Η δημοσκοπική εικόνα των δημάρχων Αθήνας- Θεσσαλονίκης – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Ενδιαφέρουσα και αποκαλυπτική είναι η δημοσκοπική εικόνα που αποτυπώνεται σε έρευνα της εταιρίας MRB, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 27 Νοεμβρίου -11 Δεκεμβρίου 2020.

Η συγκεκριμένη έρευνα που αφορούσε την ευρύτερη εικόνα του πολιτικού συστήματος, ερεύνησε μεταξύ άλλων και την εικόνα στην κοινωνία, των δημάρχων στους δυο κορυφαίους δήμους της χώρας, σε Αθήνα και  Θεσσαλονίκη.

Η έρευνα έδειξε δυο αντιδιαμέτρου εικόνες, μια εικόνα πολιτικής κατάρρευσης του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και μια εξισορροπημένη εικόνα του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Ο δήμαρχος Αθηναίων στην έρευνα συνεχίζει να έχει υψηλές απώλειες στα ποσοστά δημοφιλίας και θετικής αποδοχής , σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Ιουνίου 2020 διευρύνοντας την κακή εικόνα που έχουν σχηματίσει μετά από ένα χρόνο θητείας, οι δημότες Αθηνών και η κοινωνία ευρύτερα.

Συγκεκριμένα το 42,6% των ερωτηθέντων έχει κακή γνώμη για το έργο και την εικόνα του κ. Μπακογιάννη και μόλις το 32,5% έχει θετική γνώμη. Ένα 17,5% επέλεξε να μην απαντήσει ή δεν έχει γνώμη στο ερώτημα. Να θυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2019 , ο δήμαρχος Αθηναίων έλαβε τον πρώτο γύρο ποσοστό 42,65% και στο δεύτερο γύρο 65,25%. Είναι φανερό ότι έχει υποχωρήσει τόσο στο ευρύτερο εκλογικό σώμα , όσο και στους ψηφοφόρους που εξαρχής τάχθηκαν στο πλευρό του.

Φαίνεται ότι το φιάσκο του Μεγάλου Περίπατου αλλά και άλλα ζητήματα, όπως προκλητικές συμπεριφορές στελεχών, έχουν τσαλακώσει την εικόνα του νέου δημάρχου που εκλέχθηκε έχοντας βάλει ψηλά τον πήχη. Παρόλη την επικοινωνιακή καταιγίδα φαίνεται ότι η κοινωνία δεν επηρεάζεται στην κρίση της και κρίνει με αυτά που δια ζώσης βιώνει. Τα προβλήματα της Αθήνας παραμένουν και η καθημερινότητα δεν έχει αλλάξει.

Αντίθετη η εικόνα στη Θεσσαλονίκη. Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας που εκλέχθηκε δήμαρχος με χαμηλό ποσοστό και μετά από μια ευρύτερη συνεργασία με συνυποψηφίους του κέρδισε το δημαρχιακό θώκο, δείχνει να κερδίζει σταθερά την εκτίμηση των πολιτών και μάλιστα σε μια χρονική συγκυρία όπου η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο της επιδημιολογικής καταιγίδας, με σοβαρά προβλήματα και σημαντικές απώλειες.

Ισορροπημένη η εικόνα με τις αρνητικές γνώμες να υπερτερούν αλλά να έχουν μειωθεί σημαντικά από την προηγούμενη έρευνα. Στο 24,2% η θετική αποδοχή του δημάρχου, ενώ το 29,5% έχει αρνητική γνώμη. Οι αρνητικές γνώμες έπεσαν 6 μονάδες , ενώ οι θετικές 3. Μόλις 14,9% είχε λάβει τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών το 2019, ο κ. Ζέρβας και σήμερα ένα χρόνο μετά έχει καταφέρει να κερδίσει σημαντικά οφέλη καταγράφοντας 10 μονάδες παραπάνω θετικές γνώμες από την εκλογική του βάση, σε μια δύσκολη χρονική στιγμή.

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα