Η επίσκεψη Τσαβούσογλου κρίνει την «αναθέρμανση»

Μοιραστειτε το

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα για την ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη, πριν από τις συναντήσεις του με τον ομόλογό του αλλά και την υποδοχή του από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη -αν και παραδοσιακά στο παρελθόν ακολουθούνταν η αντίθετη διαδρομή. κίνηση που προκαλεί προβληματισμό.

Αυτό που περιμένουν να δουν από την ελληνική πλευρά είναι αν και κατά πόσο θα επιλέξει να ανεβάσει τους τόνους με τις εκεί δηλώσεις του, προκαταλαμβάνοντας το κλίμα. Πάντως η εκτίμηση είναι πως η Τουρκία επιθυμεί μεν μια επικοινωνιακή… ρεβάνς, χωρίς ωστόσο να κόψει οριστικά τις γέφυρες του διαλόγου.

Η επίσκεψη είναι ενδεικτική των επιδιώξεων της Αγκυρας να προωθήσει ένα θέμα, αυτό της «τουρκικής ταυτότητας» της μειονότητας, το οποίο αποτελεί εμμονή του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Η ιδιωτική επίσκεψη, στο πλαίσιο της επίσημης συνάντησής του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια στην Αθήνα την Δευτέρα, έχει αποδέκτες Ελλάδα και ΗΠΑ, λόγω της έντονης στρατιωτικής τους παρουσίας στην περιοχή, αλλά και τους μειονοτικούς που συνεχίζουν ν’ αντιστέκονται στα τουρκικά παιχνίδια στη Θράκη.

Η «ιδιωτική» επίσκεψη του Τσαβούσογλου στη Θράκη, δεν ήταν σχεδιασμένη και προγραμματισμένη από την τουρκική διπλωματία και τέθηκε προς την ελληνική πλευρά -κυριολεκτικά- την τελευταία στιγμή. Εξάλλου δεν συμπληρώθηκε χρονικά ούτε ένας μήνας, από την επίσκεψη στην ίδια περιοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για θέματα μειονοτήτων, Γιαβούζ Σελίμ Κιράν, που συνοδεύτηκε με προκλητικές δηλώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Η επίσκεψη θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την «αναθέρμανση» του διαλόγου ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα. Παρόλα αυτά ο κ. Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις σε επιθετικό τόνο.

«Αν η Ελλάδα μόνο απαιτεί και ποτέ δεν συμβιβάζεται δεν μπορούμε να φθάσουμε σε κοινή κατανόηση. Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου», σημειώνει.

Το πιθανότερο πρόγραμμα

Η τελευταία εκδοχή για το πρόγραμμα του Μ. Τσαβούσολγου την Κυριακή έχει κατά πληροφορίες ως εξής:

Aφιξη στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 10 και έπειτα μετάβαση, οδικώς, στην Κομοτηνή.

Θα ακολουθήσουν:

-Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο

-Επίσκεψη στο μειονοτικό γυμνάσιο Τζελάλ Μπαγιάρ

-Επίσκεψη στο μειονοτικό χωριό Θάμνα Ροδόπης

-Επίσκεψη στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ.

Ο Μ. Τσαβούσογλου θα αναχωρήσει το απόγευμα από Αλεξανδρούπολη για Αθήνα όπου τη Δευτέρα στις 10.30 θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει στις 11.15 η κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αντιδράσεις από τους Πομάκους

Χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων, χαρακτήρισε τον κ. Τσαβούσογλου, «ανεπιθύμητο» γεγονός που ίσως δεν θα πρέπει να θεωρείται άσχετο με την ματαίωση της επίσκεψής του στην ορεινή Ξάνθη και τα Πομακοχώρια. Σε σχετική ανάρτησή τους μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Εμείς όταν πεθαίναμε για αυτά τα εδάφη τουρκικά δεν ξέραμε, τώρα δεν ξέρουμε την μητρική μας γλώσσα. Τις τελευταίες δεκαετίες οι Πομάκοι και οι Ρομά της Θράκης υφίστανται πολιτισμική και γλωσσική πολιτισμική και γλωσσική γενοκτονία από εγκάθετους της Τουρκίας».

Επίσκεψη υπερπαραγωγή

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται στην Ελλάδα με συνοδεία μεγάλης δημοσιογραφικής αποστολής. Μαζί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, εκτός από την τουρκική διπλωματική αποστολή, αναμένεται να συνταξιδεύουν πολλοί δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι. Τα τηλεοπτικά δίκτυα της γειτονικής χώρας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για το ταξίδι του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη αλλά και για τη συνέντευξη Τύπου των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Toυρκίας.

Ο κ. Τσαβούσογλου αναμένεται να φθάσει στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής για το ιδιωτικό δείπνο που θα του παραθέσει ο Νίκος Δένδιας. Το πρωί της Δευτέρας, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα επισκεφθούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση αυτή ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να μεταφέρει το μήνυμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουν την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μαζί με τους διπλωμάτες, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και θα κάνουν δηλώσεις στα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα των δύο χωρών, όπως και στα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων. Μέχρι στιγμής δεν προβλέπεται να γίνουν ερωτήσεις προς τους δύο υπουργούς, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ένταση. Πάντως, και στην Αγκυρα το διπλωματικό «θερμό επεισόδιο» μεταξύ των δύο υπουργών είχε συμβεί κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους, δίχως να τους έχει γίνει οποιαδήποτε ερώτηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναμένεται να αναχωρήσει από την Αθήνα το μεσημέρι της Δευτέρας. Το απόγευμα στην Αγκυρα θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Στις συνομιλίες Δένδια – Tσαβούσογλου αναμένεται να συζητηθεί και η προετοιμασία της πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη – Eρντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, όπως και οι εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...