτών θεμάτων είναι δυσανάλογα μεγάλο για τον βραδυκίνητο μηχανισμό της Ενωσης.

Ξεκινά και η διαδικασία αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων

Εκκινώντας από το γεγονός ότι η μείωση του ΑΕΠ στην Ε.Ε. το 2020 θα ανέλθει στο 8%, ακολουθώντας την ανοδική τροχιά του δημόσιου χρέους σε ποσοστά πολύ πάνω από το 100%, με δεδομένο ότι οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρειάζονται μήνες έως ότου φτάσουν στους πολίτες της Ε.Ε. και οι παραγγελίες εμβολίων από τη μοναδική, μέχρι στιγμής, εγκεκριμένη φαρμακευτική φίρμα, την Pfizer, δεν επαρκούν (παρά τα 100 εκατ. ευρώ προκαταβολής για έρευνα που έχει δώσει η Επιτροπή, όπως δήλωσε η αρμόδια επίτροπος), είναι προφανές το συμπέρασμα πως τα ανοιχτά θέματα που έχει μπροστά της η πορτογαλική προεδρία είναι πολύ σοβαρά.

Οταν μάλιστα η Ε.Ε. έχει αναγκαστεί να αναπροσαρμόσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ύφεση, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει την κρισιμότητα του εξαμήνου της πορτογαλικής προεδρίας, στη διάρκεια της οποίας πρέπει, πρώτον, να υλοποιηθούν τα σχέδια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ύψους 750 δισ. ευρώ, του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και δεύτερον, να ολοκληρωθεί η διαδικασία επικύρωσης των ομολόγων από τα εθνικά Κοινοβούλια.

Επιπλέον, η πορτογαλική προεδρία θα πρέπει να διαχειριστεί και την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων προκειμένου να βρεθεί μια πιο ευέλικτη λύση από αυτήν της «ρήτρας γενικής διαφυγής» που έχει επιλεγεί στις συνθήκες της πανδημίας ως μια προσωρινή λύση η οποία επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παραβιάσουν εκτάκτως τους αυστηρούς περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας για τα όρια δημόσιου χρέους και ελλείμματος.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας προεδρίας

Εννοείται πως η κυβέρνηση Κόστα, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλες τις κυβερνήσεις των «27» που εναλλάσσονται ανά εξάμηνο στην προεδρία της Ε.Ε. (η σειρά της Ελλάδας έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2027), δεν ξεκινά τη δουλειά από το μηδέν και ούτε ιεραρχεί από μόνη της τις εκάστοτε προτεραιότητες του εξαμήνου. Ολα τελούν υπό την έγκριση του Συμβουλίου.

Επίσης, οι προτεραιότητες στην άσκηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας προκαθορίζονται από το κείμενο των τριών προεδριών (στην προκειμένη περίπτωση από το κείμενο που συμφώνησαν η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Σλοβενία) με τον ύπατο εκπρόσωπο, πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο πλαίσιο ενός στρατηγικού θεματολογίου που έχει ισχύ 18 μήνες (από την 1η Ιουλίου 2020 που ανέλαβε η Γερμανία μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 που ολοκληρώνει την προεδρία της η επόμενη χώρα, η Σλοβενία) και προετοιμάζεται από τη Γραμματεία του Συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η πορτογαλική προεδρία και λόγω της κυβερνητικής της σύνθεσης έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στα ευρωπαϊκά συνδικάτα ως προς την κοινωνική ατζέντα της για την προώθηση της Κοινωνικής Ευρώπης και την ενίσχυση του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου».

Οπως αναφέρεται στην επίσημη σελίδα της προεδρίας, ο στόχος είναι να μεταδοθεί εμπιστοσύνη στους πολίτες για να ανακάμψουν από την κρίση και να αντιμετωπίσουν το κλίμα και τις ψηφιακές μεταβάσεις, διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Ιδιαίτερη είναι η σημασία που προσδίδει στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα των Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στη διοργάνωση της συνόδου κορυφής των« 27» στο Πόρτο, τον Μάιο. Αντικείμενο της κοινωνικής συνόδου είναι η πολιτική ώθηση στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και του αντίστοιχου σχεδίου δράσης.

Στο σκέλος των κοινωνικών στόχων η πορτογαλική προεδρία δεσμεύεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φτώχειας, ενθαρρύνοντας τη συζήτηση σχετικά με μελλοντικές πρωτοβουλίες για την προστασία του ελάχιστου εισοδήματος. Θα χρειαστεί τέχνη για την επίτευξη ενός συμβιβασμού που φαίνεται ότι είναι αναγκαίος για το πλαίσιο κατώτατου μισθού που προωθεί η Επιτροπή και να προχωρήσει στο νέο σχέδιο της Κομισιόν για μια κοινή, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο.

Οπως αναφέρει δε στη σελίδα της, επιθυμεί «να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, προκειμένου να καθιερωθεί μια ολοκληρωμένη πανευρωπαϊκή προσέγγιση, να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ της πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης, της προώθησης βιώσιμων διαύλων νόμιμης μετανάστευσης και της ένταξης των μεταναστών, με στόχο τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ατζέντα

Η πορτογαλική προεδρία της Ε.Ε. εγκαινιάστηκε στη Λισαβόνα την Πρωτοχρονιά με τον επιβλητικό φωτισμό της πύλης Rua Augusta με τα μπλε και κίτρινα χρώματα της σημαίας της Ε.Ε.

Αύριο, 5 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα εναρκτήριο κονσέρτο για την προεδρία. Την ίδια μέρα, στις Βρυξέλλες θα συνεδριάσει η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας (κοινή εξωτερική πολιτική), ενώ στη Λισαβόνα θα βρεθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα.

Στις 7 Ιανουαρίου ο Αντ. Κόστα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Eurogroup στη Λισαβόνα.

Στις 8 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε..Ε (COREPER) επί της ατζέντας της πορτογαλικής προεδρίας.

Ο ιστότοπος της πορτογαλικής προεδρίας είναι: https://www.2021portugal.eu/en/

Γράψτε και στείλτε τη γνώμη ή την πρότασή σας για την κοινωνική Ευρώπη στη διεύθυνση:

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/8257 efae-81ed-bee9-ccab-e143deae5ea2


Κάθε Δευτέρα η «Eφ.Συν.» ενημερώνει τους αναγνώστες της σταθερά μέσα από αυτήν τη σελίδα για ειδήσεις που «γεννιούνται» στα όργανα της θεσμικής Ευρώπης και δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας

Πηγή
Author: Χριστίνα Κοψίνη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...