Η Ε.Ε. καλεί τις online πλατφόρμες να συνεργαστούν στην καταπολέμηση της διασποράς fake news για την πανδημία Covid-19 | newsbreak

Μοιραστειτε το

H Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να περιορίσει άμεσα το νέο κύμα παραπληροφόρησης για την Covid-19 που διαδίδεται μέσω Διαδικτύου, έχοντας ακόμη φρέσκιες τις «αναμνήσεις» από το πρωτοφανές κύμα fake news που συνόδευσε το πρώτο κύμα της υγειονομικής κρίσης, παρεμποδίζοντας τις προσπάθειες αναχαίτισης της πανδημίας και προκαλώντας εγκληματικές συμπεριφορές.

Αυτό ακριβώς επιχειρεί να αποτρέψει σήμερα η Ε.Ε., προτρέποντας τις διαδικτυακές πλατφόρμες να συνεργαστούν και να συνεχίσουν τη μάχη κατά της διαδικτυακής απάτης. Ήδη, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρεντέρς, πραγματοποίησε σύσκεψη με 11 online πλατφόρμες.

Πρόκειται για τις Allegro, Amazon, Alibaba/AliExpress, CDiscount, Ebay, Facebook, Google, Microsoft/Bing, Rakuten, Verizon Media/Yahoo, Wish, οι οποίες συμμετέχουν στον διάλογο για την αντιμετώπιση της online απάτης, που σχετίζεται με την πανδημία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Δίκτυο Συνεργασίας για την Προστασία των Καταναλωτών διατηρούν επαφές με τις 11 πλατφόρμες και ανταλλάσσουν απόψεις σχετικά με τις νέες τάσεις και τις επιχειρηματικές πρακτικές, που συνδέονται με την πανδημία.

Στο πλαίσιο αυτό, οι διαδικτυακές πλατφόρμες έχουν αναφέρει ότι αφαίρεσαν εκατοντάδες εκατομμύρια παράνομες προσφορές και διαφημίσεις και επιβεβαίωσαν ότι σημειώνεται σταθερή μείωση των νέων καταχωρίσεων που συνδέονται με τον νέο κορωνοϊό.

Σύμφωνα με το sepe.gr στόχος είναι να ενισχύσουν οι πλατφόρμες την ετοιμότητά τους για την αντιμετώπιση των νέων περιστατικών απάτης, που θα μπορούσαν να εμφανιστούν κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

«Γνωρίζουμε από την προηγούμενη εμπειρία μας ότι οι απατεώνες βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία για να εξαπατήσουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ξέρουμε ότι η συνεργασία με τις μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των καταναλωτών από παράνομες πρακτικές. Κατά το δεύτερο κύμα, που πλήττει σήμερα την Ευρώπη θα πρέπει να δράσουμε ακόμη πιο επιδέξια», δήλωσε ο κ. Ρεντέρς.

Πρωτοβουλία Getting the facts right

Θυμίζουμε ότι, ήδη από τον Μάρτιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεσμεύτηκε να καταπολεμήσει την παραπληροφόρηση με διαφανή, έγκαιρη και τεκμηριωμένη επικοινωνία σχετικά με τις ενέργειες τους. Η Επιτροπή, επίσης, πρότεινε μέτρα για την αντιμετώπιση της «επιδημίας της παραπληροφόρησης».

Η πρωτοβουλία «Getting the facts right» επικεντρώνεται στα εξής σημεία:

  • Κατανόηση: διάκριση μεταξύ παράνομου περιεχομένου και επιβλαβούς, αλλά νόμιμου περιεχομένου.
  • Συνεργασία: ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., κρατών – μελών, διεθνών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία (ΠΟΥ) και το ΝΑΤΟ, αλλά και φορέων της κοινωνίας των πολιτών με στόχο την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.
  • Διαφάνεια: οι διαδικτυακές πλατφόρμες θα πρέπει να υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις σχετικά με τις δράσεις τους κατά της παραπληροφόρησης και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με «ελεγκτές γεγονότων» σε όλα τα κράτη – μέλη.

Πηγή
Author: Χάρης Π.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα