Η εξέλιξη της πανδημίας: 1.827.387 νεκροί και 83.892.223 κρούσματα – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Επιδημιολογική καταιγίδα σαρώνει τον πλανήτη από τις αρχές του έτους, με την ανθρωπότητα να βιώνει τραγικές καταστάσεις και τους νεκρούς να ξεπερνούν το 1.8 εκατ.

Στη Λατινική Αμερική σε χώρες όπως η Βραζιλία, το Μεξικό, η Κολομβία και η Αργεντινή η επιδημία καταγράφει ραγδαία εξέλιξη, ενώ σε νέο κύκλο έξαρσης εισήλθε η Ευρώπη, με ραγδαία αύξηση των μολύνσεων και με εντονότερα στοιχεία μεταδοτικότητας ξυπνώντας μνήμες από την περασμένη άνοιξη. Μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού, παρουσιάστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο με ποιο επικίνδυνα χαρκτηριστικά και υπάρχει έντονη ανησυχία όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Κλείνει τα σύνορα η Ευρώπη με τη Βρετανία.

Νέο Αρνητικό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων 660.905.

Παρόλο που έχουν ανέβει κατακόρυφα τα κρούσματα, το αισιόδοξο είναι ότι έχει πέσει ο δείκτης θνητότητας στο 2,18% από το 7,5% που ήταν η υψηλότερη τιμή, με τους επιστήμονες να το δικαιολογούν στις καιρικές συνθήκες, ηλικιακά στον μέσο όρο μολυνθέντων που έχει κατέβει και στην καλύτερη φαρμακευτική αγωγή. Αυτό μεταφράζεται σε εκατομμύρια νεκρούς λιγότερους, δεδομένο ότι τα κρούσματα έχουν εκτοξευτεί σε τεράστια νούμερα.

Εκατόμβες θυμάτων, χώρες σε καραντίνα ,κλειστά σύνορα και περιορισμοί στις μετακινήσεις. Το παγκόσμιο υγειονομικό σύστημα δοκιμάζεται πάνω από έντεκα μήνες. Δραματικές στιγμές έζησαν σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία αλλά η κατάσταση παραμένει στο κόκκινο καθώς εισήλθαν στη δεύτερη φάση της πανδημίας και τα στοιχεία που καταγράφονται καθημερινά είναι εφιαλτικά. Πάνω από 21 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 500 χιλιάδες νεκρούς, καταγράφει μέχρι σήμερα η γηραιά ήπειρος. Εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βίωσαν στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην Νέα Υόρκη, που επανέρχεται σε περιοριστικά μέτρα μετά από μια περίοδο ύφεσης, μιας και υπάρχει εκ νέου ραγδαία αύξηση του αριθμού των περιστατικών που ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πλησιάζει τα 20 εκατ.. Η νέα έξαρση κρουσμάτων εκδηλώθηκε στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ αλλά επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα.

Το επίκεντρο της επιδημίας είχε μετατοπιστεί στη Λατινική Αμερική και Καραϊβική , όπου καταγράφονται πάνω από 16 εκατομμύρια περιστατικά και 480 χιλιάδες θύματα και στην Νοτιοανατολική Ασία, με την Ινδία να είναι η δεύτερη χώρα σε περιστατικά στον κόσμο. Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί. Στη Μεγάλη Βρετανία ήδη δόθηκε το πράσινο φως με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer και ξεκίνησε ο εμβολιασμός. Έγκριση έδωσε ο FDA στις ΗΠΑ, καθώς επίσης  οι Καναδάς και Σαουδική Αραβία. Στις 21 Δεκεμβρίου έδωσε έγκριση στο εμβόλιο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός φαρμάκων ΕΜΑ και στα επόμενα 24ωρα ξεκινάει η εμβολιασμός στις χώρες της ΕΕ.

