Η Ε.Ε. σε εποχές υπερυπολογιστών

Μοιραστειτε το

Yπερυπολογιστές εξακλίμακας που θα εκτελούν πάνω από ένα πεντάκις εκατομμύριο πράξεις ανά δευτερόλεπτο, κβαντικoύς υπολογιστές και υβριδικούς υπολογιστές οι οποίοι θα εκτελούν λειτουργίες που προς το παρόν δεν είναι σε θέση να εκτελεί κανένας υπερυπολογιστής φιλοδοξεί να αναπτύξει η Ε.Ε., σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θεματολόγιο της «ψηφιακής δεκαετίας» στην Ε.Ε. Η ανάπτυξη των υπερυπολογιστών είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ε.Ε. για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τον σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες νέο κανονισμό σχετικά με την κοινή επιχείρηση για την ευρωπαϊκή υπολογιστική υψηλών επιδόσεων. Η Ε.Ε. θα στηρίξει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας στο πεδίο αυτό προωθώντας την επένδυση 8 δισ. ευρώ στην επόμενη γενιά υπερυπολογιστών.

Παράλληλα η Κομισιόν ενέκρινε σύσταση προς τα κράτη-μέλη και τα καλεί να ενισχύσουν την υπερταχεία συνδεσιμότητα δικτύου και να αναπτύξουν κοινή προσέγγιση για την εγκατάσταση του 5G.

Η «Κοινή Επιχείρηση EuroHPC», όπως ονομάζεται το πρότζεκτ, θα καταστήσει προσβάσιμους τους υπάρχοντες σταθμούς υπερυπολογιστικής και κβαντικής υπολογιστικής σε όλους τους χρήστες σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του δημόσιου τομέα και των βιομηχανικών χρηστών, ιδίως των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), ανεξάρτητα από τον τόπο εγκατάστασής τους.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...