Η ΕΕ δίνει 2,4 δισ. ευρώ στην Τουρκία με τη συναίνεση Ελλάδας-Κύπρου | newsbreak

Μοιραστειτε το

Σοβαρά εκτεθειμένη βρίσκεται η κυβέρνηση μετά τις καταγγελίες του καθηγητή και πρώην ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, ότι η Ελλάδα, όπως και η Κύπρος ενέκριναν σε πρώτη φάση στις 9 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, το σχέδιο του νέου προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2021, στο οποίο η τουρκόφιλη γερμανική προεδρία φρόντισε να ακουμπήσει στα πόδια του Ερντογάν ζεστό κοινοτικό χρήμα.

Εμφανίζεται έτσι το παράδοξο, την ώρα που η… Ένωση ετοιμάζεται (;) στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24/25 Σεπτεμβρίου να ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας, να σπεύδει από την άλλη πλευρά να ενισχύσει τη χρηματοδότηση της Άγκυρας, με την Αθήνα και την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην αξιοποιεί ούτε καν την απειλή του «βέτο»!

Σύμφωνα με τον Ν. Μαριά, προέδρου συν τοις άλλοις του κόμματος «Ελλάδα – Ο άλλος δρόμος», η Τουρκία αναμένεται να πάρει τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια της περίφημης προενταξιακής βοήθειας που για το 2021 ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, καθώς και τουλάχιστον ακόμα 500.000.000 ευρώ από τα κονδύλια για τη μετανάστευση!

Πρόκειται για ξεκάθαρη συμπαιγνία και χαρακτηριστικό υπόδειγμα διγλωσσίας, με συμμετοχή και των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, δεδομένου ότι οι αποφάσεις για χρηματοδότηση της Τουρκίας μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. εγκρίνονται με ομοφωνία.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο Νότης Μαριάς, η παραπληροφόρηση της ελληνικής κοινής γνώμης συνεχίζεται χωρίς αιδώ, μιας και η αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα παρουσιάστηκε από ελληνικής πλευράς ως δήθεν βήμα καλής θέλησης της Τουρκίας και ως υποχώρηση Ερντογάν ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Άγκυρας, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο Ερντογάν γι’ άλλη μια φορά «τα πήρε χοντρά», προκειμένου να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος.

Το ίδιο επαναλήφθηκε άλλωστε και στις αρχές Ιουλίου, όταν ο Ερντογάν κράτησε το Oruc Reis  στον ναύσταθμο, καθώς στις 10 Ιουλίου η Ε.Ε. του έδωσε 485.000.000 ευρώ για το Προσφυγικό. Το πακέτο περιλαμβάνει χαμηλότοκα δάνεια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συν το δικαίωμα συμμετοχής των τουρκικών εταιριών σε διαγωνισμούς που θα προκύψουν για τα έργα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και αδασμολόγητη εισαγωγή τουρκικών προϊόντων.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

Πηγή
Author: Ιωάννα

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα