Η πανδημία καλπάζει – Η άρση των μέτρων μετατίθεται όλο και πιο πίσω

Μοιραστειτε το

Ολο και πίσω μετατίθεται η ημερομηνία άρσης των μέτρων δεδομένης της δυναμικής της πανδημίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να αναφέρουν συγκεκριμένη ημερομηνία. Στις 10 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1.496 κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 284 και στις 10 Μαρτίου φτάσαμε τις 3.215 νέα κρούσματα και τους 445 διασωληνωμένους.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Ειδικών.  

Σχετικά με την ημερομηνία ανοίγματος δραστηριοτήτων η Αρ. Πελώνη εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένη εξηγώντας ότι με τα νούμερα της πανδημίας αυτή τη στιγμή δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης καθώς παραμένει και θα παραμένει για τις επόμενες δέκα ημέρες η πίεση στο σύστημα υγείας, ενώ έχει καταρτιστεί οδικός χάρτης για την επόμενη ημέρα, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες γιατί όλα είναι υπό αίρεση.

Για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθεί όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί για την αύξηση κλινών. Ωστόσο όπως είπε όσες κλίνες και αν προστεθούν στο ΕΣΥ, αν δεν περιορίσουν όλοι τη διασπορά του ιού με τη συμπεριφορά και τη στάση τους, δεν θα μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Ειδικά για την 25η Μαρτίου και το ερώτημα εάν θα γίνει φέτος παρέλαση, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει οργάνωση για τη συγκεκριμένη ημέρα, ωστόσο δεν θα ήθελε να πει περισσότερα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση σε όλους να δείξουν ψυχραιμία, να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα σε αυτή την τελευταία προσπάθεια, ώστε από το τέλος Μαρτίου να μπορέσει η χώρα να περάσει στην επόμενη φάση.

«Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται», είπε συγκεκριμένα ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Όπως υπογράμμισε το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας. 

Σημειώνεται ότι και τα δύο κυβερνητικά στελέχη απέδωσαν ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση με την κ. Πελώνη να επικαλείται συγκριτικά στοιχεία με κρούσματα και διασωληνωμένους από το «δέχομαι το ρίσκο» του Αλέξη Τσίπρα έως σήμερα. Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι την ώρα που γίνεται προσπάθεια για τον έλεγχο της πανδημίας, οι καθημερινές διαδηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να διασπείρουν τον ιό.

Όσον αφορά στην επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, σε αυτή αναφέρθηκαν και ειδικοί με τον καθηγητή Παθολογίας Χαράλαμπο Γώγο να σημειώνει ότι «θα προτιμούσα και βλέπω πιο πιθανό το άνοιγμα στις 29 Μαρτίου, γιατί αυτές τις δύο εβδομάδες θα υφιστάμεθα τη μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας και θα είναι δύσκολη η προσπάθεια ανοίγματος».

Τέλος, ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης τόνισε επικαλούμενος τα δεδομένα στο δίκτυο επιδημιολογίας λυμάτων που ίδρυσε ο ΕΟΔΥ ότι δεν φαίνεται να «δουλεύουν» τα μέτρα για τον κορωνοϊό και εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστεί μέχρι και ένας ακόμη μήνας έως ότου ξεκινήσει η αποκλιμάκωση. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι ακόμα παρατηρείται άνοδος του επιδημιολογικού φορτίου οπότε αν θεωρήσουμε ότι τώρα βρισκόμαστε στην κορύφωση, είναι πολύ πιθανό να μιλάμε για τέσσερις ακόμη εβδομάδες με περιοριστικά μέτρα.

Τι θα γίνει με σχολεία, εστίαση, τουρισμό

Μέχρι τώρα πάντως το βασικότερο σενάριο επιστροφής στην κανονικότητα ήθελαν μετά το λιανεμπόριο να ακολουθεί το άνοιγμα των σχολείων με την κυβέρνηση να φαίνεται ότι δίνει προτεραιότητα στα Λύκεια λόγω των Πανελλήνιων Εξετάσεων, αλλά και στα Γυμνάσια.

Σειρά θα έπαιρνε η εστίαση καθώς όπως είχε τονίσει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη στην ενημέρωση της Δευτέρας, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξει εντός Απριλίου και σε εξωτερικούς χώρους

Ο τουρισμός θα αποτελούσε το επόμενο βήμα για το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων. Όπως άλλωστε παρουσίασε επίσημα το υπουργείο Τουρισμού, μέχρι τις 14 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει ανοίξει τον τουρισμό της για το καλοκαίρι, με σύνθημα «All you want is Greece». Για τον τουρισμό θα ισχύσει ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο και με δειγματοληπτικούς ελέγχους στους τουρίστες, ενώ όπως ανακοινώθηκε θα είναι ευπρόσδεκτοι με τις εξής τρεις προϋποθέσεις: Να έχουν εμβολιαστεί, να έχουν αντισώματα ή να έχουν αρνητικό τεστ Covid.

Όλα πάντως θα κριθούν από την πορεία των κρουσμάτων και το επιδημιολογικό φορτίο. Στην περίπτωση που οι ειδικοί δουν θετικά σημάδια και η πίεση στο σύστημα υγείας αρχίσει να χαλαρώνει, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή και το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων.
 

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...