Η ακτινογραφία του Υπουργικού Συμβουλίου- “Πρωταθλητές και υποβιβασμένοι” – OTA VOICE

Μοιραστειτε το

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα έβγαλε η νέα δημοσκόπηση της MRB για την εικόνα του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα τις απαντήσεις των ερωτηθέντων πολιτών σε πανελλαδική κλίματα διατηρήθηκαν στις πρώτες θέσεις με μικρές αυξομειώσεις οι ίδιοι υπουργοί, αλλά σημαντική είναι η υποχώρηση που καταγράφουν πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη απόρροια της ελλιπούς και άστοχης παρουσία τους .

Στην πρώτη τριάδα παραμένει σταθερά η τριπλέτα Δένδια- Κικίλια- Θεοδωρικάκου, η οποία συνδυάζεται άμεσα με την επιδημιολογική κρίση και τα εθνικά θέματα. Για την ώρα τόσο για τους χειρισμούς του Υπουργείου Εξωτερικών στην κρίση της Ανατολικής Μεσογείου, όσο και για τους χειρισμούς στα Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στην διαχείριση της επιδημίας του κορονοϊού, η εικόνα των πολιτών κρίνεται θετική, συγκεντρώνοντας ποσοστά άνω του 50%. Αυτό που έχει σημασία για τα τρία κυβερνητικά στελέχη είναι το υψηλό ποσοστό αρνητικών γνωμών για τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια  στο 37,3% που στην πορεία μπορεί να μεταβάλει την θετική εικόνα που επικρατεί μέχρι σήμερα, αν συνυπολογίσουμε ότι βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της επιδημιολογικής κρίσης με αρκετά προβλήματα και ολιγωρίες να έχουν βγει στην επιφάνεια.

Σε αντίθεση ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναδεικνύεται για μια ακόμη φορά σε πρωταθλητή του κυβερνητικού σχήματος, στις λιγότερες αρνητικές γνώμες οι οποίες είναι στο 21,1%. Αυτό δείχνει μια ευρεία αποδοχή τόσο για το παραγόμενο έργο, όσο και για την πολιτική συμπεριφορά του, που μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει αρνητικά την επικαιρότητα. Είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, έχει καταφέρει να διατηρεί άριστες σχέσεις με τους αυτοδιοικητικούς, διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και έχει φέρει εις πέρας σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις.

Στην λίστα των «πετυχημένων» κατά την γνώμη των πολιτικών που συμμετείχαν στην έρευνα της MRB συναντάμε τους Υπουργούς Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και  Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Μοιρασμένες είναι οι γνώμες των πολιτών για τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, από τους οποίους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας συγκεντρώνει τις λιγότερες αρνητικές γνώμες(35,2%).

Στον αντίποδα με την χειρότερη εικόνα ξεχωρίζουν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης και η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Τα δυο κυβερνητικά στελέχη πιστώνονται από την κοινωνία την αποτυχία στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με τα τραγικά γεγονότα στη Λέσβο και την κακή διαχείριση της επιδημιολογικής κρίσης στα σχολεία με τον τρόπο που προσπάθησε το Υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει τα μέτρα χωρίς να έχει προετοιμαστεί την θερινή περίοδο σε βασικά ζητήματα όπως το εκπαιδευτικό προσωπικό, η χωρητικότητα των αιθουσών και η τοποθέτηση στη χρήση μάσκας.

Κατάρρευση στην εικόνα που έχουν οι πολίτες για το έργο τους σημειώνεται επίσης για τους υπουργούς Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη. Συγκεκριμένα για τον πρώτο, χρεώνεται η ραγδαία πτώση και ο τρόπο διαχείρισης του τουριστικού κλάδου, μιας και οι πολίτες θεωρούν ότι η θυσία να ανοίξουν τα σύνορα για να στηριχθεί ο τουρισμούς δεν απέδωσε και τα αποτελέσματα ήταν δυσανάλογα των επιπτώσεων.  Στον τομέα της αγροτικής πολιτικής φαίνεται ότι η παρουσία Βορίδη δεν έχει δημιουργήσει μια θετική εικόνα και οι πολίτες δείχνουν να μην επικροτούν την μέχρι σήμερα παρουσία του στελέχους της Πειραιώς.

Τέλος σε σημαντική πτώση βρίσκεται η εικόνα που έχουν οι πολίτες για  πρωτοκλασάτα στελέχη όπως ο Άδωνης Γεωργιάδης με τις αρνητικές γνώμες να υπερτερούν των θετικών. Για την αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος οι θετικές γνώμες περιορίζονται στο 34.9%, ενώ οι αρνητικές έχουν εκτοξευτεί στο 53.3%. Ανάλογη είναι η εικόνα για τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Ιδιαίτερη πολιτική αξία έχει η διαπίστωση ότι πολλά κυβερνητικά στελέχη συγκεντρώνουν θετικές γνώμες κάτω από το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας (6 έως 12 ποσοστιαίες μονάδες). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος είναι δυσαρεστημένοι από την παρουσία τους στο κυβερνητικό σχήμα.

Πηγή
Author: admin.user

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα