Η ακρίβεια «τρέχει» και ξεσηκώνει πολιτική θύελλα – Η θέση της κυβέρνησης και τα «πυρά» που δέχεται

Μοιραστειτε το

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο στο μέτωπο της ακρίβειας την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις «στενάζουν» για τα βασικά αγαθά

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί το θέμα της ακρίβειας, το οποίο έχει πυροδοτήσει την επόμενη σκληρή κόντρα -μετά τα προβλήματα που ανέκυψαν από την κακοκαιρία- μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατά το θέμα υψηλά στην ατζέντα και την κυβέρνηση να απαντά με μέτρα ανακούφισης, τα οποία όπως σχολιάζει σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν επαρκούν μπροστά στο «τσουνάμι» ανατιμήσεων βασικών αγαθών, που έχει επιφέρει η πανδημία σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση.

Το Μέγαρο Μαξίμου, πέρα από την κριτική της αντιπολίτευσης, φαίνεται πως έχει εισακούσει τις φωνές της κοινής γνώμης που μέρα με την μέρα «θεριεύουν» και υπογραμμίζουν ότι η ακρίβεια έχει «γονατίσει» το πορτοφόλι των νοικοκυριών που πλέον πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για καύσιμα, ηλεκτρική ενέργεια μέχρι βασικά αγαθά όπως το ψωμί και το γάλα. Σε αυτή τη λογική και για να κατευναστούν τα πνεύματα της αγοράς, στο «τραπέζι» του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται σχέδιο για την μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο «καλάθι της νοικοκυράς». Παρόλα αυτά το εύρος και το μέγεθος που εξετάζεται στην μείωση, δεν έχει μέχρι στιγμής καθοριστεί με τις ανακοινώσεις να έρχονται τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει λόγο για κρίση ανατιμήσεων η οποία εκτυλίσσεται στην διεθνή σκηνή και μοιραία επηρεάζει τόσο την ευρωπαϊκή αγορά όσο και την ελληνική, ενώ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει από τα πιο γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σημειώνεται ότι ήδη έχει δοθεί από την κυβέρνηση επιδότηση μέρους της ηλεκτρικής ενέργειας στους καταναλωτές, ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκαν και επτά μέτρα ενίσχυσης των αγροτών ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Σφοδρή επίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Σκληρή είναι η κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο «καυτό» μέτωπο της ακρίβειας, κάνοντας λόγο για αργοπορία στην λήψη μέτρων, αλλά και ανεπάρκεια αυτών, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για «γελοίους ισχυρισμούς», ώστε να αποκλειστεί η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα.

Ήδη από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο η αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταθέσει τροπολογία για τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη ρίχνει την κοινωνία στα βράχια με την άρνηση λήψης μέτρων κατά της ακρίβειας» ανέφερε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, -με αφορμή την επανακατάθεση της τροπολογίας για τα καύσιμα- καλώντας ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι σε νοικοκυριά και επαγγελματίες που βλέπουν το εισόδημά τους να εκμηδενίζεται

Από την πλευρά του άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο κύμα ακρίβειας είχε κάνει λόγο για ημίμετρα της κυβέρνησης, φέρνοντας στο τραπέζι την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, «Με την εκλογή της νέας κυβέρνησης θα αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό στα 800 ευρώ, γεγονός που θα συμπαρασύρει όλα τα μισθολογικά κλιμάκια στον ιδιωτικό τομέα. Θα μηδενίσουμε ή θα μειώσουμε δραστικά το χρέος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Και θα προχωρήσουμε σε προσωρινά μέτρα ανακούφισης επιχειρήσεων και νοικοκυριών για όσο διαρκεί η κρίση. Όπως η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, στο κατώτατο όριο που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, στον κατώτατο συντελεστή του 6%», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

Απάντηση Σταϊκούρα στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ

Στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταρρίπτει τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευση για την μείωση του φόρου στα καύσιμα (την οποία έχει αποκλείσει ο υπουργός Οικονομικών για το άμεσο μέλλον), προσκομίζοντας την απάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ για το θέμα, η οποία μεταξύ άλλων κάνει λόγο για μη στοχευμένο εργαλείο-μέτρο που μπορεί να ανακουφίσει τους πιο ευάλωτους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε σήμερα: «Την ώρα που οι κ. Μητσοτάκης, Σταϊκούρας και Γεωργιάδης αποκλείουν τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με γελοίους ισχυρισμούς, μέχρι και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά και την Κομισιόν, προκρίνει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για όσο διαρκεί η κρίση. Σε ερώτηση του κ. Παπαδημούλη απάντησε ότι είναι ένα μέτρο που μπορεί να εφαρμοστεί για όσο διαρκεί η κρίση, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας».

