Η δίωξη του Ναβάλνι ως ευκαιρία για αντιρωσική πολιτική

Μοιραστειτε το

Το σκηνικό έντασης και διχασμού που έχει διαμορφωθεί στη Ρωσία λόγω της παρα-τεταμένης κράτησης του Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά και της άγριας καταστολής των διαδηλώσεων υπέρ του, «συγκίνησε» ιδιαίτερα τις φωνές εντός της Ε.Ε. που θέλουν να εμποδίσουν (τάχα ως τιμωρία) τον αγωγό Nordstream II. ● Δεν ακολουθεί, προς στιγμήν, η Γερμανία.

Nέο αντι-πουτινικό «ραντεβού στους δρόμους» ανακοίνωσε χτες για την ερχόμενη Κυριακή 31 Ιανουαρίου ο εκπρόσωπος του Αλεξέι Ναβάλνι, ο Λεονίντ Βολκόφ. Ως γνωστόν, στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν το περασμένο Σάββατο 23/1 σε περισσότερες από 90 ρωσικές πόλεις συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του φυλακισμένου Ρώσου πολιτικού, που αψήφησαν τις κυβερνητικές προειδοποιήσεις, τις απαγορεύσεις λόγω κορονοϊού και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για να ζητήσουν την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι: ο Πούτιν αντέδρασε διατάζοντας μαζικές συλλήψεις, που τελικά ξεπέρασαν τις 3.300, εκ των οποίων οι 1.320 έγιναν στη Μόσχα (όπου σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 30.000) και άλλες 490 στην Αγία Πετρούπολη.

Πρόκειται για αριθμό συλλήψεων-ρεκόρ για τη μετασοβιετική περίοδο, ενώ έπεσε και αρκετό ξύλο από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό μιας διαδηλώτριας, της Μαρία Γιούντινα, στην Αγία Πετρούπολη και τον ελαφρύτερο τραυματισμό δεκάδων άλλων: μάλιστα η εισαγγελία της Πετρούπολης διέταξε έρευνα για αστυνομικές βιαιοπραγίες, μετά και τη δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει άνδρες των ρωσικών ΜΑΤ να κλοτσούν βάρβαρα τη Γιούντινα, με αποτέλεσμα αυτή να βρεθεί στην εντατική.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η άγρια καταστολή των διαδηλώσεων και η συνεχιζόμενη κράτηση του Ναβάλνι καταδικάστηκαν από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολιτικοί ζητούν μάλιστα την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, θέτοντας ξανά στο στόχαστρο για «τιμωρία» –κατά διαβολική σύμπτωση…– τον στρατηγικής σημασίας υπό κατασκευήν αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nordstream II, τον οποίο θέλουν πάση θυσία να σταματήσουν οι ΗΠΑ και οι παραδοσιακά αντι-Ρώσοι σύμμαχοί τους στη Ευρώπη. Η προσπάθεια αυτή για επιβολή επιπλέον κυρώσεων ήταν πασιφανής στη χτεσινή τηλεσύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., όπου η Πολωνία, η Ρουμανία και οι τρεις βαλτικές χώρες εμφανίστηκαν αποφασισμένες να πιέσουν για τον «εκτροχιασμό» του υποθαλάσσιου αγωγού.

Στο ψυχροπολεμικό αυτό παιχνίδι μπήκε προχτές και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που παραμένει η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο: ο Βέμπερ χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις μαζικές συλλήψεις και τόνισε πως «η Ε.Ε. πρέπει να χτυπήσει το σύστημα Πούτιν εκεί όπου πραγματικά πονάει – και το σημείο αυτό είναι τα χρήματα», ζητώντας από τους ΥΠΕΞ να κόψουν τις οικονομικές συναλλαγές «από τον εσωτερικό κύκλο [των ανθρώπων] του Πούτιν» και να απειλήσουν ευθέως τον Ρώσο ηγέτη με τερματισμό των έργων του στρατηγικού αγωγού.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ενωση έχει ήδη επιβάλει πολλαπλές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, όπως επίσης και κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους κοντά στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως απάντηση στη δηλητηρίαση του Ναβάλνι τον Αύγουστο.

Ομως το Βερολίνο δεν μοιάζει διατεθειμένο, για την ώρα τουλάχιστον, να (υπ)ακούσει στις υπερατλαντικές «σειρήνες». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας απέφυγε προσεκτικά και χτες να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για έξτρα κυρώσεις, πέρα από τη γενικόλογη απαίτηση για άμεση απελευθέρωση των διαδηλωτών, ενώ και η Γαλλία κρατάει κλειστά τα χαρτιά της.

Ετσι, το μόνο που αποφασίστηκε τελικά είναι πως ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ θα ταξιδέψει στη Μόσχα για να μεταφέρει στον Πούτιν την ευρωπαϊκή δυσφορία και η Ε.Ε. «θα προχωρήσει προς το παρόν σε μια βήμα προς βήμα προσέγγιση με το Κρεμλίνο», σύμφωνα με ανώνυμες δηλώσεις δύο διπλωματών στο Reuters.

Πηγή
Author: Γιώργος Τσιάρας

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...