Εφιαλτικό σκηνικό, ξεπέρασαν τα 83 εκατομμύρια κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στο μέτωπο της πανδημίας 1.827.387 άτομα έχουν χάσει την ζωή τους από τις επιπλοκές που δημιουργεί ο covid-19 και 83.892.223 επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο παγκόσμιος Μέσος Όρος θνητότητας είναι στο 2,18%, ενώ έχουμε 229,7 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Επίκεντρο Ευρώπη, Λατινική Αμερική, ΗΠΑ και Ν.Α. Ασία-Έξαρση κρουσμάτων σε Αφρική και Βαλκάνια.

Η επιδημία σαν επιδημιολογικός Αρμαγεδώνας, χτύπησε την Ευρωπαϊκή Ήπειρο, την Ασία και την Αμερική αλλά εξαπλώθηκε με γρήγορους ρυθμούς σε όλο τον πλανήτη, όπου σε 210 χώρες έχουν καταγραφεί πάνω από 82 εκατομμύρια κρούσματα.

Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη και σε χώρες με αδύναμα έως ανύπαρκτα υγειονομικά συστήματα, κοινωνικές ανισότητες όπως στην Αφρική και στην Νότια Αμερική. Αυτό έχει προκαλέσει απρόβλεπτες επιπτώσεις και εξελίξεις, μιας και οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί.

Το επίκεντρο μεταφέρθηκε μετά την Ευρώπη στην Λατινική Αμερική που βιώνει με τη σειρά της μια τραγωδία. 4 χώρες της Λατινικής Αμερικής βρίσκονται στην πρώτη δωδεκάδα περιστατικών μόλυνσης στην παγκόσμια κατάταξη. Στη Βραζιλία που είναι στη δεύτερη θέση σε νεκρούς στην παγκόσμια κατάταξη βιώνουν ακραίες καταστάσεις. Σήμερα καταγράφονται 7.675.973 κρούσματα και 194.976 νεκροί. Η περιοχή του Σάο Πάολο με πάνω από 1.5 εκατ. κρούσματα είναι το επίκεντρο της επιδημιολογικής κρίσης με τις αρχές να θάβουν τους χιλιάδες νεκρούς σε ομαδικούς τάφους. Επίσης τραγικές εικόνες έρχονται από το Περού με 1.015.137 κρούσματα (Λίμα 445.000) και 37.680 νεκρούς, από το Μεξικό με 1.426.094 κρούσματα και 125.807 νεκρούς, ενώ στην  Αργεντινή μετρούν 1.625.514 κρούσματα και 43.245 νεκρούς, καθώς επίσης στην Κολομβία καταγράφονται 1.642.775 κρούσματα και 43.213 νεκροί και στο Εκουαδόρ  καταγράφονται 212.512 κρούσματα και 14.034 νεκροί.

Σημαντική αύξηση κρουσμάτων στη Μέση Ανατολή (ΙσραήλΣαουδική ΑραβίαΗνωμένα Αραβικά Εμιράτα)  και για την Αφρική όπου η πανδημία επιταχύνεται και έχει εισχωρήσει σε ευρεία κλίμακα και καθημερινά η διασπορά της αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Χώρες όπως Νότια Αφρική (με πάνω 1.021.000 κρούσματα),  ΑίγυπτοςΑλγερίαΚαμερούνΜαρόκοΝιγηρία και Σουδάν καταγράφουν μεγάλο αριθμό περιστατικών και βρίσκονται στο μάτι του επιδημιολογικού κυκλώνα. Στην Αφρική λόγω της χαμηλής ποιότητας του υγειονομικού συστήματος και των υποδομών, θεωρείται ότι οι καταγραφές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές διαστάσεις της επιδημίας.

Ιλιγγιώδη η αύξηση των κρουσμάτων στη Ρωσία (3.186.336) που είναι στην τέταρτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, παραμένει σε υψηλές καταγραφές καθημερινά αλλά έχει πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας. Στην Μόσχα έχουν καταγραφεί πάνω από 750.000 κρούσματα.