Παραθέτουμε την ακριβή απάντηση της κας. Λαγκάρντ, η οποία είναι η εξής: «Τώρα, νομίζω ότι η δεύτερη ερώτηση που κάνατε είχε να κάνει με τη θεραπεία που προσφέρουν οι κυβερνήσεις από δημοσιονομική άποψη προκειμένου να ανακουφίσουν τις δυσκολίες που υφίστανται οι Ευρωπαίοι συμπολίτες μας στην περίπτωση υψηλών τιμών ενέργειας. Προφανώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει θέση, έχει δημοσιεύσει έναν κατάλογο πιθανών εργαλείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα οποία, κατά την άποψή μας, από δημοσιονομική σκοπιά θα πρέπει να επικεντρωθούν στους πιο ευάλωτους, θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμα και να εφαρμόζονται για όσο διάστημα οι τιμές της ενέργειας προκαλούν ιδιαίτερη δυσχέρεια σε αυτά τα νοικοκυριά που επωμίζονται το κύριο βάρος του υψηλού ενεργειακού κόστους. Δεν είμαι ακριβώς εξοικειωμένη με το είδος του μέτρου που προβλέπεται από τις ελληνικές αρχές, αλλά, ξέρετε, ένα είδος γενικού ΦΠΑ δεν φαίνεται να είναι το στοχευμένο εργαλείο που συνιστάται προκειμένου να ελαφρυνθεί πραγματικά το βάρος σε εκείνους που είναι οι πιο ευάλωτοι».

Όπως προκύπτει από την αυτούσια δήλωση της κας. Λαγκάρντ – την οποία σκοπίμως παραλείπει να αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς γιατί δεν τον συμφέρει – η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση και μιλά για την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων πολιτών όσο διαρκεί η κρίση. Αυτό ακριβώς κάνει, ήδη, η Κυβέρνηση εδώ και μήνες, έχοντας διαθέσει, μέχρι σήμερα, 1,75 δισ. ευρώ για τη στήριξη των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια. Η Αξιωματική Αντιπολίτευση συνεχίζει να πολιτεύεται με ψέματα και δεν διστάζει να διαστρεβλώνει ακόμα και τις δηλώσεις της Προέδρου της ΕΚΤ, προκειμένου να χτίσει το αντιπολιτευτικό της αφήγημα.

Έρχονται και νέα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια

Αύριο, Τετάρτη (09/02) θα γίνουν οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, για το ύψος των επιδοτήσεων που θα περάσουν στους καταναλωτές στους λογαριασμούς ενέργειας του Φεβρουαρίου προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις.

Το συνολικό «πακέτο» της χρηματοδότησης αναμένεται να κυμανθεί στα 360 με 380 εκατ. ευρώ για αυτόν τον μήνα.

Πάντως, οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος κινήθηκαν οριακά προς τα κάτω τον Ιανουάριο, ενώ για τον Φεβρουάριο παρουσιάζουν τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης. Έτσι, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή έκλεισε στα 227.30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες μέρες του μήνα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και χωρίς να αποκλείονται και εκπλήξεις, η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να ανακοινώσει ελαφρώς μικρότερες επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Πηγές μιλούν ότι για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν θα αλλάξει τον Φεβρουάριο. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh. Ελαφρώς χαμηλότερη θα είναι η επιχορήγηση για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Αναμένεται να είναι στα 20 ευρώ ανά MWh αντί για 30 τον Ιανουάριο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Η ακρίβεια, η ανάγκη για μέτρα και τα σενάρια

Διαβάστε όλο το άρθρο από την πηγή

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Σχετικα Αρθρα

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος

Πίσω στην φυλακή ο Τσοχατζόπουλος για την υπόθεση του "μαύρου...

Ελληνοτουρκικός διάλογος με σφραγίδα Μέρκελ – «Παράθυρο ευκαιρίας» βλέπει ο Μητσοτάκης

Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πιο κοντά στην επανέναρξη των...

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon – Για μια εναλλακτική Ευρώπη

Συνάντηση Λαφαζάνη με Mélenchon πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (28/10) το μεσημέρι...