Η κόπωση επιμένει για μήνες μετά την Covid-19 | in.gr

Μοιραστειτε το

Περισσότερα από τα μισά άτομα που νόσησαν – ακόμη και ελαφρά – με τον νέο κορωνοϊό συνέχιζαν να εμφανίζουν κόπωση 10 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Κολεγίου Τρίνιτι στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «PLoS ONE».

Από τα πιο κοινά συμπτώματα

Η κόπωση είναι ένα από τα πιο κοινά αρχικά συμπτώματα της λοίμωξης με SARS-CoV-2. Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός δεν έχουν μελετηθεί ενδελεχώς ενώ εκφράζονται φόβοι από τους ειδικούς ότι ο ιός μπορεί να πυροδοτήσει σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές παρακολούθησαν 128 άτομα τα οποία είχαν μολυνθεί με SARS-CoV-2. Οι συμμετέχοντες προέρχονταν στο σύνολό τους από ένα κέντρο αντιμετώπισης της COVID-19 στο Νοσοκομείο St James στο Δουβλίνο. Ηταν 54% γυναίκες και 46% άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 49,5 έτη. Το 55,5% εξ αυτών είχαν νοσηλευθεί για COVID-19 ενώ οι υπόλοιποι παρακολουθούνταν ως εξωτερικοί ασθενείς. Η εκτίμηση της κατάστασης των ασθενών έγινε 72 ημέρες μετά το εξιτήριο από το νοσοκομείο για όσους είχαν νοσηλευθεί και 14 ημέρες μετά τη διάγνωση για όσους δεν είχαν νοσηλευθεί.

Κόπωση τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά τη μόλυνση

Με βάση ειδική κλίμακα που μετρά τα επίπεδα κόπωσης, το 52,3% των συμμετεχόντων εμφάνιζε κόπωση τουλάχιστον έξι – ακόμη και δέκα – εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό. Μόνο το 42,2% των εθελοντών ανέφεραν ότι ένιωθαν απολύτως υγιείς μετά τη νόσηση.

Άσχετη με τη βαρύτητα της νόσου

Ακρως σημαντικό ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε σύνδεση μεταξύ της βαρύτητας της νόσου, της ανάγκης για εισαγωγή στο νοσοκομείο, ή της αύξησης των δεικτών φλεμγονής με την πιθανότητα εμφάνισης εμμένουσας κόπωσης μετά τη λοίμωξη με τον νέο κορωνοϊό. Επίσης με βάση την ανάλυση οι γυναίκες καθώς και τα άτομα με ιστορικό άγχους ή κατάθλιψης εμφάνιζαν πιο πολλές πιθανότητες να ανήκουν στην ομάδα της… επίμονης κόπωσης.

Δύσκολη η πρόβλεψη

Οπως σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης «τα ευρήματα φέρνουν στο φως το βαρύ ‘φορτίο’ της κόπωσης μετά την COVID-19. Αποδεικνύουν επίσης ότι η εμμένουσα κόπωση μετά τη μόλυνση με τον νέο κορωνοϊό δεν σχετίζεται με τη βαρύτητα της αρχικής λοίμωξης, γεγονός που μαρτυρεί ότι η πρόβλεψη της εμφάνισής της δεν είναι εύκολη».

Γράψτε το σχόλιό σας

Πηγή
Author: Θεοδώρα Ν. Τσώλη

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Μέγας ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Conference League

Το πληρέστερο portal ψυχαγωγίας. Σινεμά, Θέατρο, Γεύση, Citylife, Εικαστικά,...

Άσκηση: Πόσος χρόνος αρκεί για να βελτιώσει τη μνήμη

Η άσκηση δεν αποτελεί σύμμαχο μόνο της σωματικής υγείας,...

Τι να κάνετε αν σας πιάσει διάρροια

Σε όλους μας μπορεί να συμβεί να αισθανθούμε εκείνη...