«Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας»

Μοιραστειτε το

Την έντονη αντίδραση της έδρας προκαλούν οι εκτός θέματος απαντήσεις του άλλοτε ισόβιου προέδρου του Γηροκομείου Αθηνών, Προκόπιου Μπούμπα, ο οποίος χαρακτηρίζει με ευκολία ψευδείς τις καταθέσεις αρκετών μαρτύρων χωρίς να μπορεί να αποδείξει τον ισχυρισμό του και έφτασε στο σημείο να υποδεικνύει στη γραμματέα τι θα γράψει στα πρακτικά.

«Καταθέσατε απολογούμενος ότι μάρτυρας κατηγορητηρίου “τα έχει πάρει”. Από πού το στηρίζετε;» είπε στον κατηγορούμενο η εισαγγελέας της έδρας του Β΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, το οποίο διερευνά την τρύπα εκατομμυρίων που άφησε η έκπτωτη διοίκηση του Ιδρύματος. Ο κατηγορούμενος επέμενε να απαντάει άλλα αντί άλλων αναγκάζοντας την εισαγγελέα να τον ρωτήσει «έχετε μετανιώσει για κάτι;», αλλά ο Πρ. Μπούμπας επανέλαβε τον κύριο υπερασπιστικό ισχυρισμό του: «Από πουθενά δεν προέκυψε ότι τα κάναμε εμείς οι τρεις…».

Οι άλλοι δύο συγκατηγορούμενοί του είναι ο πρώην γραμματέας Αντώνης Διονυσόπουλος και ο σύμβουλος ταμίας Εμμανουήλ Γρινιεζάκης. Και οι τρεις κατηγορούνται για σωρεία αδικημάτων, όπως «πάρτι» συμβούλων με υψηλότατους μισθούς, ανακαίνιση κτιρίου του Γηροκομείου (που έχει παραμείνει γιαπί) από εταιρεία που φαίνεται να συστάθηκε δύο μέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης του έργου με απευθείας ανάθεση και αμοιβή 500.000 ευρώ, διαγραφές και συμψηφισμούς ενοικίων σε ακίνητα ιδιοκτησίας του Γηροκομείου και εκατομμύρια ανείσπρακτες οφειλές ενοικίων που ζημίωσαν τα ταμεία του Ιδρύματος.

Ομως ο κ. Μπούμπας δεν έχει μετανιώσει για τις αποφάσεις αυτές που το Διοικητικό Συμβούλιο έπαιρνε ομόφωνα και τις περισσότερες φορές ύστερα από εισήγηση του ίδιου. Το μόνο που επικαλείται είναι ότι δεν ήταν αποφάσεις μόνο τριών ατόμων, με αποτέλεσμα η έδρα να του επισημάνει αρκετές φορές: «Η παρανομία των άλλων δεν νομιμοποιεί τη δική σας».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κακοδιαχείρισης του Ιδρύματος ήταν η πρόσληψη του προϊσταμένου Τεχνικής Υπηρεσίας, ο οποίος στη συνέχεια απολύθηκε επειδή, σύμφωνα με τον κ. Μπούμπα, δεν έκανε καλά τη δουλειά του. Ο ίδιος υπάλληλος επαναπροσλήφθηκε ως εξωτερικός συνεργάτης την περίοδο που κλήθηκε για κατάθεση στον ανακριτή και μετά την κατάθεσή του ξανααπολύθηκε! «Δεν καταλαβαίνω τη λογική να επαναπροσλαμβάνεται κάποιος για να κάνει τη δουλειά που δεν έκανε», παρατήρησε η δικαστής και ο κ. Μπούμπας σχολίασε: «Ηταν η λογική του Δ.Σ., όχι η δική μου…».

Μη πειστικές ήταν οι απαντήσεις του για την οικογενειοκρατία και την αύξηση μισθού της ανιψιάς του κατά 535 ευρώ, όπως και για τον ακριβοπληρωμένο σύμβουλο διοίκησης (είναι απόφοιτος Θεολογικής Σχολής) που έχει καταθέσει ότι προσλήφθηκε επειδή είχε πολιτικές γνωριμίες. Για το ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο του 2012, όπου πήγε με τον συγκατηγορούμενό του Αντ. Διονυσόπουλο και τη σύζυγό του, καθώς και με το μέλος της διοίκησης Γ. Κεραμίδα, παραδέχτηκε ότι τα έξοδα τα πλήρωσε το Ιδρυμα, ενώ για τα βοηθήματα απορίας υποστήριξε ότι οι δεκάδες χιλιάδες ευρώ που δόθηκαν ήταν ψίχουλα σε σχέση με τα χρήματα που διαχειριζόταν το Γηροκομείο.