Καταιγιστική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην Νοτιοανατολική Ασία, όπου η πανδημία σαρώνει την Ινδία η οποία ανέβηκε στην δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με 10.286.709 κρούσματα και 149.018 νεκρούς. Επίσης το Μπαγκλαντές καταγράφει 513.510 κρούσματα και 7.559 νεκρούς, ενώ Πακιστάν καταγράφει σημαντικό αριθμό περιστατικών με 482.178 κρούσματα και 10.176 νεκρούς.

Βρετανία: Εκτός ελέγχου 53.135 κρούσματα και 414 νεκροί

Παραμένει σε έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο ο εφιάλτης της επιδημιολογικής καταιγίδας του νέου κορονοϊού με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη, ξεπερνώντας τα 2,3 εκατ. κρούσματα. Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε έκτακτο lockdown κατηγορίας 4 σε Λονδίνο ΝΑ Αγγλία λόγω έξαρσης και μετάλλαξης του ιού. Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η νέα μορφή είναι πιο δραστική και εξαπλώνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα. Διέκοψαν την σύνδεση με τη Βρετανία πολλές χώρες για να αποφευχθεί η επέκταση του μεταλλαγμένου στελέχους. Ξεκίνησε ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech με πάνω από μισό εκατομμύριο να έχουν εμβολιαστεί.

Ανακοινώθηκαν 414 θάνατοι από τις επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ καταγράφηκε ραγδαία  αύξηση με 53.135 νέα κρούσματα, επιβαρύνοντας περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα. Συνολικά ο απολογισμός είναι 73.512 νεκροί και 2.488.780 κρούσματα.

ΗΠΑ: Πάνω από 20 εκ. κρούσματα & 351 χιλ. νεκροί -Ρεκόρ κρουσμάτων

Συνεχίζεται η έκρηξη κρουσμάτων στις πολιτείες των ΗΠΑ, όπου ξεπέρασαν τα 19 εκατ. και  καταγράφηκε νέο ρεκόρ ημερησίων περιστατικών πάνω από 250 χιλιάδες. Νέα έκρηξη ημερήσιων θανάτων, με πάνω από 2.200 νεκρούς. Σε ασφυξία τα νοσοκομεία δέχονται καθημερινά δεκάδες χιλιάδες ασθενείς. Ξεκίνησε ο εμβολιασμός μετά την έγκριση του εμβολίου της pfizer, από τον FDA.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στις ΗΠΑ είναι στα 20.445.654 μέχρις ώρας και 354.215 οι νεκροί συνολικά.

Έκτακτα μέτρα σε πολιτείες όπως Καλιφόρνια, η Φλόριντα, η Νέα Υόρκη και το Τέξας που βρίσκονται στο μάτι της επιδημιολογικής καταιγίδας. Μόνο στο Λος Άντζελες έχουν καταγραφεί 581.519 κρούσματα και στο Μαϊάμι της Φλόριντα 267.255 κρούσματα. Πάνω από 113.000 ασθενείς COVID νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο υγείας.

Γαλλία: 11.395 νέα κρούσματα και 146 νεκρούς

Στη Γαλλία που βίωσε ένα εφιάλτη με μεγάλες απώλειες, η κατάσταση μπήκε σε ύφεση και για μεγάλο διάστημα είχε αποκλιμακωθεί η επιδημιολογική κρίση. Όμως η κατάσταση άλλαξε με το δεύτερο κύμα και τα κρούσματα εκτινάχθηκαν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η Γαλλία πέρασε στην τέταρτη θέση κρουσμάτων στην παγκόσμια κατάταξη.

Γενικό lockdown στη Γαλλία έχει ανακοινώσει  ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όπου ο ίδιος βρέθηκε θετικός και αναρρώνει στην κατοικία του. Ξεκινάνε από  αύριο οι εμβολιασμοί.

