Η Κομισιόν θέλει να δώσει σήμερα στη δημοσιότητα το συμβόλαιο με την AstraZeneca

Μοιραστειτε το

Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την πρόθεση να δώσει σήμερα στην δημοσιότητα το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την AstraZeneca για την τροφοδοσία της Ευρώπης με το εμβόλιό της κατά της Covid-19, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση αφού ανακοίνωσε σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις της προς την Ευρώπη.

«Θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα (του συμβολαίου) που πρέπει να καλυφθούν » για λόγους εμπιστευτικότητας, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Απορρίπτει ως ανεπαρκή η Ε.Ε. προσφορά ακόμη 8 εκατ. εμβολίων της AstraZeneca

Η εταιρεία AstraZeneca πρόσφερε στην Ευρωπαϊκή Ενωση επιπλέον 8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, προσφορά που κρίθηκε ανεπαρκής από την ΕΕ για να καλύψει τα κενά που θα δημιουργήσει η περικοπή των ποσοτήτων που αναμένονταν αρχικά, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την περασμένη εβδομάδα η αγγλοσουηδική εταιρεία ανακοίνωσε δραστική περικοπή των ποσοτήτων εμβολίων που θα παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση επικαλούμενη προβλήματα παραγωγής στο εργοστάσιο του Βελγίου. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αυτό σημαίνει μείωση κατά 60% στα 31 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του Μαρτίου.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος που μίλησε στο Reuters και συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την εταιρεία δήλωσε ότι η AstraZeneca πρόσφερε στην συνέχεια αύξηση κατά 8 εκατομμύρια αυτής της μειωμένης ποσότητας των 31 εκατομμυρίων δόσεων, ώστε οι παραδόσεις στο ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι τον Μάρτιο να φθάσουν τα 39 εκατομμύρια δόσεις. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έκρινε ανεπαρκή την προσφορά.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο το οποίο υπεγράφη τον Αύγουστο, η εταιρεία θα πρέπει να παραδώσει 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά το πρώτο τρίμηνο και μέχρι 120 εκατομμύρια «ανάλογα με το πώς διαβάζεται το συμβόλαιο».

Δεύτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι η εταιρεία έχει προτείνει να προμηθεύσει το ένα τέταρτο του συμπεφωνημένου όγκου εμβολίων μέχρι τον Μάρτιο, το οποίο μεταφράζεται σύμφωνα με το συμβόλαιο σε «τριψήφιο νούμερο» (120 εκατομμύρια), το οποίο συμπίπτει, μετά την περικοπή, με τα σχεδόν 40 εκατομμύρια δόσεις (από τα 120) στα οποία αναφέρθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή πηγή.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό δήλωσε σε συνεντεύξεις του την Τρίτη ότι η εταιρεία δεν έχει νομική δέσμευση να κάνει παραδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση με βάση αυστηρό χρονοδιάγραμμα, διότι η μόνη της δέσμευση είναι η προμήθεια εμβολίων σύμφωνα με την ρήτρα της «κάθε κατά το δυνατόν προσπάθειας».

Σε συνάντηση την Τετάρτη με ευρωπαίους αξιωματούχους, ο Πασκάλ Σοριό επανέλαβε αυτό το επιχείρημα και δεν παρουσίασε άλλη προσφορά πέραν των επιπλέον 8 εκατομμυρίων δόσεων (συνολικά 39) για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εκατό εκατομμύρια δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V προσφέρει η Ρωσία

Η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού Sputnik V –ποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι— το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Ρωσικού Ταμείου Άμεσων Επενδύσεων (RDIF).

Πηγή
Author: editor03

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Εφικτή μια βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία, λένε οι ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

Αισιόδοξοι πως είναι εφικτή η σύναψη μιας βιώσιμης ειρηνευτικής...