«Δεν συγκρίνονται τα εκατομμύρια που χρειάζονταν για τη φύλαξη των ηλικιωμένων με τα… ψωροχιλιάρικα που δώσαμε για βοηθήματα», είπε. Να υπενθυμίσουμε ότι το χρονικό διάστημα 2007-2012 δόθηκαν συνολικά 260.000 ευρώ για «βοηθήματα» σε τρίτους χωρίς αποδεικτικά απορίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας ο κ. Μπούμπας αναφέρθηκε επανειλημμένα στην πληθώρα αναφορών και μηνύσεων που είχε καταθέσει κατά οποιουδήποτε του ήταν αντίθετος ή μη αρεστός, όπως και κατά εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών, απειλώντας εμμέσως το δικαστήριο, κάτι που δεν άφησε αναπάντητο η έδρα: «Μας απειλείτε κύριε κατηγορούμενε; Δεν απολογούμεθα εμείς. Οχι τώρα τουλάχιστον…». Για να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε επισήμανε ότι «όλες τις αναφορές μου τις είχε συντάξει η κυρία Στραϊτούρη, προϊσταμένη της Νομικής Υπηρεσίας του Γηροκομείου».

Μεγάλη έμφαση δόθηκε από την έδρα στο έγγραφο της 27.4.2010 της Εθνικής Υπηρεσίας Κληροδοτημάτων που εκδόθηκε με δύο διαφορετικά κείμενα («Εφ.Συν.», 3.7.2020). Το ένα έχει εντολή να επιστραφούν άμεσα τα χρήματα που είχαν αναληφθεί παράνομα από τις περιουσίες των κληροδοτημάτων από το 2005 έως το 2010, στο άλλο (που δεν φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα) οι παράνομες αναλήψεις από τα κληροδοτήματα χαρακτηρίζονται ως δάνειο και επομένως είναι νόμιμη η χρήση τους. «Είναι ερευνητέα η νομιμότητα των εγγράφων· ποιος ωφελήθηκε ή ποιος πλαστογράφησε το έγγραφο, αν έχει πλαστογραφηθεί», τόνισε η πρόεδρος του δικαστηρίου.

● Η δίκη συνεχίζεται σήμερα

Ανοιχτή Πόλη: Οχι άλλος κατήφορος για το Γηροκομείο Αθηνών

«Η παραίτηση του επιτρόπου του Δήμου Αθηναίων στο Γηροκομείο Αθηνών Ευστράτιου Κατάκου δικαιώνει τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της 7ης Κοινότητας για τη διάσωση του ιδρύματος. Σύμφωνα με τον παραιτηθέντα επίτροπο, οι μεθοδευμένες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των κακουργημάτων που αποδίδονται στην έκπτωτη διοίκηση Μπούμπα, οι κωλυσιεργίες στην εγγραφή μελών και τις αρχαιρεσίες εκλογής αιρετής διοίκησης, καθώς και η συνεχιζόμενη κακοδιαχείριση της περιουσίας του ιδρύματος δεν του επέτρεψαν να ασκήσει το έργο του.

Αγανάκτηση, αλλά καμία έκπληξη, προκαλεί ωστόσο το γεγονός ότι η παραίτηση του επιτρόπου έχει τεθεί υπόψη του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη από τις 26 Ιουνίου 2020, χωρίς να προκαλέσει την παραμικρή αντίδραση από πλευράς του Δήμου, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά την αδιαφορία του Δήμου να βάλει τέλος στο απαράδεκτο σκάνδαλο του Γηροκομείου Αθηνών. Ο κύριος Κατάκος αναγκάστηκε να κοινοποιήσει ο ίδιος την επιστολή παραίτησης στις παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η αδράνεια στο θέμα του Γηροκομείου δεν μπορεί να συνεχίζεται.

Η Ανοιχτή Πόλη έχει ήδη προτείνει την ουσιαστική υποστήριξη της λειτουργίας της Επιτροπής Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων και τον ορισμό μεταβατικής διοίκησης από τον Δήμο Αθηναίων για την απεμπλοκή και επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών. Η Δημοτική Αρχή οφείλει να αναλάβει τώρα τις ευθύνες της. Δεν πρέπει να υπάρξει περισσότερος κατήφορος για το ιστορικό ίδρυμα».

Πηγή
Author: Γιώτα Τέσση

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...