Η Ελλάδα και ο κόσμος υποδέχονται το 2021 με την ευχή να είναι μια καλύτερη χρονιά

Μοιραστειτε το

Με το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη να παραμένει καθηλωμένο στη στενωπό του κορωνοϊού και των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών που δημιούργησε, αλλά και με το εμβόλιο να δίνει ελπίδες για απαλλαγή από τα δεινά που άφησε πίσω της η πανδημία τη χρονιά που μας πέρασε, η χώρα μας αλλά και ολόκληρος ο κόσμος υποδέχονται το 2021, ελπίζοντας σε ένα καλύτερο αύριο.

Κατά γενική ομολογία, το 2020 δεν ήταν απλώς μια δύσκολη χρονιά. Ήταν ένας περίεργος χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε ιδιαίτερα από τον Covid 19. Αυστηρά μέτρα, αυτοπεριορισμός, καθολικός εγκλεισμός, μοναξιά δημιούργησαν ένα «εκρηκτικό» μείγμα με ιδιαίτερα σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογία και κυρίως στην ψυχική υγεία των ανθρώπων.

Ειδικότερα, η Ελλάδα βρέθηκε να δοκιμάζεται σε πολλαπλά επίπεδα: Η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που ξέσπασε στα τέλη Φεβρουαρίου σε Έβρο, Χίο και Μυτιλήνη σε συνδυασμό με την κλιμακούμενη – κατά την πάροδο των μηνών που ακολουθήσαν – τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο οδήγησε πολλές φορές τη χώρα μας να βρίσκεται επί ξυρού ακμής.

Η χώρα μας έζησε, δίχως αμφιβολία, μια τριπλή περικύκλωση: Το πρώτο στάδιο ήταν το προσφυγικό – μεταναστευτικό, σχεδόν ταυτόχρονα ήρθε το δεύτερο στάδιο με τις δυσκολίες του κορωνοϊού και τα συνακόλουθα lockdown.

Ακολούθησε το τρίτο στάδιο, με την Τουρκία να εμφανίζεται απειλητική σε κάθε της κίνηση, σε κάθε δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που προέβαλλε σε κάθε δυνατή ευκαιρία τα αναθεωρητικά ιδεώδη μιας χώρας που προσπαθούσε να κρύψει τα σοβαρά προβλήματά της (οικονομία, ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα κλπ.) υπό το «μανδύα» των εφορμήσεων και των εξόδων του Oruc Reis, του Barbaros και του Yavuz στην κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αυτό το τρίπτυχο, με αιχμή την πανδημία του κορωνοϊού, είχε σοβαρό αντίκτυπο στην Οικονομία. Επιχειρήσεις έβαλαν «λουκέτο», ο εμπορικός και παραγωγικός ιστός της χώρας «πάγωσε» τόσο κατά το πρώτο όσο και κατά το δεύτερο lockdown, η Παιδεία «συμπιέστηκε» με απίστευτη δυσκολία σε οθόνες υπολογιστών και tablet. To 2020 η Ελλάδα τερμάτισε κουρασμένη αλλά και μουδιασμένη, ζώντας με το κουράγιο του φόβου που προκάλεσε η οικονομική ύφεση.

Όμως, όπως και στο μύθο με το κουτί της Πανδώρας, έτσι και στην πραγματικότητα μετά το φόβο, η ανθρώπινη ύπαρξη αναζητά πάντοτε αποκούμπι την ελπίδα. Την ελπίδα μιας καλύτερης και πιο φωτεινής χρονιάς. Είναι αυτή η ελπίδα για την οποία μίλησε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μέσα σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και το εμβόλιο που, όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνιστά μια «ασπίδα» έναντι της πανδημίας.

Ωστόσο, το 2021 δεν πρέπει να είναι μια χαμένη χρονιά και είναι αυτό ακριβώς στο οποίο ελπίζει ο κόσμος. Είναι αυτό που επισήμανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας: «Να μην γίνει η απώλεια συνήθεια σε αυτόν τον τόπο».

Είναι η χρονιά που καθίσταται επιτακτική η ανάγκη «να πάρουμε τις ζωές μας πίσω», όπως υπογράμμισε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

Στο λυκαυγές του 2021 έχουμε ανάγκη να χαμογελάσουμε. Έχουμε ανάγκη να πάψουμε να φοβόμαστε, έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε και να ελπίζουμε σε μια καλύτερη περίοδο. Τώρα, περισσοτερο από ποτέ άλλοτε.

Με αυτές τις σκέψεις, το CNN Greece εύχεται σε όλους τους αναγνώστες του μια καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και ασφάλεια πάνω απ’ όλα.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από Έλληνες – «Αρπάζουν τις περιουσίες μας»

Χειμάρρα: Σοβαρές καταγγελίες από μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας...

Ράγισαν καρδιές στην κηδεία του αστυνομικού που πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδερφό του

Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο «αντίο» στον 25χρονο αστυνομικό ο...

Κακοκαιρία Ιανός: Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Κεφαλονιά – Θάφτηκαν σπίτια και αυτοκίνητα

Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πολλά...