«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πάντα το καλό παιδί, χάσαμε τη μισή Κύπρο, δεν θα χάσουμε άλλο έδαφος» -Ο βραβευμένος ζωγράφος Πανίκος Παναγής-Χατζηδάκης στο iefimerida | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ | iefimerida.gr

Μοιραστειτε το

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πάντοτε το καλό παιδί. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, δεν θα χάσουμε άλλο έδαφος», λέει στο iefimerida.gr ο Πανίκος Παναγής–Χατζηδάκης –και αποκαλύπτει για πρώτη φορά τρία ιστορικά έργα του με αφορμή τον εορτασμό των 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδας.

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του Ιστορικό, αφού μέσα από τα έργα του αποτυπώνεται η ιστορία αιώνων της Ελλάδας και της Κύπρου. Οι πίνακες του κοσμούν 17 μουσεία και εθνικές πινακοθήκες ξένων χωρών, μία βασιλική συλλογή και πολλές ιδιωτικές συλλογές συλλεκτών ανά τον κόσμο.

Ο βραβευμένος δυο φορές ως «artist of the world», Πανίκος Παναγής –Χατζηδάκης, με αφορμή την έκθεση που ετοιμάζει για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδας, μίλησε στο iefimerida.gr για το νέο του εγχείρημα αλλά και την τουρκική προκλητικότητα που απειλεί να διαταράξει τις ισορροπίες στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν φασαρία στη Μεσόγειο

Ο γνωστός καλλιτέχνης, γεννημένος στην πολύπαθη Αμμόχωστο, που προσφάτως αποτέλεσε πεδίο διπλωματικής αντιπαράθεσης στη σκιά των εκλογών στα Κατεχόμενα, με ρίζες από την Κρήτη, δεν κρύβει την ανησυχία του για τα όσα συμβαίνουν στη γειτονιά μας. «Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι να κάνουν φασαρία στη Μεσόγειο για να αποκομίσουν κέρδος. Έδαφος, θάλασσα και δικαιώματα. Έχουμε, δυστυχώς, κακούς γείτονες. Η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι πάντοτε το καλό παιδί. Η κατάσταση απαιτεί προσοχή, καλή διπλωματία και ευελιξία στο πλαίσιο προστασίας των ελληνικών συμφερόντων. Δε σηκώνει άλλη οπισθοχώρηση. Χάσαμε τη μισή Κύπρο, δε θα χάσουμε άλλο έδαφος», αναφέρει ο κ. Παναγής- Χατζηδάκης.

Μεγάλα συμφέροντα στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου

Η επιθετική στάση που κρατά η Τουρκία το τελευταίο διάστημα τον κάνει απαισιόδοξο για το μέλλον. «Δεν περιμένω καλύτερες μέρες», λέει με νόημα. «Η επιθετικότητα της Τουρκίας και τα στρατηγικά «παιχνίδια» κάτω από το τραπέζι θα διατηρηθούν γιατί υπάρχουν συμφέροντα. Τίποτα δε γίνεται χωρίς συμφέρον και χωρίς συμμαχίες. Η Τουρκία έχει «πλάτες» γι’ αυτό άλλωστε συνεχίζουν να μας εκβιάζουν και μας απειλούν. Η επιθετικότητα της διατηρείται γιατί στο παρασκήνιο εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Ευρωπαίων, όπως των Γερμανών κ.α. Είναι μία από τις μεγαλύτερες χώρες σε κατασκευή και εξαγωγή όπλων. Είναι μεγάλα τα οικονομικά συμφέροντα που διακυβεύονται», σχολιάζει ο γνωστός καλλιτέχνης που έχει ζωγραφίσει την ελληνική ιστορία όσο κανείς άλλος με πάνω από 100 πίνακες που έχουν ως θέμα τους μάχες και ναυμαχίες, ενώ έργα του κοσμούν το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάμεσα σ’ αυτά η Φρεγάτα Ύδρα και το Υποβρύχιο Παπανικολής.

«Ο Τούρκος αυτά που λέει τα πράττει και έχει πλάνο»

«Ο Ερντογάν αντιπροσωπεύει αυτή τη στιγμή τον ισλαμικό κόσμο και θέλει να τους βάλει όλους κάτω από την «ομπρέλα» του και να δημιουργήσει τη μεγάλη οθωμανική αυτοκρατορία. Προσπαθεί να δείξει ισχύ με «κρυφές» συμμαχίες. Εξυπηρετείται απ’ αυτή την επιθετικότητα και θα τραβήξει το σχοινί. Απέναντι σ’ αυτή την προκλητικότητα εμείς οι Έλληνες πρέπει να μείνουμε μονοιασμένοι, να αξιοποιήσουμε το διεθνές λόμπι, την καλή σχέση με την Αμερική, τον ρόλο μας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η κατάσταση απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και μεγάλη προσοχή», τονίζει ο κ. Παναγής- Χατζηδάκης.

Η έκθεση για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδας

Την περίοδο αυτή ο βραβευμένος καλλιτέχνης εργάζεται πυρετωδώς στο ατελιέ του για την ολοκλήρωση 30 συνολικά πινάκων που απεικονίζουν μάχες και ναυμαχίες της ελληνικής ιστορίες. Κάποιες απ’ αυτές θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά ενώ κάποιες άλλες συλλαμβάνονται με έναν ξεχωριστό και πρωτότυπο τρόπο.

«Ζωγραφίζω την ελληνική επανάσταση. Τριάντα μοναδικά, ξεχωριστά έργα δοσμένα κάτω από μια άλλη οπτική ματιά. Αποτελούν μέρος της ιστορίας της Ελλάδος και καλύπτουν όλο το φάσμα της επανάστασης. Η προσέγγιση μου γίνεται μέσα από ιστορικές αναφορές και ντοκουμέντα τα οποία θα δείξουμε για πρώτη φορά στον καμβά. Κάποια από τα έργα, που θα εκτεθούν τον Μάρτιο του 2021, είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο», σημειώνει ο Κύπριος ζωγράφος που προβάλλει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα με την έκθεση για τη συμπλήρωση 200 ετών από την απελευθέρωση της Ελλάδος ο κ. Παναγής- Χατζηδάκης θα παρουσιάσει και άλλη μία μεγάλη συλλογή του για τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική συμμαχία που αριθμεί 250 έργα. «Αγαπώ την Ελλάδα όσο κανείς άλλος και σε κάθε έργο μου για την ιστορία της δίνω την ψυχή μου», καταλήγει.

Πηγή
Author: Ειρήνη Χατζόγλου

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα