Η Γκρέτα Τούνμπεργκ έγινε 18 ετών και το έκανε γνωστό με ένα αλλοπρόσαλλο tweet

Μοιραστειτε το

Τα 18α γενέθλιά της γιόρτασε την Κυριακή η διάσημη Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ και θέλησε να μοιραστεί με τους υποστηρικτές της τον… ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο αποφάσισε να τα γιορτάσει. 

«Απόψε θα με βρείτε στην τοπική παμπ να αποκαλύπτω όλα τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τη συνωμοσία για το κλίμα και την σχολική απεργία και τους δαιμόνιους χειριστές μου οι οποίοι δεν μπορούν πια να με ελέγξουν! Επιτέλους είμαι ελεύθερη!», έγραψε στο Twitter.

Την ίδια μέρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Sunday Times με αφορμή αυτό το ηλικιακό ορόσημο, η νεαρή Σουηδέζα δήλωσε ότι αν και η ίδια έχει επιλέξει έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής, δεν επικρίνει όσους ακολουθούν ένα λιγότερο «φιλικό προς το περιβάλλον» lifestyle.

Ερωτηθείσα για τις διασημότητες που κάνουν κήρυγμα για το κλίμα, και την ίδια στιγμή ταξιδεύουν παντού με αεροπλάνα, αποφεύγει να τους επικρίνει αλλά τους προειδοποιεί ότι αυτή η στάση εγκυμονεί κινδύνους: «Δεν με νοιάζει. Δεν θα πω σε κανέναν τι να κάνει. Όμως υπάρχει κίνδυνος όταν μιλάς ανοιχτά για αυτά τα πράγματα και δεν εφαρμόζεις στη ζωή σου όσα κηρύττεις, να δεχθείς αρνητικά σχόλια και να μην παίρνουν σοβαρά όσα λες».

Η ίδια είναι βίγκαν, δεν αγοράζει καινούργια ρούχα και ταξιδεύει μόνο με πλοίο.

Σύμφωνα με μελέτες, η αποφυγή αεροπορικών ταξιδιών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να μειώσει κανείς το αποτύπωμα άνθρακά του. Ο πιο δραστικός πάντως, θα ήταν να αποφασίσει κάποιος να μην κάνει παιδιά.

Όμως η Τούνμπεργκ σε καμία περίπτωση δεν θα έλεγε σε κάποιον ότι είναι λάθος να γίνει κάποιος γονιός:

«Δεν νομίζω ότι είναι εγωιστικό να κάνει κανείς παιδιά. Δεν είναι οι άνθρωποι το πρόβλημα, το πρόβλημα είναι η συμπεριφορά τους», τονίζει.

Αν και η ζωή της απέχει πολύ από εκείνον των περισσότερων εφήβων σε δυτικές χώρες, η ίδια δεν αισθάνεται ότι χάνει πράγματα. Αναφορικά με τα ρούχα, εξηγεί:

«Στην χειρότερη περίπτωση, θα αγοράσω ρούχα από δεύτερο χέρι. Όμως δεν χρειάζομαι καινούρια ρούχα. Ξέρω άτομα που έχουν πολλά ρούχα, και μπορώ να τους ζητήσω να μου δανείσουν κάτι ή να μου χαρίσουν κάτι που δεν χρειάζονται πια. Δεν χρειάζομαι ταξίδια στην Ταϊλάνδη για να είμαι ευτυχισμένη. Δεν χρειάζεται να αγοράζω ρούχα που δεν έχω ανάγκη, έτσι δεν το βλέπω ως θυσία».

Η Τούνμπεργκ, που κάποτε είχε δεχθεί από τον Ντόναλντ Τραμπ την ειρωνική συμβουλή «να χαλαρώσει» (και του είχε «απαντήσει» ανάλογα μετά από μήνες) τονίζει ότι το πάθος της και η ανησυχία της για το κλίμα δεν ρίχνουν το ηθικό της. «Δεν κάνω εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί το μέλλον, δεν βλέπω κάποια χρησιμότητα σε αυτό. Από τη στιγμή που κάποιος κάνει ό,τι μπορεί, δεν πρέπει να αφήνει τον εαυτό του να θλίβεται ούτε να αγχώνεται».

Στην ερώτηση ποιο θα ήταν το ιδανικό δώρο γενεθλίων για εκείνη, η 18χρονα απαντά κατευθείαν, χωρίς να το σκεφτεί: Μια υπόσχεση απ’ όλους ότι θα κάνουν ότι μπορούν για τον πλανήτη. Όταν όμως ο δημοσιογράφος επέμεινε να διαλέξει κάτι πιο… ρεαλιστικό, εκείνη απαντά τελικά ότι θα ήθελε καινούργια φώτα για το ποδήλατό της. «Τον χειμώνα οι δρόμοι μπορούν να γίνουν πολύ σκοτεινοί στη Σουηδία», υπογραμμίζει.

Πέρα από τον ακτιβισμό της, η Τούνμπεργκ έχει έντονη φιλανθρωπική δράση. Όταν κέρδισε το πρώτο βραβείο Gulbenkian για την ανθρωπότητα, δώρισε ένα μέρος του βραβείου 1,14 εκατομμυρίων δολαρίων για την καταπολέμηση του κορωνοϊού στο Αμαζόνιο. Δώρισε επίσης 100.000 δολάρια από ένα άλλο βραβείο που έλαβε από το Human Act, στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, για να βοηθήσει τα παιδιά που επηρεάστηκαν από τον Covid-19.

Greta Thunberg celebrates her 18th birthday with a snarky tweet, by Lauren M. Johnson, CNN

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για 200 νεκρούς από την κατάρρευση σήραγγας μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή

Μια σήραγγα στην περιοχή πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας...

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρός 46χρονος από ηλεκτροπληξία

Τραγικό θάνατο από ηλεκτροπληξία βρήκε ένας 46χρονος άνδρας στη...

Έτοιμη για διαπραγμάτευση η Ιταλική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα σε Βένετο και Λομβαρδία

«Έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγμάτευση», δηλώνει η κυβέρνηση της Ρώμης,...

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανοιχτά της Κρήτης

Σεισμός μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγη...