«Η ηλιακή ενέργεια είναι ο θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας»

Μοιραστειτε το

Στην εναρκτήρια θεματική του ετήσιου συνεδρίου του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης (Solar Power Europe) συμμετείχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του Συνδέσμου και Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power, κ. Αριστοτέλης Χαντάβας, μαζί με την Επίτροπο για την Ενέργεια, κ. Κάντρι Σίμσον.

Το συνέδριο, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται ψηφιακά λόγω της πανδημίας, διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Φωτοβολταϊκών Ευρώπης, διαρκεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου και συγκεντρώνει πάνω από 1.500 εκπροσώπους του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων και των σημαντικότερων ενεργειακών παραγόντων.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Α. Χαντάβας αναφέρθηκε στους λόγους επιτυχίας της ηλιακής ενέργειας που οφείλονται κυρίως στην ευελιξία της συγκεκριμένης τεχνολογίας, όπως είναι η δυνατότητα ανάπτυξης έργων από πολύ μικρή μέχρι μεγάλη κλίμακα και η παραγωγή ενέργειας σε αρμονία με τη γεωργία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανταγωνιστική τιμή του κόστους κατασκευής η οποία καθορίζει τη ζήτηση.

«Σήμερα, τα φωτοβολταϊκά έχουν κερδίσει τις βιομηχανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο στα ηλιόλουστα μέρη της Ευρώπης, αλλά και σε βόρεια μέρη της ηπείρου με περιορισμένη ηλιοφάνεια, όπως το Ελσίνκι. Μάλιστα, σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά πάρκα παράγουν ενέργεια σε χαμηλότερο κόστος συγκριτικά με τις υπόλοιπες τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, από τον βορά μέχρι τον νότο».

Συνεχίζοντας, επισήμανε ότι αυτό που ήταν παγκόσμια πραγματικότητα εδώ και μερικά χρόνια άρχισε να ισχύει και για την Ευρώπη. Το 2019, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών πρόσθεσε περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη τεχνολογία, τη στιγμή που η ζήτηση για νέα φωτοβολταϊκά πάρκα υπερδιπλασιάστηκε σε περισσότερα από 16 GW. «Όπως δημοσιεύσαμε και τον Ιούνιο στην έρευνα μας για την παγκόσμια αγορά, η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών θα συνεχιστεί. Βέβαια, θα υπάρξει μια μικρή πτώση το 2020 λόγω της πανδημίας, της τάξεως του 10%, η οποία ωστόσο είναι λιγότερο σοβαρή από αυτή που περιμέναμε στην αρχή της κρίσης», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης.

Επίσης, ο κ. Α.Χαντάβας, αφού υπογράμμισε ότι μια 100% πράσινη Ευρώπη σημαίνει ότι πάνω από το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά, ανέλυσε γιατί το πρόγραμμα «Επόμενη γενιά για την Ε.Ε.» για την περίοδο 2021-2024, το οποίο προβλέπει ενίσχυση 750 δις ευρώ, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών ώστε να επιτευχθεί μία πλήρως βιώσιμη και δίκαιη ανάκαμψη που θα δημιουργήσει πάνω από 4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ως το 2050.

Υποστήριξε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος «INVEST EU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να προτεραιοποιηθεί η χρηματοδότηση έργων για υποδομές ηλεκτρισμού, όπως είναι η ψηφιοποίηση των δικτύων και η ανάπτυξη τεχνολογιών αποθήκευσης, και συμπλήρωσε πως «τα εθνικά προγράμματα ανάκαμψης πρέπει να ευθυγραμμιστούν με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και να υποστηρίξουν την επίτευξη των εθνικών ενεργειακών και περιβαλλοντικών στόχων. Έτσι θα μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν επιπρόσθετα έργα φωτοβολταϊκών, συμβάλλοντας στην πραγματοποίηση των ευρωπαϊκών στόχων σε σχέση με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Ευρώπης έκανε ιδιαίτερη μνήμεια και στο πρόγραμμα «εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε στέγες (Rooftop PV programme)», το οποίο δεν είναι ωφέλιμο μόνο για τους πολίτες, αλλά και κομβικό για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στην Ευρώπη. Τέλος, ο κ. Α. Χαντάβας επισήμανε ότι στην πορεία για την κλιματική ουδετερότητα της Ευρώπης, το ανανεώσιμο υδρογόνο μπορεί να αποτελέσει πυλώνα του μελλοντικού ενεργειακού συστήματος.

Η παραγωγή υδρογόνου που θα στηρίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι η μόνη βιώσιμη λύση και για αυτό ο Σύνδεσμος Φωτοβολταϊκών Ευρώπης με τον αντίστοιχο των Αιολικών (Wind Europe), δεσμεύτηκαν ότι μέχρι το 2030 θα έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον 40 GW ανανέωσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

EnvolveXL: στήριξη 100 ελληνικών startups τα επόμενα 5 χρόνια

Ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αιτήσεων στο νέο...

Η συγκινητική ιστορία σκύλου που εγκαταλείφθηκε σε καταφύγιο έπειτα από 16 χρόνια

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκινητική ιστορία της...