Η βρετανική μετάλλαξη του ιού μπορεί να προκαλέσει και 100.000 κρούσματα ημερησίως | newsbreak

Μοιραστειτε το

Η βρετανική μετάλλαξη είναι τουλάχιστον οκτώ φορές πιο μεταδοτική και η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μπορεί να του επιτρέψει να εκτοξεύσει τα κρούσματα σε πρωτόγνωρα νούμερα.

«Τα δεδομένα του ΕΒΙ απέδειξαν ότι το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορωνοϊού B117 εξαπλώνεται περίπου οκτώ φορές πιο γρήγορα από τα άλλα μεταλλαγμένα στελέχη» δήλωσε ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής (EBI) του Κέμπριτζ, Ρολφ Απβαϊλερ, μιλώντας σε γερμανικά μέσα.

Ο εν λόγω επιστήμονας της βιοπληροφορικής είναι ένας από τους ειδικούς που συμβουλεύουν τακτικά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού.

Ο Απβαϊλερ επιβεβαίωσε την άποψη του επικεφαλής λοιμωξιολόγου του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν, ότι η χαλάρωση των ισχυόντων μέτρων λόγω της υψηλής μολυσματικότητας του νέου στελέχους του κορωνοϊού B117 θα μπορούσε να προκαλέσει 100.000 κρούσματα την ημέρα στη χειρότερη περίπτωση.

Οι αριθμοί

«Μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει αυτό στο Ηνωμένο Βασίλειο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν χαλάρωσαν τα μέτρα. Οι αριθμοί των κρουσμάτων των άλλων παραλλαγμένων στελεχών αυξήθηκαν συνολικά κατά 40%. Ο αριθμός των κρουσμάτων από το παραλλαγμένο στέλεχος B117 έχει αυξηθεί κατά 10 φορές περισσότερο. Δεν πρόκειται επομένως για καταστροφολογία, διότι αυτό θα συμβεί και στη Γερμανία εάν τα μέτρα χαλαρώσουν πολύ, κάτι το οποίο όμως δεν γίνεται. Αντιθέτως τα μέτρα γίνονται αυστηρότερα στη Γερμανία. Εάν χαλαρώσουν τα μέτρα λόγω της μείωσης της συχνότητας εμφάνισης των κρουσμάτων σε διάστημα 7 ημερών, τότε σε έξι έως οκτώ εβδομάδες θα έχουμε και στη Γερμανία μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν στη Βρετανία στο τέλος του περασμένου έτους και εντός τριών μηνών μια καταστροφική κατάσταση» τόνισε μιλώντας στα δίκτυα RTL και n-tv, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Κέμπριτζ.

Πάντως, στις ΗΠΑ, αυτό που φοβίζει περισσότερο τους ειδικούς είναι η αφρικανική μετάλλαξη. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος δρ Αντονι Φάουτσι προειδοποίησε ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει ότι δεν είναι κάτι που οι επιστήμονες δεν μπορούν να διαχειριστούν.

Πηγή
Author: Λαμπρίνα Κ.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα