Η Βαρσοβία δεν… αναγνωρίζει τη νίκη του Μπάιντεν

Μοιραστειτε το

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα

Valentyn Ogirenko/Pool via AP

Μπορεί ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ να αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ήττα του, μετά τα απανωτά χαστούκια στις προσπάθειές του να ανατρέψει το αποτέλεσμα, και να δήλωσε ότι συναινεί στην εκκίνηση της διαδικασίας μετάβασης, αλλά η Πολωνία ανακοίνωσε ότι θα… περιμένει τις εξελίξεις στις ΗΠΑ προτού αναγνωρίσει τον Τζο Μπάιντεν ως νέο πρόεδρο.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ζμπίγκνιου Ράου, ο οποίος εξήγησε ότι η Βαρσοβία θα αναμένει να δει πώς θα εξελιχθεί η πολιτική και νομική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Η νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αμηχανία στην δεξιά συντηρητική κυβέρνηση της Βαρσοβίας, που είχε προσδώσει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της με τον απερχόμενο πρόεδρο, η οποία της εξασφάλισε δέσμευση για μόνιμη στρατιωτική ανάπτυξη αμερικανικών δυνάμεων, στο έδαφός της. Το ζήτημα έχει προκαλέσει την αντίδραση των Βρυξελλών, με τις οποίες έχει έρθει σε ευθεία σύγκρουση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες. Η σύγκρουση αυτή έφερε και το βέτο της Πολωνίας, μαζί με την Ουγγαρία στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάπτυξης. Επίσης, στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι υποστηρίζει απολυταρχικούς ηγέτες στον κόσμο, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων χωρών, και την Πολωνία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τον δρόμο για τη μεταβίβαση της εξουσίας στον Τζο Μπάιντεν, δίδοντάς του πρόσβαση σε χρηματοδότηση και ενημέρωση, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και η εκστρατείας του έχουν ορκιστεί ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για ανατροπή των αποτελεσμάτων, τα οποία χωρίς αποδείξεις καταγγέλλουν ως νοθευμένα.

Ο Αντρέι Ντούντα, πρόεδρος της Πολωνίας, συνεχάρη τον Τζο Μπάιντεν για την επιτυχημένη εκστρατεία του, αλλά η Βαρσοβία δεν τον έχει επισήμως αναγνωρίσει ως τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας ρωτήθηκε πότε θα το κάνει, ο Ράου σημείωσε ότι το Σώμα των Εκλεκτόρων, το οποίο εκλέγει επισήμως τον πρόεδρο των ΗΠΑ, δεν θα συνέλθει έως τις 14 Δεκεμβρίου και ότι οι νομικές προσφυγές μπορούν να συνεχιστούν ως την ημέρα της επίσημης ανάληψης καθηκόντων από τον νέο πρόεδρο στις 20 Ιανουαρίου.

«Εξαρτάται από τις πολιτικές και νομικές εξελίξεις στις ίδιες τις ΗΠΑ», δήλωσε.

Πηγή
Author:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Η δική μου αποτίμηση των χθεσινών εκλογών

Οι σχεδόν 215.000 πολίτες που συμμετείχαμε χτες στις εκλογές...

Μας ξαγρυπνά το όνειρο

Η ζωή μας είναι γεμάτη από όνειρα, όνειρα που...

Απίστευτη αναλγησία από την μνημονιακότερη Κυβέρνηση …

Τους τελευταίους μήνες αυτή η υποταγμένη, μνημονιακότερη  κυβέρνηση των...

Συλλήψεις υπουργών στον Νίγηρα, εκκενώνουν Γάλλοι και Ιταλοί

Ραγδαίες εξελίξεις μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, που...