Η Ιαπωνία στο δρόμο της πράσινης μετάβασης μέχρι το 2050

Μοιραστειτε το

Woravit Vijitpanya | Dreamstime.com

Μακροπρόθεσμο στόχο της Ιαπωνίας αποτελεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 και ο ισοσκελισμός της ενεργειακής δραστηριότητας για μια πράσινη ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Γιοσιχίντε Σούγκα, η Ιαπωνία έχει ανοίξει το δρόμο για την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα, η μαζική εκμετάλλευση του οποίου εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής. Ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός δήλωσε το Ιαπωνικό Κοινοβούλιο: «Δηλώνω πως θα μειώσουμε στο μηδέν μέχρι το 2050 τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου» για να «προχωρήσουμε προς μια κοινωνία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα». 

Η Ιαπωνία -τρίτη οικονομία στον κόσμο-, η οποία έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού το 2015, που δεσμεύει τα σύμφωνα μέρη να λάβουν μέτρα για την μείωση των εκπομπών ρύπων και την υιοθέτηση της πράσινης ανάπτυξης, δεν είχε προβάλλει μέχρι τώρα μια σαφή στοχοθεσία σε αυτή τη βάση. Μολονότι ο κ. Σούγκα δεν παρουσίασε ένα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για το σχέδιο αυτό, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της τεχνολογίας για την υλοποίηση του: «Το κλειδί είναι η καινοτομία», δήλωσε επικαλούμενος ιδιαίτερα τις ηλιακές μπαταρίες νέας γενιάς.

Στην ενεργειακή εργαλειοθήκη της χώρας υπάγονται και η προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πυρηνικής ενέργειας, με ιδιαίτερη επαγρύπνηση, όσον αφορά στην τελευταία, καθώς έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέτρα ασφαλείας μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα το 2011. Φυσικά, η καταστροφή ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αύξηση της χρήσης άνθρακα από την Ιαπωνία, ώστε να «γεμίσει» το ενεργειακό κενό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία το 2018 ήταν η έκτη χώρα στον κόσμο που εξέπεμψε τα περισσότερα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...