Η επόμενη μέρα της απεργίας – Ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στο πρόγραμμα του για τα εργασιακά

Μοιραστειτε το

Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στη Κουμουνδούρου για τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων στη χθεσινή, μεγάλη πανεργατική απεργία. Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί από σήμερα κιόλας να «γοητεύσει» τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, μέσα από το δικό του πρόγραμμα για την αγορά εργασίας.

Η μάχη της απεργίας, η οποία προηγήθηκε της κοινοβουλευτικής σύγκρουσης, κρίνεται από τους στενούς συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα απολύτως πετυχημένη. Η μαζική παρουσία του κόσμου στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, αλλά και η σπουδή του υπουργείου Εργασίας να βγάλει ανακοίνωση για να επιτεθεί στην αντιπολίτευση εν μέσω απεργίας, είναι δύο στοιχεία που κατά την εκτίμηση τους φανερώνουν την έντονη ενόχληση του κυβερνητικού επιτελείου.

Πλέον, έρχεται η ώρα της μετωπικής σύγκρουσης με τη κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Αν και ως σκέψη έπεσε στο τραπέζι η κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον του Κωστή Χατζηδάκη, εν τέλει η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφάσισε να μην παίξει αυτό το χαρτί. Ο λόγος είναι πως με αυτό τον τρόπο, η τριήμερη διαδικασία θα μετατρέπονταν σε συζήτηση επί εφ’ όλης της ύλης, κρύβοντας το ζητούμενο γι αυτούς, που δεν είναι άλλο παρά η ενημέρωση των πολιτών για τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου-εκτρώματος, όπως το χαρακτηρίζουν.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν αρκεί απλά το να έρθουν στο φως όλες οι αντιλαϊκές ρυθμίσεις του σχεδίου Μητσοτάκη-Χατζηδάκη. Αυτό που επιθυμούν, είναι να μπορέσουν να επικοινωνήσουν στους εργαζόμενους τις δικές τους προτάσεις για την εργασία, αυτές δηλαδή που θα υλοποιήσει μέσα στις πρώτες κιόλας 100 ημέρες της η δεύτερη κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα, όπως δηλώνουν κορυφαία στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως γίνεται ευκόλως αντιληπτό, η πρώτη κίνηση που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, όποτε κι αν φυσικά, βρεθεί στην εξουσία, είναι να καταργήσει το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας. Στη θέση του φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα νέο εργασιακό πλαίσιο που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της παραγωγής, αλλά και των εργαζόμενων, που μακροπρόθεσμα θα έχει ως στόχο να μειώσει τις εργάσιμες ώρες στις 35 την εβδομάδα, χωρίς μείωση μισθού – έστω κι αν αρχικά εφαρμοστεί σε συγκεκριμένους κλάδους, πειραματικά.

Η βάση του σχεδίου της Κουμουνδούρου, είναι η επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων. Αυτό θα σημαίνει τον περιορισμό, με στόχο ακόμα και την εξάλειψη των ατομικών συμβάσεων, ώστε οι εργαζόμενοι να βρίσκονται μόνοι τους απέναντι στους εργοδότες. «Βασικές κατευθύνσεις μας είναι η ρύθμιση της αγοράς εργασίας με θεσμικές παρεμβάσεις ενίσχυσης των εργαζομένων, της διαπραγματευτικής τους δύναμης και των μισθών τους», αναφέρουν χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα ακόμα κομβικό στοιχείο του σχεδίου της Κουμουνδούρου, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά του καθορισμού του στους κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Παράλληλα, στοχεύουν στη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, στην αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων και στη δημιουργία ενός συνεκτικού πλαισίου εργασιακής ασφάλειας.

Από κει και πέρα, σκοπεύουν να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο από νομοθετικές ρυθμίσεις για τη προστασία των εργαζομένων σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης, ειδικά για όσους εργάζονται σε καθεστώς εργολαβίας, αλλά και να αναγνωρίσουν τους εργαζόμενους σε πλατφόρμες, ως μισθωτούς.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, η «κόκκινη γραμμή» της Αθήνας και ο ρόλος των ΗΠΑ

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...