Η επόμενη ημέρα στις ΗΠΑ: Οι πρώτες κινήσεις Μπάιντεν και η αντεπίθεση Τραμπ

Μοιραστειτε το

Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που ετοιμάζει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ αμέσως μετά την ορκωμοσία του. Τι συμβαίνει στο στρατόπεδο Τραμπ και τι θα πράξει ο ίδιος τις επόμενες ημέρες.

Μπορεί τα πανηγύρια να μην έχουν ακόμη κοπάσει στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όμως ο Τζο Μπάιντεν και οι συνεργάτες του φέρονται να έχουν έτοιμα τα επόμενα βήματα μετά την είσοδό τους στον Λευκό Οίκο.

Task Force για τον κορονοϊό και «ξήλωμα του πουλόβερ» Τραμπ

Όπως είχε δηλώσει επανειλημμένα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, προτεραιότητά του είναι η αντιμετώπιση των υγειονομικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. 

Τη στιγμή που τις τελευταίες τέσσερις ημέρες οι ΗΠΑ καταγράφουν συνεχώς ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, ο Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει, πιθανότατα αύριο, την συγκρότηση 12μελούς ειδικής ομάδας κρούσεως κατά του κορονοϊού.

Η task force αυτή θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας, στη διάρκεια της περιόδου μετάβασης της εξουσίας, για να τεθεί σε ισχύ από τον Ιανουάριο όταν και θα αλλάξει χέρια επισήμως η προεδρία.

Ο Μπάιντεν έχει, ακόμη, κι άλλες εκτελεστικές διαταγές έτοιμες για άμεση εφαρμογή, όπως η επιστροφή των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά και η αντιστροφή του διατάγματος Τραμπ για απαγόρευση μετανάστευσης από πολλές μουσουλμανικές χώρες. Τέλος, βασικός του στόχος είναι να επαναφέρει το πρόγραμμα για τους «dreamers» τα παιδιά μεταναστών που είχαν έρθει παράνομα στη χώρα και, με απόφαση Τραμπ, δεν μπορούσαν να πάρουν την αμερικανική υπηκοότητα παρότι ενδεχομένως να είχαν ζήσει πάρα πολλά χρόνια στις ΗΠΑ.

Τα προβλήματα στο Κογκρέσο

Η προώθηση, πάντως, σημαντικών νομοθετημάτων από το Κογκρέσο δεν θα αποδειχθεί τόσο εύκολη. Παρά το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί θα έχουν ισχνή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η τελική σύνθεση της Γερουσίας δεν έχει ακόμη αποφασιστεί και εκεί οι Ρεπουμπλικανοί (σε περίπτωση που ελέγχουν το όργανο) θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση στο νέο πρόεδρο.

Οι εξελίξεις εντός Γερουσίας μπορεί να επηρεάσουν και τις επιλογές Μπάιντεν για το επόμενο υπουργικό του συμβούλιο, καθώς το όργανο αυτό έχει την θεσμική ισχύ να απορρίψει τις προτάσεις του.

Ένα διχασμένο Κογκρέσο θα μπορούσε να εμποδίσει τις προσπάθειες του νέου προέδρου να προβεί σε σαρωτικές νομοθετικές αλλαγές σε θέματα όπως η μεταναστευτική ατζέντα, η οπλοκατοχή και η φορολογία.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Τζο Μπάιντεν θα επιχειρήσει με ή χωρίς την έγκριση από το Κογκρέσο να επαναφέρει τους περισσότερους από 100 κανονισμούς της εποχής Ομπάμα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον που είχε ξηλώσει η διοίκηση Τραμπ.