Σήμερα  καταγράφηκαν 146 θάνατοι και ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τις επιπλοκές του covid-19, ανέβηκε στους 64.632. Έκρηξη μολύνσεων με 3.093 κρούσματα, που ανέβασαν το συνολικό αριθμό στα 2.620.425. Επίσης 2.675 ασθενείς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ.

Ιταλία: Εφιάλτης  ξεπέρασε τους 70χιλ νεκρούς και 2 εκατ. κρούσματα

Η Ιταλία πέρασε μια δραματική κατάσταση βιώνοντας μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην ιστορίας της. Μια ασύλληπτη εθνική τραγωδία. Όμως η επιδημία μετά τη φάση σταδιακής ύφεσης, πέρασε στο δεύτερο κύμα, το οποίο είναι πιο επιθετικό και πλέον η ανησυχία για μια νέα τραγωδία έχει κινητοποιήσει τις υγειονομικές αρχές και η χώρα μπαίνει από αύριο σε lockdown  Εικόνες κατάρρευσης στα νοσοκομεία που αδυνατούν να απορροφήσουν τους τεράστιους αριθμούς ασθενών.

Μια ακόμη «μαύρη ημέρα» μιας και ανακοινώθηκαν 659 νεκροί ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 74.159, ενώ καταγράφηκαν 11.212 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνοντας το συνολικό αριθμό στα 2.107.166. Για μια ακόμη ημέρα καταγράφεται σημαντικός αριθμός κρουσμάτων, παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί. 2.549 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Ο Μέσος Όρος θνητότητας στην Ιταλία κυμαίνεται στο 3,53%.

Ισπανία: Σε σταθερή τροχιά 

Μια δύσκολη κατάσταση βίωσε η Ισπανία αλλά από τα τελευταία στοιχεία έχει εισέλθει σε μια δεύτερη φάση της πανδημίας με έντονα στοιχεία. Ο εφιάλτης επέστρεψε στην Ιβηρική χερσόνησο, ενώ τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται υποχώρηση της έντασης των μολύνσεων και σταθεροποίηση. Όμως ο πρωθυπουργός Σάντσεθ, δήλωσε έντονη ανησυχία για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων στην Ισπανία έφτασε τα 50.837  ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα διαμορφώθηκαν στα 1.936.718. Ανακοινώθηκαν 320 θάνατοι, ενώ καταγράφηκαν 11.985 κρούσματα, σταθερά σε σχέση με τις προηγούμενες καταγραφές περιστατικών. Ο μέσος όρος θνητότητας είναι στο 2,64%.

Η φονική καταιγίδα του κορονοϊού στην Ιβηρική χερσόνησο χτύπησε και την Πορτογαλία, που μπήκε σε lockdown, με 6.830 νεκρούς και 406.051 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ελλάδα: 50 νεκροί, 438  διασωληνωμένοι, 932 κρούσματα

Σε έξαρση η επιδημιολογική κρίση, με το δεύτερο κύμα να έχει οδηγήσει το υγειονομικό σύστημα στα όρια του, με μεγάλες απώλειες, μιας και ο σχεδιασμός ελέγχου της διασποράς απέτυχε, σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της Άνοιξης. Το ανεξέλεγκτο άνοιγμα των συνόρων την θερινή σεζόν και η καθυστέρηση λήψης μέτρων έφεραν τη χώρα να σκαρφαλώνει την παγκόσμια λίστα και να καταγράφει καθημερινά αλματώδη ποσοστά, μολύνσεων, θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών.

Μέχρι τις 6 το πρωί της 7ης Ιανουαρίου 2021 η χώρα βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς περιοριστικών μέτρων ενώ σε καθεστώς σκληρού lockdown ,τέθηκαν Δυτική Αττική και Κοζάνη. Ξεκινάει από αύριο ο εμβολιασμός.

