Η κλεψύδρα αδειάζει, ο Τραμπ επιμένει

Μοιραστειτε το

Απροθυμία να αποδεχθεί την κατάσταση που διαμορφώνεται στην κάλπη δείχνει ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος επιμένει στην πρόθεσή του να σύρει τη χώρα σε μεγάλες περιπέτειες. Κριτική από Ρεπουμπλικανούς για τις ενέργειές του, χάνει υποστήριξη και εντός Λευκού Οίκου.

►Δείτε live ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις στη κάλπη, λίγες στροφές πριν το τέλος της καταμέτρησης.

Με μια ανακοίνωση σε διαφορετικό από το συνηθισμένο ύφος του ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισημαίνει για ακόμη μια φορά ότι δεν θα υποχωρήσει, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις για «παράνομα ψηφοδέλτια».

«Πιστεύουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει δικαίωμα σε πλήρη διαφάνεια στην καταμέτρηση ψήφων και τις εκλογές και αυτό δεν σχετίζεται πλέον μόνο με τις εκλογές. Σχετίζεται με την ακεραιότητα ολόκληρης της εκλογικής μας διαδικασίας. Από την αρχή είχαμε πει ότι πρέπει να καταμετρηθούν όλα τα νόμιμα ψηφοδέλτια και να μην καταμετρηθούν τα παράνομα, όμως κάθε φορά οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται σε αυτή τη βασική αρχή. Θα συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία μέσω οποιαδήποτε νομικής δυνατότητας για να εξασφαλίσουμε ότι ο αμερικανικός λαός έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή του. Δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για εσάς και το έθνος μας».

«Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει»

Κι ενώ ο Τζο Μπάιντεν προηγείται σταθερά στις τέσσερις από τις πέντε πολιτείες που έχουν μείνει ανοιχτές, το επιτελείο του Αμερικανού προέδρου επιμένει πως οι εκλογές «δεν έχουν τελειώσει».

«Οι λανθασμένες προβλέψεις που ανακηρύσσουν τη νίκη του Τζο Μπάιντεν βασίζονται σε αποτελέσματα τα οποία απέχουν πολύ από το να είναι τα τελικά σε τέσσερις Πολιτείες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ματ Μόργκαν, στέλεχος της εκστρατείας του Τραμπ για να προσθέσει ότι οι συνεργάτες του προέδρου θα αμφισβητήσουν μια ενδεχόμενη νίκη του Τζο Μπάιντεν.

«Υπάρχει ο τρόπος»

Συνεργάτες του υποψήφιου των Δημοκρατικών απάντησαν με νόημα στην καμπάνια Τραμπ αναφέροντας «Όπως είπαμε και στις 19 Ιουλίου, ο Αμερικανικός λαός θα αποφασίσει τις εκλογές αυτές. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απολύτως ικανή να διώξει από τον Λευκό Οίκο τους καταπατητές».

Κριτική από Ρεπουμπλικανούς, τριγμοί και εντός Λευκού Οίκου

Οι ενέργειες, πάντως, του προέδρου και ιδιαίτερα η επιμονή του να μιλάει για νοθεία και εκλογική απάτη χωρίς να παρουσιάζει κανένα στοιχείο, έχουν φέρει αντιδράσεις εντός του ρεπουμπλικανικού κόμματος, με αρκετά στελέχη να διαφοροποιούνται από τις κινήσεις αυτές και, κυρίως, από το ύφος του Ντόναλντ Τραμπ.

Τελευταίο παράδειγμα ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι έχει δικαίωμα ο πρόεδρος να ζητήσει επανακαταμέτρηση, αλλά κάνει λάθος και βάζει σε κίνδυνο τη δημοκρατία όταν μιλάει για νοθεία και εκλογική απάτη.

Παράλληλα, δικηγόρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Πενσιλβάνια δήλωσε ότι τα νομικά εμπόδια που επιχειρεί να θέσει στην εκλογική διαδικασία ο Ντόναλντ Τραμπ δεν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι οι ενστάσεις δεν σχετίζονται με τις ψήφους καθαυτές, αλλά με τη διαδικασία και προσθέτει ότι στις επόμενες 48 ώρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τους αστήρικτους ισχυρισμούς της πλευράς του προέδρου.

Την ίδια στιγμή ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Πενσιλβάνια Πατ Τούμεϊ χαρακτήρισε τη σημερινή ομιλία του Τραμπ αποκρουστική.

«Είδα την ομιλία του προέδρου, ήταν αποκρουστική. Οι ισχυρισμοί του για απάτη μεγάλης κλίμακας και νοθεία ήταν εντελώς ανυπόστατοι. Δεν έχω ενημέρωση για καθόλου παρατυπίες» δήλωσε στο NBC 

Ο Τούμεϊ αναγνώρισε ότι υπάρχουν πάντα ανωμαλίες σε κάθε εκλογές, αλλά «συνήθως είναι πολύ μικρές και αφορούν πολύ μικρό αριθμό ψήφων».

Τέλος, σύμφωνα με το CNN, ορισμένοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι μέσα στον Λευκό Οίκο έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τον Τραμπ και να μην στηρίζουν την ακραία προσπάθειά του να γατζωθεί στην εξουσία και να πολεμήσει για το πολιτικό του μέλλον.

«Όλα τελείωσαν. Ποιος ξέρει τι άλλα μπορεί να κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας από τους στενούς του συνεργάτες, ενώ άλλος επισημαίνει ότι ο πρόεδρος απομονώνεται όλο και περισσότερο όσο συνεχίζει να προβαίνει στους ισχυρισμούς αυτούς.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...