Κατήφεια και οργή στον Λευκό Οίκο

Την ίδια στιγμή η ατμόσφαιρα εντός του Λευκού Οίκου μυρίζει μπαρούτι, με τον Ντόναλντ Τραμπ να μην αποδέχεται ακόμη και τώρα την ήττα του, να επιμένει στο σενάριο της νοθείας, αλλά και να ετοιμάζεται για τις τελευταίες ενέργειές του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Και σήμερα επέλεξε το Twitter για να επαναλάβει τους ισχυρισμούς του περί εκλογικής απάτης επισημαίνοντας ότι «στη χώρα υπάρχει προηγούμενο με εκλογικά προβλήματα» και υποστηρίζοντας ότι «πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι κλέφτες. Οι μηχανισμοί στις μεγάλες πόλεις είναι διεφθαρμένες. Ο καλύτερος δημοσκόπος της Βρετανίας έγραψε σήμερα ότι προφανώς πρόκειται για κλοπή στις εκλογές και πως είναι απίθανο ο Μπάιντεν να πήρε περισσότερους ψήφους από τον Ομπάμα σε κάποιες από αυτές τις πολιτείες. Εκεί που είχε σημασία έκλεψαν ό,τι μπορούσαν να κλέψουν».

Ο πρόεδρος, πάντως, έχει αρχίσει να δέχεται προτροπές για αναγνώριση του εκλογικού αποτελέσματος και από στενούς του συνεργάτες. Ένας από αυτούς φέρεται να είναι ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN.

Προηγουμένως, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News είχε μεταδώσει, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ότι ο Τραμπ θα είναι έτοιμος να αποδεχθεί τη νίκη του Δημοκρατικού αντιπάλου του Τζο Μπάιντεν στις εκλογές, εφόσον το επιτελείο του εξαντλήσει κάθε νομικό μέσο.

Ο Τραμπ ετοιμάζεται για εκδίκηση και χάρες;

Αναφορικά με την προεδρική ατζέντα, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δέκα εβδομάδες για να κυνηγήσει την… εκδίκησή του απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και να σώσει κάποιους από τους φίλους του έως ότου παραδώσει την προεδρία.

Ανάμεσα στις πρώτες ενέργειες του προέδρου κατά την «μεταβατική περίοδο» θα είναι να απολύσει συγκεκριμένους ανώτερους αξιωματούχους που δεν θεώρησε ιδιαίτερα πιστούς ή απλά ήρθε σε σύγκρουση μαζί τους. Στον «επικίνδυνο» αυτό κύκλο φέρονται να βρίσκονται ο διευθυντής του FBI Κρίστοφερ Ρέι, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και η διευθύντρια της CIA Τζίνα Χάσπελ.

Η εξουσία που έχει ο Τραμπ για τόσο ακραίες παρεμβάσεις είναι περιορισμένη, όπως έχει διαπιστώσει και ο ίδιος σε όλη τη θητεία του, όμως δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες ώστε να αποχωρήσει με τρόπο εντυπωσιακό.

Από την οργή του προέδρου δεν αποκλείεται να γλιτώσει και ο Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος επιδημιολόγος της χώρας, όμως ο Τραμπ δεν έχει άμεση εξουσία για να τον απολύσει.

Ανοιχτό είναι, πάντως, και το ενδεχόμενο να απονείμει χάρες σε φίλους και συμμάχους, καθώς αυτή είναι συνήθως η μοναδική κίνηση εξουσίας που έχει ένας πρόεδρος κατά τη μεταβατική περίοδο.

Ανάμεσα σε αυτούς που μπορεί να τη… γλιτώσουν χάρη στον Τραμπ είναι ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας ο οποίος δήλωσε ένοχος για ψευδορκία στο FBI το 2017, όμως αργότερα πήρε πίσω την ομολογία του. Ένα ακόμη πρόσωπο είναι ο Πολ Μάναφορτ, ο επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του 2016, ο οποίος έχει καταδικαστεί για οικονομικά εγκλήματα.

Και τα δύο είναι πρόσωπα που απασχόλησαν την αμερικανική κοινή γνώμη αρκετά στη διάρκεια της θητείας Τραμπ.

Δεν αποκλείεται, ακόμη, να επιχειρήσει προστατεύσει τον εαυτό του και το Trump Organization από ενδεχόμενα προβλήματα με τη δικαιοσύνη μετά την αποχώρησή του. Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη ερευνούν ήδη πιθανή τραπεζική και ασφαλιστική απάτη και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις τελευταίες του ημέρες στον Λευκό Οίκο για να προστατευθεί νομικά από περαιτέρω έρευνες.

Αυτό θα μπορούσε να το κάνει εκδίδοντας… πρόωρες χάρες προς τα ενήλικα παιδιά του, προς υπαλλήλους και άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...