50 νεκροί, 438 διασωληνωμένοι και 932 κρούσματα είναι ο τελευταίος ημερήσιος απολογισμός. Συνολικά έχουν καταλήξει  4.838  άτομα ενώ έχουν καταγραφεί 138.850 κρούσματα.

449 νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού και 3,44% ποσοστό θνητότητας (κρούσματα/νεκροί).

Η ακτινογραφία του COVID-19 σε όλο τον πλανήτη

Η Ελλάδα με 135.931 κρούσματα βρίσκεται στην 61 η θέση.

Στην αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), Το Μεξικό(8,84%) έχει το υψηλότερο ποσοστό, ακολουθούν:

Εκουαδόρ (6,65%), Βολιβία(5.85%), Κίνα(5,43%),Ιράν (4,53%), Ιταλία (3,53%), Ινδονησία (3,15%), Ηνωμένο Βασίλειο (3 %), Βέλγιο(3 %), Χιλή(2.79%), Καναδάς (2,71%), Αργεντινή(2,69%), Νότια Αφρική (2,68%), Ισπανία (2,64%),  Βραζιλία (2,59)%, Γαλλία (2,46%).

Χαμηλότερα ποσοστά: Ισραήλ (0,81%), Ιορδανία(1,3%), Νότια Κορέα(1,41%), Ινδία (1,44%), Ολλανδία (1,46%), Τσεχία (1,63%), Αυστρία(1,65%), Πορτογαλία(1,65%), Μαρόκο (1,67%), Ουκρανία (1.73%), ΗΠΑ (1,73%), Ρωσία(1,79%), Σαουδική Αραβία (1,79%), Γερμανία (1,89%), Σουηδία(1,97%).

Επίσης Αυστραλία (3.21%), και Περού (3,71%).

Στην Ελλάδα το ποσοστό θνητότητας κυμαίνεται στο  3,45%.

Αναλογία νεκρών ανά εκατομμύριο πληθυσμού στις πρώτες θέσεις

Βέλγιο 1.681, Σλοβενία 1.297, Βοσνία 1.238, Ιταλία 1.227, Σκόπια 1.201, Περού 1.135, Ισπανία 1.086, Μαυροβούνιο 1.086, Ηνωμένο Βασίλειο 1.080, Βουλγαρία 1.094, ΗΠΑ 1.067, Τσεχία 1.093, Γαλλία 989, Αργεντινή 953, Μεξικό 971, Αρμενία 953, Ουγγαρία 1.002, Βραζιλία 914, Κροατία 958, Παναμάς 925, Χιλή 865, Ελβετία 880, Σουηδία 861, Κολομβία 845,  Εκουαδόρ 789, Ρουμανία 822, Βολιβία 780, Λουξεμβούργο 789, Μολδαβία 741, Πολωνία 755, Ιράν 653, Αυστρία 689, Πορτογαλία 678, Ολλανδία 666,  Γεωργία 634, Νότια Αφρική 477, Ιρλανδία 451, Κόστα Ρίκα 427, Ουκρανία 428, Αλβανία 411, Καναδάς 412, Ρωσία 394, Γερμανία 407, Τυνησία 394, Ιορδανία 374, Ισραήλ 363, Σερβία 368, Ιράκ 315, Ονδούρα 315, Παραγουάη 315, Ομάν 290, Γουατεμάλα 266, Τουρκία 246.

Χαμηλότερα ποσοστά 

Κίνα 3, Σιγκαπούρη 5, Νιγηρία 6, Μαλαισία 14, Αιθιοπία 16, Νότια Κορέα 18, Ιαπωνία 26, Αυστραλία 35, Πακιστάν 46, Μπαγκλαντές 46, Αφγανιστάν 56, Νεπάλ 63, Αίγυπτος 74, Ινδονησία 81, Φιλιππίνες 84, Κατάρ 87, Ινδία 107, Σαουδική Αραβία 177.

Στην Ελλάδα η αναλογία είναι 455 νεκροί/εκατομμύριο κατοίκων.

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα