Η επιτροπή επιβεβαίωσε την ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για τα σχολεία

Μοιραστειτε το

Cory Morse/The Grand Rapids Press via AP

Πράσινο φως στο δια ζώσης άνοιγμα των σχολείων, κόντρα στις φωνές για επιδείνωση της κατάστασης • Προηγήθηκαν αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών

Παρά τις τοποθετήσεις των επιστημόνων για νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας το προσεχές χρονικό διάστημα –ως απόρροια των κυβερνητικών αστοχιών, λαθών και παλινωδιών, με τα μέτρα-ακορντεόν και τις υποχωρήσεις απέναντι στην ιεραρχία της Εκκλησίας–, το Υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στο άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό η ειδική επιτροπή των λοιμωξιολόγων προχώρησε, το απόγευμα της Πέμπτης, σε έκτακτη συνεδρίαση, έπειτα από σχετική προτροπή της αρμόδιας υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως. Όπως αναμενόταν, η επιτροπή επιβεβαίωσε την κυβερνητική απόφαση, καθώς εισηγήθηκε το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την προσεχή Δευτέρα (11 Ιανουαρίου), ακόμα και σε περιοχές όπου τα κρούσματα έχουν οδηγήσει στη λήψη αυστηρότερων περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση των λοιμωξιολόγων δεν ήταν ομόφωνη, καθώς υπήρξαν εντάσεις και επιφυλάξεις για το δια ζώσης άνοιγμα των σχολείων. 

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία ήταν ειλημμένη: πριν από τη συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, το Υπουργείο Παιδείας είχε ήδη ανακοινώσει τη δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών. Η ανακοίνωση του Υπουργείου είναι χαρακτηριστική: 

«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.»

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει το άνοιγμα των σχολείων από τις 2 Ιανουαρίου. Τότε, ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει πως το άνοιγμα των σχολείων θα ακολουθούσε μια περίοδο περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, διάρκειας μιας εβδομάδας. Μάλιστα, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «προσπάθεια μιας εβδομάδας για να ανοίξουν τα σχολεία». 

Σημειώνεται ότι από την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου ξεκινά και η εξ αποστάσεως λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Κυβερνητικό αλαλούμ

Προφανώς, η προοπτική έξαρσης των κρουσμάτων και επιδείνωσης της κατάστασης στα νοσοκομεία δημιούργησε εύλογο προβληματισμό και αναστάτωση στην κυβέρνηση, που αποτυπώθηκε στις δηλώσεις στελεχών της. Μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε το πρωί της Πέμπτης πως τίποτα δεν είναι δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων. 

«Δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα (αύριο) και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της. Η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά. Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα», ήταν η δήλωση της κ. Πελώνη.

Το κυβερνητικό αλαλούμ συνεχίστηκε με το ουσιαστικό «άδειασμα» της κ. Πελώνη από τη νέα υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή. Όπως δήλωσε από τον Alpha, οι φήμες περί μη ανοίγματος των σχολείων δεν ισχύουν, προσθέτοντας ότι τα σχολικά ιδρύματα θα ανοίξουν κανονικά. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα, αιφνιδιαστικά μέτρα και ορατό ενδεχόμενο παράτασης του αυστηρού lockdown.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...